OPASAN POTHVAT

Šetnja od koje se ledi krv u žilama: Čovjek hodao lukom Hendrixovog mosta! ‘Sve ih je više, utabali su si i stazicu...‘

Prolaznica koja se oko 19 sati tamo zatekla Jutarnjem listu poslala je snimku na kojoj se vidi ovaj opasni pothvat
Šetnja Hendrixovim mostom
 Snimila čitateljica

Ležerna šetnja na ugodnom večernjem zraku uz glazbu u pozadini, ali na 50-ak metara visine na luku trenutno najspominjanijeg prijelaza preko rijeke Save - Hendrixovog mosta.

Prolaznica koja se oko 19 sati tamo zatekla Jutarnjem listu poslala je snimku na kojoj se vidi ovaj opasni pothvat. Samo dva dana nakon što je u javnost izašla snimka grupe ljudi koja je onuda šetala i u zadnji tren izbjegla susret s nadolazećim vlakom, ovaj se Zagrepčanin odlučio na još veći rizik.

Prodavačica Marija iz voćarne s pogledom na most kaže nam kako ovakvi prizori zapravo nisu rijetkost. "Nije riječ samo o mladim ljudima jer smo znali viđati i one starije koji su željeli prijeći rijeku baš preko Hendrixovog mosta. Ne događaju se takve vratolomije toliko često, ali nam više nisu neuobičajene“, objašnjava Marija.

Dok je u blizini bio otvoren noćni klub Sidro, penjanje ponekad i do samog vrha bilo je još i češće. Iz policije objašnjavaju da godišnje zaprime između pet i deset dojava vezane uz Hendrixov most, ali su se one odnosile i na crtanje grafita ili pokušaje samoubojstva.

"Policijski službenici policijskih postaja Novi Zagreb, Trnje i Trešnjevka će uz redovne obilaske svog postajnog područja posebnu pozornost obratiti upravo na Hendrixov most“, najavljuju iz Policijske uprave zagrebačke.

Njihova je nadležnost najviše vezana uz preventivne aktivnosti pa je tako jedan od policijskih službenika još jučer izašao na teren i utvrdio kako se na spomenuti most zapravo vrlo lako popeti. Naime, na sjevernoj strani nalazi se već utabana stazica koja vodi do željezničke pruge, a nema ograde koje bi znatiželjne građane spriječila u tome da do nje dođu. Jedino što upozorava na opasnost je pošarani znak da je zabranjeno hodanje po pruzi.

image
Snimila čitateljica

Bilo što vezano uz željezničke mostove i pruge je u ovlasti HŽ Infrastrukture pa policija može reagirati samo ako zatekne ljude koji se pokušavaju popeti na most, ali bilo kakva represija, objašnjavaju iz Policijske uprave zagrebačke mogla bi izazvati kontraefekt - prestrašiti ljude i dovesti ih u još veću opasnost.

Moguće i kazne

"Unatoč stalnim upozorenjima i dalje svjedočimo nesmotrenom i nepromišljenom ponašanju fizičkih osoba koje se neovlašteno kreću mostom. HŽ Infrastruktura osuđuje takvo ponašanje i ovim putem još jednom ističe da je prema odredbama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava fizičkim osobama zabranjen neovlašten pristup i kretanje željezničkom infrastrukturom“, objašnjavaju.

Taj zakon predviđa i kazne od 1000 do 5000 kuna koje željeznički redari mogu izdati onima koji se toga ne pridržavaju. Osim kretanja po kolosijeku ili stazama, ističu da je zabranjeno igrati se uz prugu, penjati na vagone i stupove kontaktne mreže, stajati na rubu perona kao i koristiti slušalice ili mobitel tijekom kretanja uz prugu. Tako se pažnja prolaznika može smanjiti pa nisu ni svjesni da im se približava vlak. Iz HŽ-a dodaju kako već 20 godina provode edukativno-preventivnu kampanju "Vlak je uvijek brži“ kako bi se građane upozorila na sve te opasnosti. "Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme“, apeliraju.

image
Šetnja Hendrixovim mostom
Snimila čitateljica

Ako se uoči bilo kakva nepravilnost na pruzi, o tome se obavještava prometnik vlakova na sljedećem kolodvoru. "Ako se radi o kršenju odredbi unutarnjeg reda željezničkog sustava, kao što je neovlašten pristup i kretanje željezničkom infrastrukturom, prometnik vlakova obavještava policiju koja je dužna pružiti potrebnu pomoć u održavanju unutarnjega reda", pojašnjavaju iz HŽ Infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:06