TEDESCHI O TODORIĆU

‘Svi su šutjeli, samo sam mu ja rekao da laže. A onda je nastala svemirska rupa od nekoliko milijardi eura‘

Važnost upravljanja u korporativnom sektoru bila je tema konferencije ‘Kvaliteta korporativnog upravljanja‘ koja se održala u zagrebačkom hotelu Esplanade

Emil Tedeschi

 Marko Todorov/Cropix

Iako su domaće kompanije izlistane na burzi u proteklih 14 godina zabilježile značajan napredak u korporativnom upravljanju i primjeni pripadajućeg kodeksa usvojenog 2007. i nadopunjenog 2019., mjesta za poboljšanja itekako ima, pogotovo kad je riječ o spolnoj ravnopravnosti u upravljačkim i nadzornim tijelima te transparentnosti odluka o plaćama menadžera i nadzornika - jednodušna je to ocjena s konferencije Korporativno upravljanje u Hrvatskoj - održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta, u organizaciji Hanza Medije i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), održane u zagrebačkom hotelu Esplanade, koja je okupila vodeće državne dužnosnike u regulaciji i nadzoru tržišta kapitala i korporativnog upravljanja, lidere nekih od najznačajnijih domaćih korporacija i stručnjake pravnog i gospodarskog profila.

image

Dinko Lucić, Tomislav Ridzak, Emil Tedeschi

Marko Todorov/Cropix

- Možemo reći da je, primjerice, prije 20 godina primjena kodeksa korporativnog upravljanja u hrvatskim tvrtkama izlistanima na burzi koje smo analizirali bila na niskoj razini. U istraživanju koje smo proveli 2021. naše kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi imale su stopostotni povrat, tvrtke od kojih smo tražili izvješća o korporativnom upravljanju, što već samo po sebi govori o ozbiljnosti s kojom kompanije prilaze korporativnom upravljanju - istaknuo je član Upravnog vijeća HANFA-e Jurica Jednačak, koji je sudionicima skupa iznio rezultate najnovijeg istraživanja regulatora o primjeni kodeksa korporativnog upravljanja u spomenutim kompanijama.

Bolja unutarnja kontrola

Govoreći o fokusu spomenutog istraživanja HANFA-e, Jednačak je naveo kako se, u prvom redu, promatrala neovisnost članova nadzornog i revizijskog odbora kompanije. Utvrđeno je da se udio neovisnih članova nadzornih odbora naših kompanija kreće oko 40 posto, a desetak posto kompanija još nema revizijski odbor. Jednačak je otkrio da je u prošloj godini broj prijava za sukob interesa u promatranim kompanijama povećan za 180 posto u odnosu na razdoblje prije donošenja novog kodeksa. Naveo je i stav Agencije kako se mora poboljšati unutarnja kontrola u kompanijama jer samo 53 posto njih ima taj sustav.

image

Dinko Lucić

Marko Todorov/Cropix
image

Damir Grbavac

Marko Todorov/Cropix
image

Tomislav Ridzak

Marko Todorov/Cropix

Kao najlošiji pokazatelj kodeksa upravljanja u hrvatskim kompanijama izlistanima na burzi Jednačak je označio spolnu ravnopravnost, navevši kako u upravljačkim tijelima žene zauzimaju samo 15 posto, a u nadzornim odborima isto tako nedovoljnih 21 posto udjela. U 36 posto promatranih tvrtka nema nijedne žene u upravi, a čak 66 posto nadzornih odbora popunjeno je isključivo muškarcima.

image

Ivana Gažić

Marko Todorov/Cropix

Sumirajući nalaze istraživanja, član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga e kazao je kako se kompanije najviše pridržavaju kodeksa u dijelu koji se odnosi na odgovornost vodstava i odnosu prema dioničarima, a najslabije u dijelu politike primitka i spolne ravnopravnosti.

Poticaj za dalje

Ovogodišnja priznanja najboljim izdavateljima dionica u Hrvatskoj, prema godišnjim izvješćima o korporativnim upravljanju, otišla su u ruke Modroj špilji d.d. iz Biševa na otoku Visu, Hrvatskoj poštanskoj banci i Atlantic grupi. Na jučerašnjoj konferenciji o korporativnom upravljanju održanoj u hotelu Esplanade, Modra špilja proglašena je najboljim dioničkim društvom prema usklađenosti svog poslovanja s kodeksom korporativnog upravljanja na redovitom tržištu kapitala.

- Mlado smo društvo na tržištu kapitala, u roku dvije godine izlistali smo se na burzi i došli do ovog priznanja prije svega zahvaljujući doprinosu našeg većinskog vlasnika PBZ&Croatia osiguranje mirovinskom fondu - rekao je član Uprave Modre špilje Mario Radaković nakon preuzimanja priznanja. Hrvatska poštanska banka dobitnica je priznanja među dioničkim društvima izlistanima na službenom tržištu kapitala.

image

Hana Horak

Marko Todorov/Cropix

- Svjesni smo značaja transparentnog i pouzdanog korporativnog upravljanja, a ova nagrada bit će nam poticaj za daljnje jačanje korporativnog upravljanja - izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina.

Atlantic grupa laureat je među dioničkim društvima koje kotiraju na vodećem tržištu Zagrebačke burze.

- Odgovorno korporativno upravljanje je DNK Atlantic grupe, prije svega zbog milijuna naših potrošača kojima svakoga dana priredimo malo zadovoljstvo našim proizvodima - rekao je predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi po preuzimanju nagrade.

'Samo sam ja rekao Ivici Todoriću da laže i nastala je svemirska rupa'

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u uvodnom je obraćanju sudionicima skupa upozorio kako je jačanje korporativnog upravljanja jedna od obveza u sklopu pristupanja države u eurozonu.

- Mnogi me pitaju koliko je realno da 2023. uđemo u eurozonu, moj je odgovor da je vrlo realno - naznačio je Marić, istaknuvši kako su proračunske projekcije za ovu godinu rađene na bazi rasta BDP-a od pet posto, a, upozorio je, sve ukazuje da će gospodarski rast biti devet posto.

U središnjem panel sudjelovali su predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac, Hana Horak s Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta, predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić, član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi uz moderiranje urednika gospodarskog sadržaja Hanza Medije Marka Biočine. U panelu je prevladala ocjena da najuspješnije hrvatske kompanije imaju i najbolje korporativno upravljanje, ali i da, kako je upozorio Emil Tedeschi, primjer Agrokora i Ivice Todorića upućuju na odgovornost regulatora i šire zajednice da na vrijeme upozore na nepravilnosti.

- Ivica Todorić javno je rekao da je cijela odgovornost u kompaniji na njemu, i nitko nije reagirao, svi su šutjeli. Samo sam mu ja rekao da laže i da to nije istina. I nastala je svemirska rupa od nekoliko milijardi eura u toj kompaniji. Postoji odgovornost prema trećima iako si možda jedini vlasnik - upozorio je Tedeschi.

Ispod pročitajte tijek konferencije uživo


12:32 U završnom dijelu panela 'Prilike za rast putem tržišta kapitala' na skupu u hotelu Esplanade Emil Tedeschi izrazio je uvjerenje kako spolna ravnopravnost u upravljačkim tijelima hrvatskog biznisa nije sporna.

- Spolna ravnopravnost je bitan segment, ali kvote mogu biti i uvredljive za nekoga tko se ne uklapa u kvotu pa ne može napredovati. Uz to, radi se o širem društvenom kontekstu, mi smo imali predsjednicu Republike, predsjednicu Vlade.. Naš puno veći problem je što smo najgori u Europskoj uniji po broju razorenih brakova i nasilja u obitelji. Ako jedan dio poslovnih lidera tretiraju kompaniju kao vlastiti džep, što možemo očekivati na drugim pitanjima korporativnog upravljanja kao što je spolna ravnopravnost - komentirao je Tedeschi.

Dinko Lucić izrazio je uvjerenje kako kvaliteta korporativnog upravljanja prije ili kasnije donese poslovni rezultat, novi posao i benefit za okruženje.

- Sve češće se u politikama kompanija traži da kontroliraju i svoje partnere i dobavljače. Takav pristup će izolirati tvrtke koje krše uzuse korporativnog upravljanja i na taj način ostvaruju neku kratkoročnu prednost na tržištu - komentirao je Lucić. Hana Horak s katedre za pravo zagrebačkog Ekonomskog fakulteta upozorila je na važnost digitalizacije u organima upravljanja i nadzora u kompanijama, kao i u komunikaciji s dobavljačima.

- Epidemija koronavirusa natjerala je kompanije na ubrzanje digitalizacije, a tu se pojavio i jedan novi pojam, pojam kvalitetnog digitalnog upravljanja s pripadajućim standardima sigurnosti. Sve to pridonosi kvaliteti korporativnog upravljanja - kazala je Hana Horak. Damir Grbavac ocijenio je kako tvrtke s najboljim poslovnim strategijama imaju i najbolje kodekse korporativnog upravljanje. Kao primjere rečenog Grbavac je naveo danas proglašene dobitnike nagrade na najbolje korporativno upravljanje trgovačkih društava i banaka. Suglasivši se s ocjenom Damira Grbavca o dobitnicima nagrada, Ivana Gažić upozorila je kako primjeri Atlantic grupe i Modre špilje pokazuju kako su privatne kompanije te koju su iznijele hrvatsko gospodarstvo iz krize.


11:56 Emil Tedeschi izrazio je na skupu u Esplanadi uvjerenje kako kvalitetno korporativnog upravljanja ovisi prije svega o samodisciplini ljudi koji osnivaju i vode kompanije.

- Korporativno upravljanje je isto kao i vožnja aviona. Imaš pravila, znaš voziti i u jednom trenutku ti se učini da možeš sletjeti, ali kontrola leta ti kaže da ne možeš sletjeti i da odeš na drugi aerodrom. Bez samodiscipline ne možeš se baviti biznisom na razini o kojoj ovdje govorimo - komentirao je Tedeschi.

Hana Horak s katedre za pravo zagrebačkog Ekonomskog fakulteta referirala se na izlaganje predsjednika Uprave Atlantic grupe ocjenom kako nepoštovanje temeljnog zakonskog okvira, a u slučaju kompanija to je, upozorila je, Zakon o trgovačkim društvima, predstavlja temelj i za dobro korporativno upravljanje.

image

Marko Badurina, Emil Tedeschi i Mario Radaković

CROPIX

- Pobornica sam toga da kvalitetno korporativno upravljanje mora biti miks poštivanja temeljnih pravila, kodeksa korporativnog upravljanja i samodiscipline - ustvrdila je Hana Horak.

Ivana Gažić skrenula je pozornost i na činjenicu da kvaliteta izvješćivanja kompanija na burzi isto tako ovisi o tome kakvo je korporativno upravljanje u kompanijama. Kodeks korporativnog upravljanja, dodala je predsjednica Uprave Zagrebačke burze, skup je preporuka a njegovo poštivanje je proces.


11:46 U nastavku panela 'Prilike za rast putem tržišta kapitala' Emil Tedeschi upozorio je kako u Hrvatskoj nije došlo do podizanja kvalitete korporativnog upravljanja.

- Ivica Todorić javno je rekao da je cijela odgovornost u kompaniji na njemu, i nitko nije reagirao, svi su šutjeli. Samo sam mu ja rekao da laže i da to nije istina. I nastala je svemirska rupa od nekoliko milijardi eura u toj kompaniji. Postoji odgovornost prema trećima iako si možda jedini vlasnik - upozorio je Tedeschi. Ok, nastavio je, kompanija ne želi izaći na burzu jer ne želi biti transparentna. Ali, zaključio je Tedeschi, to znači da mi imamo dvije Hrvatske, bijelu i crnu Hrvatsku.


11:35 Član Upravnog vijeća HANFA-e Tomislav Ridzak skrenuo je u nastavku panela na skupu u Esplanadi pozornost da na razini Europske unije oko 49 posto investicijske imovine uloženo u tzv.zelene fondove.

- Imamo sve više ulaganja vezane uz zelenu tranziciju. Procjena rizika ulaganja u vezi s klimatskim promjenama postaje od sve veće važnosti. A sve upućuje da će daljnja ulaganja sve više ići u tom smjeru - komentirao je Ridzak. Govoreći o savjetodavnim uslugama Privredne banke Zagreb tvrtkama koje žele izaći na burzu, Dinko Lucić upozorio je kako mora postojati fundamentalni razlog izlaska na burzu.

image

Ante Žigman, Emil Tedeschi i Dinko Lucić

Marko Todorov/Cropix

- Izlazak na burzu podrazumijeva promjenu korporativne kulture u kompaniji, pa i značajna ulaganja u kadrove. Stoga je potrebno procijeniti je li kompanija uopće spremna za takvu metamorfozu u upravljanju - komentirao je Lucić.

Tomislav Ridzak upozorio je kako standarde korporativnog upravljanja treba sagledavati kroz ukupno okruženje u kojem kompanija djeluje. Ako, dodao je Ridzak, imate najbolje oko sebe u nečemu, i vi ćete nastojati biti najbolji. Hana Horak istaknula je važnost pravne 'lavine' propisa koji reguliraju korporativno upravljanje u kompanija zemalja članica EU.

- Odgovornost članova uprava i nadzornih odbora nastoji se kroz sve mehanizme EU maksimalizirati, proširujući odgovornost s financijskog na društveni aspekt poslovanja kompanija - upozorila je Hana Horak.


11:11 Emil Tedeschi ocijenio je na središnjem panelu 'Prilike za rast putem tržišta kapitala' skupa u Esplanadi kako na našoj poslovnoj sceni ima malo interesa za standarde korporativnog upravljanja koje Atlantic grupa primjenjuje u svome poslovanju.

- Meni je žao zbog toga što u nas nema dovoljnog zanimanja za standarde korporativnog upravljanja u Atlantic grupi. S druge strane, investitori prepoznaju to što radimo. I tu nije toliko važna cijena vaše dionice, nego ukupno povjerenje koje uživate zbog transparentnosti koje imate u poslovanju. I nije samo riječ o povjerenju potrošača u naše brendove, već i povjerenje kompanija kao što su Unilever ili Johnson&Johnson u usluge koje pružamo - komentirao je Tedeschi. Neetičnost i nepoštivanje pravila upravljanja, dodao je, ne žive samo na našim prostorima, nego i globalno kao što, primijetio je prvi čovjek Atlantic grupe, svjedoče primjeri Enrona ili Lehman Brothersa.

Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić upozorio je kako se u PBZ-u primjenjuju standardi korporativnog upravljanja doneseni na razini Grupe čiji je banka dio, a koja je, dodao je, među tri najveće financijske grupacije u Europskoj uniji.

- Iako više nismo na burzi, a to je bila odluka naše matične banke i nije se ticala samo Hrvatske nego i drugih zemalja u kojima Grupa posluje, naši standardi korporativnog upravljanja i dalje su najviši koji mogu biti jer su obvezani, među ostalim, i smjernicama Hrvatske narodne banke - naznačio je Dinko Lucić.

Osvrnuvši se na odlazak PBZ-a i drugih kompanija s burze, Ivana Gažić podsjetila je da se značajan broj tvrtki pojavio na burzi temeljem zakonskih obveza a, dodala je, nisu bile zrele za burzu.


11:02 Nakon proglašenja ovogodišnjih dobitnika nagrada za najbolje izdavatelje dionica u Hrvatskoj prema Godišnjim izvješćima o korporativnom upravljanju, na skupu u Esplanadi uslijedio je središnji panel pod nazivom 'Prilike za rast putem tržišta kapitala'. Sudionici panela su predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Damir Grbavac, Hana Horak s katedre za pravo zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić, član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Tomislav Ridzak i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi.

Osvrnuvši se na nalaze HANFE o primjeni kodeksa korporativnog upravljanja u domaćim tvrtkama koje su izlistane na burzi, Ivana Gažić upozorila je kako se uvođenje spomenutog kodeksa nametnulo kao imperativ nakon velike svjetske i financijske krize 2009..

- Transparentnost je ključni aspekt kodeksa korporativnog upravljanja, iako kompanije koje ne žele izaći na burzu često kažu kako su troškovi izlaska na burzu glavna prepreka takvog koraka. No, mislim da su troškovi minoran faktor u cijeloj priči - ocijenila je predsjednica uprave Zagrebačke burze. Damir Grbavac upozorio je kako mirovinski fondovi u odlukama o svojim ulaganjima korporativno upravljanje u ciljanim kompanijama stavljaju na jedno od prvih mjesta.


10:43 Za najbolje izdavatelje dionica u Hrvatskoj prema Godišnjim izvješćima o korporativnom upravljanju proglašeni su na skupu hotelu Esplanadi 'Modra špilja d.d.' s otoka Visa, Hrvatska poštanska banka d.d. i Atlantic Grupa d.d..

image

Ante Žigman i Emil Tedeschi

Marko Todorov/Cropix

- Svjesni smo značaja transparentnog i pouzdanog korporativnog upravljanja, a ova nagrada bit će nam poticaj za daljnje jačanje korporativnog upravljanja - kazao je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke d.d. Marko Badurina. Predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi ocijenio je kako nagrada koju je dobila njegova kompanija nije slučajna jer, istaknuo je, svi u Atlantic Grupi kontinuirano ulažu velike napore u unaprjeđenju korporativnog upravljanja.

- Život je puno više od novaca, život je stvaranje emocija, zajedništva i zadovoljstva ljudi, stoga upravljanje mora biti društveno odgovorno. Odgovorno korporativno upravljanje je DNK Atlantic grupe, prije svega zbog milijuna naših potrošača kojima svakog dana priredimo malo zadovoljstvo našim proizvodima - kazao je Emil Tedeschi po preuzimanju nagrade.


10:40 Član Upravnog vijeća HANFA-e Jurica Jednačak, iznoseći nalaze Agencije o primjeni korporativnog kodeksa u hrvatskim kompanijama izlistanima na burzi, ocijenio je poraznima dobivene podatke o spolnoj ravnopravnosti u upravljačkim i nadzornim tijelima kompanije. Žene, dodao je, nisu dovoljno zastupljene u upravljanju kompanijama i njihovim nadzornim i revizijskim odborima.

image

Jurica Jednačak

Marko Todorov/Cropix

- Smatramo i da bi transparentnost politike primitaka u upravljačkim i nadzornim tijelima kompanija mogla biti bolja. Ne vidimo razloga da se na mrežnim stranicama kompanija ne objavljuju podaci o politikama primitika - kazao je Jednačak. Nakon izlaganja člana Upravnog vijeća HANFA-e na skupu u Esplanadi uslijediti će dodjela priznanja najboljim izdavateljima dionica u Hrvatskoj prema Godišnjem izvješću o korporativnom upravljanju.


10:31 Nakon izlaganja predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigmana, sudionicima skupa u Esplanadi član Upravnog vijeća agencije Jurica Jednačak iznio je nalaze HANFA-e o primjeni kodeksa korporativnog upravljanja u hrvatskim kompanijama.

image

Sudionici konferencije

Marko Todorov/Cropix

- Možemo reći da je, primjerice, prije 20 godina primjena kodeksa korporativnog upravljanja u hrvatskim tvrtkama koje smo analizirali bila na niskoj razini. U istraživanju koje smo radili 2020. naše kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi imali smo stopostotni povrat tvrtki od kojih smo tražili izvješća o korporativnom upravljanju što već samo po sebi govori o ozbiljnosti s kojom kompanije prilaze korporativnom upravljanju - istaknuo je Jednačak. Govoreći o fokusu spomenutog istraživanja HANFA-e iz 2020., Jednačak je naveo kako se, u prvom redu, promatrala neovisnost članova Nadzornog i revizijskog odbora kompanije.

- Drugi segment koji smo promatrali je ocjena koju članovi Nadzornog odbora dobivaju od uprave o poslovanju kompanije. Tu smo dobili pretežitu ocjenu da se radi o primjerenom i vrlo dobrom izvješćivanju uprave o stanju u tvrtki - referirao je član Upravnog vijeća HANFA-e. Prešavši na analizu možebitnog sukoba interesa u kompanijama, Jednačak je otkrio kako su se dva člana nadzornih odbora promatranih kompanija u 2019. izuzela iz donošenja odluka zbog možebitnog sukoba interesa. Naveo je i kako su HANFA-u u spomenutom istraživanju zanimali i sustavi unutarnje kontrole, upozorivši kako je stav Agencije kako se po pitanju unutarnje kontrole pred kompanijama nalazi veliki potencijal za napredak.


10:19 Prvi čovjek HANFA-e Ante Žigman osvrnuo se u svome uvodnome obraćanju sudionicima skupa u Esplanadi na odluke agencije da se odobri rad za četiri nova fonda na tržištu.

- Odobravajući rad tim fondovima, posebno smo vodili računa o održivosti njihova poslovanja i standardima korporativnog upravljanja u njima - naznačio je Žigman. Upozorio je kako na globalnom tržištu kapitala središnje banke, upozorio je, sve manje otkupljuju vrijednosne papira fondova i kompanija koji nemaju ESG standarde u upravljanju a uskoro, procijenio je, ni neće otkupljivati takve vrijednosne papire.


10:10 Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman u pozdravnom je govoru sudionicima skupa u hotelu Esplanade skrenuo pozornost na razvoj ESG strategije kao okosnice korporativnog upravljanja.

- Danas velike kompanije koje zarađuju toliko milijardi da više ni ne znaju o koliko je milijardi riječ, više ne stavljaju profit u svome upravljanju na prvo mjesto. Svjedoci smo, među ostalim, globalnih dogovora kompanija o zaštiti okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. S druge strane, u zadnjih 30 godina jako je puno resursa izgubljeno zbog lošeg upravljanja, riječ je vjerojatno o stotinama milijardi kuna - procijenio je Žigman.

image

Ante Žigman

Marko Todorov/Cropix

Osvrnuvši se na hrvatsko tržište kapitala, prvi čovjek HANFA-e izrazio je uvjerenje kako je prije svega potrebno povratiti povjerenje u domaće tržište kapitala. Na žalost, dodao je, brojni recentni primjeri kompanija iz prošlosti doveli su do krize povjerenja.

- U aktualnom trenutku svjedočimo vrlo niskim kamatama, želji brojnih sudionika na tržištu da ulože svoj novac, ali naše tržište kapitala ne nudi tu dovoljno odgovora - ustvrdio je Žigman. Posvetivši pozornost globalnim rizicima za tržište kapitala, Žigman je kao najveće rizike izdvojio pandemiju, klimatske promjene i političke incidente kao što su napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici.

- Vi možete kazati da je mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u vezi se ukrajinskom krizom vrlo mala, ali ona ima vrlo snažan utjecaj na globalno tržište kapitala - upozorio je Žigman.


09: 59 U pozdravnom govoru sudionicima skupa u Esplanadi potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić dotakao se i očekivanog ulaska u eurozonu.

- Mnogi me pitaju koliko je realno da 2023. uđemo u eurozonu, moj je odgovor da je vrlo realno. Ali pritom moramo zadovoljiti kriterije koji se traži, a pritom su bitne i okolnosti na koje ne možemo utjecati. Nova kriza će, primjerice, doći, samo je pitanje kada - poručio je ministar financija. Upozorio je kako država i gospodarstvo moraju biti spremne na krizne situacije i udare, navevši kao primjer mjere Vlade da se sačuva razina zaposlenosti u vrijeme 'lockdowna' 2020..

- Već iduće godine putanja javnog duga ide prema dolje, proračunski deficit bit će ciljan u skladu s mastriškim kriterijima, rejting agencije već su to prepoznale i poboljšale naše ocjene i izglede - zaključio je Marić. Vrativši se na temu skupa u Esplanadi, ocijenio je kako kvalitetno korporativno upravljanje pridonosi gospodarskom rastu i otpornosti ekonomije na izazove.


09:52 Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u uvodnom je obraćanju sudionicima skupa u Esplanadi, među ostalim, upozorio kako korporativno upravljanje nije namijenjeno samo privatnom, već i javnom sektoru.

image

Zdravko Marić

Marko Todorov/Cropix

- Skrećem ovdje pozornost na termin društvenog upravljanja, koje se odnosi na društvenu odgovornost, zaštitu okoliša i kvalitetu života u nekoj zajednici. Kvalitetno korporativno upravljanje također ima društvenu odgovornost, iako kompanije imaju prije svega odgovornost prema svojim vlasnicima, moraju postizati dobit za njih. Ipak, dovoljno se samo sjetiti bankrota Lehman Brothersa i posljedica tog bankrota na američko društvo i svijet u cjelini - naveo je potpredsjednik Vlade i ministar financija. On je istaknuo da se jačanje korporativnog upravljanja nalazi i u obvezama prilikom pristupanja Hrvatske u eurozonu.

- Podsjetimo se svi kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju snažno pridonio jačanju korporativnog upravljanja. Uz eurozonu i unija tržišta kapitala i bankarska unija su projekti budućnosti Europske unije, ono što nas čeka i ne smiju se gledati kao neki bauk, nego kao prednosti jačanja korporativnog upravljanja - dodao je ministar Marić. Osvrnuo se i na godinu na izmaku, rekavši kako se proračun za ovu godinu temeljio na procjeni gospodarskog rasta od pet posto a da se, istaknuo je, može očekivati rast BDP-a od devet posto. Nikad, naznačio je ministar financija, ne treba gledati samo jednu godinu, pa ne treba upadati u euforiju oko rasta od devet posto, ali on je, zaključio je, iznad svih očekivanja.


09:38 Pozdravnim govorom glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića u zagrebačkom hotelu Esplanade počela je konferencija 'Korporativno upravljanje u Hrvatskoj - održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta' u organizaciji Hanza Medije i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA). Riječ je o četvrtoj konferenciji pod ovim nazivom.

image

Ante Žigman i Goran Ogurlić

Marko Todorov/Cropix

- Ne može se reći da su korporativni standardi u upravljanju poduzećima 'čarobni štapić' za njihovo uspješno poslovanje. Korporativna pravila ne mogu zamijeniti umješnost i vještinu menadžera i djelatnika poduzeća, ona nisu svrha samima sebi. No, da su korporativni standardi primijenjeni i poštivani u tisućama tvrtki koje su bankrotirale, šteta za gospodarstva i države bila bi manja, rast u tim ekonomijama bio bi veći. Stoga, ova i druge konferencije o korporativnom upravljanju imaju posebnu važnost - istaknuo je glavni urednik Jutarnjeg lista otvarajući skup u Esplanadi.

Nakon Ogurlića sudionicima skupa uvodno će se obratiti i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.


Kvalitetno korporativno upravljanje jedan je od važnih čimbenika osiguranja visokih i održivih stopa gospodarskog rasta, ali i pojedinačnog poslovnog uspjeha.

Upravo ta važnost upravljanja u korporativnom sektoru bit će temom konferencije "Kvaliteta korporativnog upravljanja" koja će se održati 8. prosinca 2021. od 9.30 do 12.00 sati u Hotelu Esplanade Zagreb. Organizatori konferencije su Jutarnji list i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), a poseban naglasak konferencije bit će stavljen na održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta.

Središnji dio konferencije bit će svečana dodjela priznanja najboljim izdavateljima dionica u Hrvatskoj, prema Godišnjem izvješću o korporativnom upravljanju za društva čije su dionice uvrštene na burzi u Republici Hrvatskoj, za najbolju usklađenost s novim Kodeksom korporativnog upravljanja.

Tim Kodeksom, koji su 15. listopada 2019. godine usvojile Hrvatska agencija za nadzor HANFA i Zagrebačka burza, u bitnome je unaprijeđen okvir korporativnog upravljanja, a društvima izdavateljima dionica postavljeni su izazovi usklađenosti s preporukama Kodeksa korporativnog upravljanja i postizanja viših standarda kulture korporativnog upravljanja u cjelini. Jedan od noviteta koje donosi novi Kodeks su i značajni novi zahtjevi, koji imaju za cilj povećanje transparentnosti, zaštitu ulagatelja i usvajanje okolišnih, društvenih i upravljačkih standarda.

Uvodne govore na konferenciji održat će ministar financija Zdravko Marić, ministar financija i predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman, a nakon svečane dodjele, održat će se panel-rasprava "Kotiranje na burzi - poticaj za bolje upravljanje poduzećima", na kojoj će sudjelovati predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, prof.dr.sc. Hana Horvat s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, član Upravnog vijeća HANFA-e Tomislav Ridzak i Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe.

image

Program konferencije

Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:30