SAINT LOUIS

Svake godine more im uzme komadić zemlje: Tisuće stanovnika afričkog grada bori se s poplavama

Razina mora za države na obali zapadne Afrike diže se za centimetar svake tri godine
Razina mora u zapadnoj Africi svake se godine podigne za najmanje 3,5 milimetara
 John Wessels/Afp/Profimedia

Bivši glavni grad Senegala Saint Louis u ozbiljnoj je opasnosti zbog podizanja razine mora. U posljednjih nekoliko mjeseci diljem obale tog grada pod zaštitom UNESCO-a postavljaju se bedemi od magmatske stijene bazalt.

Rješenje je tek kratkoročno, a senegalska vlada u suradnji sa zemljama poput Francuske smišlja neko trajnije. Na UN-ovom panelu o klimatskim promjena rečeno je da se razina mora uz obalu zapadne Afrike podiže svake godine za 3,5 do četiri milimetra, što znači da svake tri godine more poraste za jedan centimetar. Kako je Saint Loius na tek nekoliko metara visine iznad mora, svaki je centimetar razlog za uzbunu.

U poplavama 2017. i 2018. godine 3.200 ljudi ostalo je bez svojih domova. Njih polovica sad živi u kontejnerskom naselju u središtu grada, a u kućama u neposrednoj blizini mora još ostaju živjeti rijetki. Ukupno u metropolitanskom području Saint Louisa živi preko 170 tisuća ljudi.

Saint Louisu ne prijeti jedino Atlantski ocean, jer se grad nalazi na ušću obilne rijeke Senegal, koja puni svoje korito i u sušnim razdobljima.

Dodatan je problem i erozija obale, a nju je pogoršala nekontrolirana gradnja diljem grada. Svjetska meteorološka organizacija izdala je 2019. godine izvješće prema kojem regija trpi povlačenje kopna od 1,8 metara godišnje.

Gradnja zida trebala bi biti završena do kraja godine, a projekt koji sufinancira Francuska vrijedan je sto milijuna eura, a uključuje i novi smještaj za one koji su dislocirani zbog trenutne situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:37