PREVIŠE NEPOZNANICA

Stručnjaci odgovaraju na ključno pitanje: Trebamo li booster ili da čekamo novo cjepivo?

Stižu li nova cjepiva koja će biti usmjerena protiv nove varijante omikron koja se pojavila u Južnoj Africi, a sada se širi svijetom?

Zlatko Trobonjača i Branko Kolarić

 Screenhot

Dok znanstvenici pokušavaju otkriti je li nova varijanta omikron zaraznija i opasnija od delte koja sada dominira diljem svijeta, mnogi ljudi su zbunjeni oko primanja booster doze, odnosno treba li primiti booster dozu ili pričekati nova cjepiva koja će biti usmjerena protiv nove varijante omikron koja se pojavila u Južnoj Africi, a sada se širi svijetom.

- Svakako bih savjetovao primanje booster doze kako bi se podigla razina antitijela koja s vremenom padaju. Dakle, kako naša imunost s protokom vremena opada, izlažemo se idućih mjeseci opasnosti da se zarazimo. Dok novo cjepivo protiv varijante omikron bude dostupno, proći će vjerojatno pet ili šest mjeseci - rekao nam je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

Slično misli i epidemiolog Branko Kolarić, član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

- Važno je sada primiti booster dozu, a ne čekati razvoj cjepiva protiv nove varijante. Još je puno nepoznanica oko varijante omikron, no postojeća cjepiva ipak će pružiti određenu razinu zaštite. Uz to, za proizvodnju novih cjepiva treba nekoliko mjeseci, a mi u ovom trenutku ne znamo hoće li se cjepiva protiv varijante omikron uopće razvijati - izjavio je Branko Kolarić.

HZJZ preporučuje uzimanje booster doze svima starijima od 18 godina, i to šest mjeseci nakon primitka druge doze. No, neke su zemlje skratile vrijeme između druge i booster doze. Velika Britanija će svima starijima od 18 ponuditi booster dozu tri mjeseca nakon primitka druge doze kako bi zaustavila mogući novi val izazvan omikron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 06:34