‘LEBDEĆI BROD‘

Svijet je zadnjih dana fasciniran fotografijom iz Engleske, a sada je isti fenomen zabilježen na - Braču!

BBC-ijev meteorolog napominje kako je ovakva iluzija česta na Arktiku, ali se vrlo rijetko zimi može vidjeti i u Velikoj Britaniji
 Snimila čitateljica

Fotografije 'broda koji leti iznad mora', odnosno rijetke optičke iluzije koje su snimila dvojica prolaznika na obali britanskog Cornwalla prije par dana obišle su svijet.

'Plutajući brod' snimili su David Morris i Colin McCallum s različitih lokacija i kažu kako su bili zapanjeni ugledavši prizor na pučini.

Njihove fotografije vidjela je i Silvija iz Sutivana koja je imala prilike svjedočiti istoj pojavi na Braču.

- Nastavno na članak o brodu koji lebdi evo vam jedan iz Sutivana. Snimala sam more i, eto, slučajno vidjela i snimila - kazala nam je čitateljica.

Meteorolozi su ustvrdili kako je riječ o vrhunskoj fatamorgani koja se dogodila uslijed posebnih atmosferskih uvjeta i napomenuli kako je ovakva iluzija česta na Arktiku, ali se vrlo rijetko zimi može vidjeti i u Velikoj Britaniji.

- Do vrhunskih fatamorgana dolazi uslijed vremenskih prilika poznatih kao temperaturna inverzija, kada hladan zrak leži blizu mora, a topliji zrak je iznad njega. Budući da je hladan zrak gušći od toploga, on usmjerava svjetlost prema očima onoga koji gleda brod s obale, mijenjajući način na koji se udaljeni objekt pojavljuje, objasnio je meteorolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 07:17