MESIĆ U BRIEFINGU

Prvi put sam jeo jelenski gulaš, drugi put odojka. Po dolasku u Klub imao sam samo jedno pitanje

Znam da su mene obavještavali kad sam bio predsjednik. Zato imamo SOA-u i organe koji prate - rekao je bivši predsjednik RH
Stipe Mesić u Breifingu
 Jutarnji List

- Korupcija je ugrađena u sustav. Gdje god se okreneš je korupcija - ustvrdio je u emisiji Briefing bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dodavši kako je sve počelo kod pretvorbe društvenog vlasništva u privatno jer je izabran je krivi model. Na pitanje ima li političke volje za obračun s korupcijom, Mesić tvrdi da - nema.

- Dragana Kovačevića sam znao iz političkih krugova. Bio je predsjednik gradske organizacije HNS-a. Obično smo razgovarali o gradskim i političkim problemima, ali nikad o njegovim komercijalnim potezima. Dvaput sam bio u klubu u Slovenskoj. Prvo što sam pitao kada sam došao je – čije je to? Rekli su mi da je od nekoliko firmi. Pozvali su me na jelenski gulaš. Došao sam, pojeo gulaš i otišao. Drugi put sam bio na odojku. Došao sam zbog onoga zašto sam pozvan – da ručam. Smatrao sam da sam pozvan kao prijatelj. Sa mnom su bili i moji policajci. Pretpostavio sam da onaj tko te zove i plaća račun. Mislio sam da tu dolaze poslovni ljudi. Ina je nekad imala takav jedan klub gdje bi nakon sklopljenog posla došli poslovni ljudi - otkriva Mesić dodajući kako za vrijeme njegovog posjeta u Slovenskoj nije bilo hostesa ni kartanja.

Je li premijer Plenković trebao znati za DORH-ovu istragu nad Kovačevićem?

- Znam da su mene obavještavali kad sam bio predsjednik. Zato imamo SOA-u i organe koji prate. Kada se nekoga postavlja na neku ključnu poziciju, treba gledati ima li ta osoba nekih repova - kaže Mesić.

A na pitanje treba li se Zoran Milanović sa svima javno obračunavati kao što to čini u zadnje vrijeme odgovara:

- Ja sam bio predsjednik, Ivo Sanader premijer, Luka Bebić predsjednik Sabora. Dakle bili smo iz različitih političkih opcija, a jednom mjesečno bismo se sastajali jer smo htjeli da se osobno ne sukobljavamo oko nekih dilema. Svaki put bi ručak bio kod jednog od nas trojice. Treba čuvati dignitet funkcije. Ne treba na svaku kritiku odgovarati.

- Hrvatska je članica EU, ali ne smije biti zarobljenik EU nego mora surađivati sa svim zemljama gdje ima svoje ekonomske veze, a s Kinom ih imamo sve više i one su nam vrlo korisne. I s Bosnom i Hercegovinom moramo imati dobre odnose jer nam je ona najveće tržište - tvrdi Mesić.

Uvjeren je da nema bojazni da će nas kineska komunistička partija špijunirati ako koristimo kinesku 5G tehnologiju kao što je nedavno izjavio američki državni tajnik Mike Pompeo. Ne smijemo, dodaje Mesić, robovati starim shemama jer Kina ima razvijeno gospodarstvo, poduzetništvo i slobodno tržište i u tom smislu nema nikakve veze sa socijalističkim predrasudama. Pričom za malu djecu smatra teoriju po kojoj je korona virus sa životinja prešao na ljude jer su Kinezi jeli šišmiše.

- Moja je želja da dođe do smjene na čelu SAD-a, da za predsjednika bude izabran Joe Biden jer je umjereniji. Trump vlada kao trgovac. On nije političar, politiku dobro ne razumije i zato su i njegove odluke često čudne. Na čelu najsnažnije države svijeta, treba biti znatno stabilniji čovjek - zaključuje Mesić.

Otkriva nam i da je tajna njegove vitalnosti u genima, ali i životu u balansu.

- Moji ciljevi su uvijek bili ostvarivi. Moj praunuk ima 6 godina, a ja se šalim da bih volio doživjeti da diplomira i da se oženi - rekao nam je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 01:12