UGOSTITELJ PUŠTEN

Zabava na Trešnjevci: ‘To je bio ručak, prijateljima je skuhao hranu kojoj je istjecao rok‘

‘Pozvao je na ručak grupu prijatelja. I to u onom broju, poštujući epidemiološke mjere, koji odgovara veličini prostora‘
Privođenje vlasnika Passage Tone R. 
 Ronald Gorsic/Cropix

Ugostitelj Tona R.(32), vlasnik restorana Passage kod Dragaša u Kranjčevićevoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci, a koji je uhićen jučer popodne u policijskoj raciji zbog kršenja epidemioloških mjera, na slobodu je pušten uz kaznenu prijavu za širenje i prenošenje zaraznih bolesti te će se u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode. Zagrebačko tužiteljstvo, naime, nije imalo osnove da zatraži njegovo pritvaranje jer je riječ o neosuđivanoj osobi te ne postoji rizik od ponavljanja kaznenog djela.

- Moj branjenik je pušten jer ima čistu kaznenu evidenciju i ne može ponoviti kazneno djelo koje mu se stavlja na teret jer je taj dio lokala inspektorat zapečatio. U tužiteljstvu je iznio aktivnu obranu te objasnio kako mu je zatvoren lokal dva mjeseca pa je pozvao na ručak grupu prijatelja. I to u onom broju, poštujući epidemiološke mjere, koji odgovara veličini prostora. Nije bilo narudžbe jela à la carte već im je skuhao hranu koju je imao i koja je bila pred istekom roka trajanja - kaže za Jutarnji odvjetnik Alan Milinković iz odvjetničkog ureda Križanović napominjući da računi nisu izdavani i da nitko od gostiju ništa nije platio.

Odvjetnik Milko Križanović o gostima koji su bili u restoranu ne želi govoriti jer je to bila privatna zabava pojedinca organizirana mimo poslovanja tvrtke Tone R.

-Svjedoci smo da živimo u vremenu kada represivni aparat prema pojedincima trenira strogoću i lišava ih slobode da bi poslužili kao pokazna vježba za disciplinu onih koji nemaju status u društvu. Sretan sam da ipak pravna država ima svoje regulatore i da državno odvjetništvo nije išlo s prijedlogom za istražnim zatvorom - smatra Križanović.

Podsjetimo, tužiteljstvo sumnjiči uhićenog ugostitelja da je kao vlasnik i odgovorna osoba Godota u sklopu kojeg posluje Passage, 4 veljače oko 14 sati prekršio odredbe točke III. Odluke Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama a prema kojima se ograničava okupljanje, obustava rada ugostiteljskih objekata kao i pružanje usluga unutar istih.

Prilikom ulaska krim policije te djelatnika Državnog inspektorata i inspektora Ravnateljstva civilne zaštite u prostor restorana u konzumaciji jela i pića zatečene su 34 osobe. Njih osmero nije nosilo zaštitne maske niti održavalo propisanu udaljenost. Uslijedio je fajrunt, a okupljena svita iz poslovnih krugova od kojih su neki punili i novinske stupce crne kronike zbog svojih (ne)djela s druge strane zakona, razišla se kućama. Gostima bez maske izdane su obavijesti o počinjenom prekršaju, a četiri su kazne zbog kršenja članka 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti odmah i naplaćene.

Što se tiče lokala, službenici Državnog inspektorata su zbog kršenja članka 9. a Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti izdali usmeno rješenje o zabrani rada.

- Dio prostora gdje se obavljala nedozvoljena djelatnost usluživanja jela i pića je zapečaćen na minimalno mjesec dana te će se pokrenuti prekršajni postupak protiv pravne i odgovorne osobe - kažu iz zagrebačke policije čiji su djelatnici cijelu akciju snimili te medijima ustupili snimku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:57