DRAMA U ZAGORJU

Tijekom noći izbio požar u Svetištu u Mariji Bistrici: Pomoćna dvorana u potpunosti izgorjela

Na gašenju su sudjelovali vatrogasci iz ZJVP- ispostava Marija Bistrica, DVD-a Marija Bistrica, ZJVP-a Zabok...
Požar u Mariji Bistrici
 Facebook

Ujutro nešto prije 3 sata izbio je veliki požar u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, piše Zagorje.com. Riječ je gospodarskim zgradama, koje su većim dijelom i veliko kulturno dobro, i koje je uz samu Baziliku MBB-e i Svetište projektirao Herman Bolle.

U današnje vrijeme, te prostorije imaju vrlo važne funkcije u radu Svetišta. Tu je župna dvorana za mlade i za kateheze, koja je potpuno izgorjela, zatim prostorija za župni Caritas, na kojoj je također velika šteta, ali nije u potpunosti izgorjela, te nova prostorija tzv. pjevaona, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih, javlja Zagorje.com. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište je u većoj mjeri izgorjelo.

Također, ogromna je šteta nakon što je u potpunosti izgorjela prostorija gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise. Stradala je kompletna tehnika.

Ukupno je na intervenciji bilo preko 30 vatrogasaca, sa 7 vozila - 5 navalnih i 2 autocisterne. Požar je lokaliziran oko 3.30, a vrlo brzo i ugašen, no sanacija još uvijek traje, pa je 10-tak vatrogasaca i dalje na požarištu. O uzroku se još ne može govoriti, više će se znati nakon očevida, kao i o šteti, koja je zasigurno ogromna.

VIDEO: Elvis Lacković, direktor Radija Marija Bistrica

- Požar se dogodio na gospodarskom objektu. Vatrogasci su uzbunjeni u 2:55. Dolaskom na mjesto intervencije otvoreni plamen je već zahvatio krovište. Vatrogasci su dobro djelovali i reagirali. Na požarište je prvo stigla dislocirana postrojba Zagorske javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Marija Bistrica s dva vozila, a poslije je došlo i treće vozilo DVD-a Tugonica Podgrađe te navalno vozilo DVD.a Laz, Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka te autocisterna iz DVD-a Bedekovčina zbog potrebe za vodom. Vatrogasci su dobro odgvorili na ovaj veliki izazov i spriječili su daljnje širenje požara. Požar se zaustavio u normalnom srazmjeru i nije se proširio na crkvu na otvorenom te na druge gospodarske zgrade. Šteta je velika, rekao je Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ, za Zagorje.com.

- Te su zgrade dosta stare, to je jedno kulturno-umjetničko dobro, ali ono što je najvažnije je da nema nikakvih žrtava. To su prostori u kojima ne žive ljudi nego prostori u kojima imamo župnu katehezu i probe zbora te u kojima hodočasnici ponekad spavaju za vrijeme velikih hodočašća, rekao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:58