suludi projekt

Rimac pokazao jedno od svojih prvih čuda: ‘Tad nas je bilo deset, a Nijemci su nam dali 90 dana‘

Na Facebooku je objavio zanimljivu priču o famoznom samovozećem autu koji su razvili na samim počecima njegovih Rimac Automobila
Rimac Automobili
 Facebook/mate Rimac

Mate Rimac na Facebooku je objavio zanimljivu priču o jednom projektu koji su radili na samim počecima, kako bi njegova firma uopće mogla preživjeti.

Radi se o, kako pišem famoznom samovozećem autu koji su razvili još 2013., dok je u firmi bilo desetak zaposlenih. "Krenuli smo raditi za jednu njemačku firmu iz koje su nam svoju viziju budućnosti rekli - usmeno, bez ikakvih specifikacija", napisao je Rimac.

Piše kako je prije susreta s njima mislio da je autonomna vožnja neinteresantna i da nije previše razmišljao o konceptu mobilnosti kao usluge.

"Kupac je htio da razvijemo i izradimo prototip na temelju njihove ideje. Kvaka je bila da sve to moramo napraviti unutar 90 dana jer inače im rezervacija budžeta za projekt propada i ide u "drugu kasu" (big corporate jezik za "nećemo vas platiti ako ne odradite nešto što je gotovo nemoguće")", piše Rimac.

Piše da su 90 dana i noći radili na potpuno novom konceptu vozila s potpuno drugačijim principom upravljanja i pogona.

Pogledajte video

Na Facebooku je objavio i video čuda koje su sastavili. "Cilj je bio pokazati kako bi budućnost mobilnosti mogla izgledati. Auto naravno nije sam vozio nego je imao joystick za upravljanje između sjedala i daljinski za potrebe ovog demonstracijskog videa", piše Rimac.

Kaže i kako je taj auto, s obzirom na budžet, vrijeme, znanje i veličinu ekipe koju su imali na raspolaganju, nešto na što je danas ponosan i što mu je otvorilo oči u kojem smjeru bi trebala/mogla ići budućnost individualne mobilnosti.

"Eto, s takvim stvarima smo na početku opstajali. Krpali smo kraj s krajem i često kasnili sa svojim obvezama, ali smo opstali. Danas firme s manje od ovog prototipa dižu stotine milijuna Eura fundinga, ali tada je bilo drugo vrijeme. Koliko god se osam godina čini malo, zapravo se, bar u našoj industriji, sve totalno promijenilo", piše Rimac.

Kaže i kako su radili na hrpi sličnih projekata i da će možda pokazati i još neke od njih. Jučer je, inače, objavljeno da je Porsche dodatno povećao svoje ulaganje u Rimac Automobile, povećavši svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24%. Radi se o dodatnih 70 milijuna eura koje su uložili u Rimčevu tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 05:50