AKCIJA NA TREŠNJEVCI

Sve pojedinosti racije u restoranu u Zagrebu: Cijela priča završila je pomalo apsurdno

Vlasniku restorana zapečatili su stolove i stolice, ali i dalje smije dostavljati hranu, kao i drugi restorani
Racija u restoranu
 PUZ

Nakon što je jučer priveden ugostitelj Tona R. jer mu je u restoranu Passage, koji zbog pandemije ne smije usluživati hranu i piće unutar prostorija, zatečeno 34 korisnika kako se goste crnim rižotom i drugim delicijama, cijela je priča završila pomalo apsurdno: Državni inspektorat zapečatio je, naime, samo dio objekta, točnije stolice i stolove na kojima se za vrijeme mjera ne smije usluživati goste, ali restoran "Passage kod Dragaša" i dalje smije obavljati dostavu, baš kao i restorani koji su se pridržavali propisanih mjera.

Neobičan je to rezultat inspekcijskog nadzora, i to baš u tjednu u kojem smo javno pratili privođenje vlasnika teretane s Trešnjevke koji je, demonstrativno otvorivši vrata svojega objekta, htio upozoriti na nelogičnost mjera zabrane rada, što se sada djelomično ocrtava i u posljednjoj odluci Inspektorata.

Prvi slučaj pečaćenja

Iz ovoga tijela u službenom su nam odgovoru poručili kako, s obzirom na odredbe Odluke o zabrani rada, praktički nije bilo osnove za pečaćenjem cijeloga objekta, nego isključivo dijela koji se odnosio na blagovanje gostiju.

"U slučaju kada ugostiteljski objekt temeljem Odluke Stožera o nužnim epidemiološkim mjerama može pripremati i dostavljati hranu i piće, a inspekcijskim nadzorom se utvrdi da isti pruža ugostiteljske usluge unutar ugostiteljskog objekta ili na terasi, turistički inspektor će donijeti usmeno rješenje o zabrani pružanja usluga koje se izvršava pečaćenjem namještaja namijenjenog za blagovanje. U konkretnom slučaju, predmetni ugostiteljski objekt može pripremati i dostavljati hranu i pića uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na način propisan citiranom odlukom", doznajemo iz Inspektorata.

Ovo je, također doznajemo od Inspektorata, prvi slučaj pečaćenja restorana otkako je nastupio drugi lockdown u zemlji, pa će slučaj Passagea kod Dragaša, čini se, postati ogledni primjer i za ostale restorane koji se odluče na slično kršenje mjera.

"Zbog nepridržavanja Odluke, turistički inspektori Državnog inspektorata su, od dana stupanja na snagu iste pa do 4. veljače ove godine, donijeli osam usmenih rješenja kojima su zabranili pružanje ugostiteljskih usluga ugostiteljima koji se nisu pridržavali odredbi Odluke, a navedena rješenja izvršena su pečaćenjem", poručili su nam i dodali da su svih osam objekata bili kafići.

A što se tiče uhićenog ugostitelja Tona R., on je nakon noći provedene u policiji te ispitivanja u Državnom odvjetništvu, uz kaznenu prijavu za širenje i prenošenje zaraznih bolesti pušten na slobodu jer nije bilo osnove za njegovo pritvaranjem. Naime, tužiteljstvo ga sumnjiči da je kao vlasnik i odgovorna osoba Godota u sklopu kojeg posluje Passage, 4. veljače oko 14 sati prekršio odredbe točke III. Odluke Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama, a prema kojima se ograničava okupljanje, obustava rada ugostiteljskih objekata kao i pružanje usluga unutar istih.

Računi nisu izdavani

Gostima bez maske izdane su obavijesti o počinjenom prekršaju, a četiri su kazne zbog kršenja članka 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti odmah i naplaćene.

Prilikom ulaska krim policije te djelatnika Državnog inspektorata i inspektora Ravnateljstva civilne zaštite u prostor restorana u konzumaciji jela i pića zatečene su 34 osobe. Njih osmero nije nosilo zaštitne maske niti održavalo propisanu udaljenost. Uslijedio je fajrunt, a okupljena svita iz poslovnih krugova, od kojih su neki punili i novinske stupce crne kronike zbog svojih (ne)djela s druge strane zakona, odazvala se na ugostiteljev poziv na ručak kako mu ne bi propale zalihe hrane koja se čuvala dva mjeseca.

image
Tona R.
Ronald Gorsic/Cropix

- Moj branjenik je pušten jer ima čistu kaznenu evidenciju i ne može ponoviti kazneno djelo koje mu se stavlja na teret jer je taj dio lokala inspektorat zapečatio. U tužiteljstvu je iznio aktivnu obranu te objasnio kako mu je zatvoren lokal dva mjeseca pa je pozvao na ručak grupu prijatelja. I to u onom broju koji odgovara veličini prostora. Nije bilo narudžbe jela à la carte, već im je skuhao hranu koju je imao i koja je bila pred istekom roka trajanja - kaže za Jutarnji odvjetnik Alan Milinković iz odvjetničkog ureda Križanović napominjući da računi nisu izdavani i da nitko ništa nije platio.

Odvjetnik Milko Križanović o gostima koji su bili u restoranu ne želi govoriti jer je to bila privatna zabava pojedinca organizirana mimo poslovanja tvrtke Tone R.

Prekršajni postupak

- Svjedoci smo da živimo u vremenu kada represivni aparat prema pojedincima trenira strogoću i lišava ih slobode da bi poslužili kao pokazna vježba za disciplinu onih koji nemaju status u društvu. Sretan sam da ipak pravna država ima svoje regulatore i da državno odvjetništvo nije išlo s prijedlogom za istražnim zatvorom - smatra Križanović.

Što se tiče lokala, službenici Državnog inspektorata su zbog kršenja članka 9. a Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti izdali usmeno rješenje o zabrani rada.

- Dio prostora gdje se obavljala nedopuštena djelatnost usluživanja jela i pića je zapečaćen na minimalno mjesec dana te će se pokrenuti prekršajni postupak protiv pravne i odgovorne osobe - kažu iz zagrebačke policije čiji su djelatnici cijelu akciju snimili te medijima ustupili snimku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:30