PAD MOĆNOG MAFIJAŠA

Tko su bile najbliže suradnice kolumbijskog narkobosa? Njegova sestra i misteriozna ‘Mršavica‘

Kolumbija je objavila da će najtraženiji trgovac drogom u toj zemlji biti izručen SAD-u
Dairo Antonio Usuga i Blanca Senobia Madrid Benjumea
 Colombian National Police Press/Anadolu Agency/Anadolu Agency Via Afp/kolumbijska Policija

Kolumbija je objavila da će najtraženiji trgovac drogom u toj zemlji biti izručen SAD-u nakon što je uhvaćen u raciji, piše BBC.

Dairo Antonio Úsuga, poznat kao Otoniel, uhvaćen je u džungli nakon zajedničke operacije vojske, zrakoplovstva i policije u subotu.

Vodio je najveću kriminalnu organizaciju u zemlji i godinama je na popisu američkih agencija za borbu protiv droga.

Američki dužnosnici za njegovu su glavu nudili 5 milijuna dolara.

Vlasti su sada odvele Otoniela u vojnu bazu u glavnom gradu Bogoti prije njegovog izručenja, navodi list El Nuevo Siglo.

Predsjednik Iván Duque pozdravio je hvatanje narkobosa u televizijskoj video poruci.

"Ovo je najveći udar na trgovinu drogom u našoj zemlji u ovom stoljeću", rekao je. "Ovaj je udarac usporediv samo s padom Pabla Escobara 1990-ih."

"Otoniel je bio najstrašniji krijumčar droga na svijetu, ubojica policije, vojnika, društvenih vođa i novačenja djece", rekao je kolumbijski predsjednik.

Clan del Golfo je bio strah i trepet na sjeveru Kolumbije jer nisu prezali ni od čega da bi ostvarili kontrolu nad središnjim rutama krijumčarenja kokaina iz Središnje Amerike u SAD. Američka ga je vlada davno stavila na popis najtraženijih i nudila 5 milijuna dolara nagrade za uhićenje.

Problemi klana počeli su se nazirati u ožujku ove godine kad je uhićena Nini Johana Úsuga, Otonielova sestra. Ona je bila zadužena za upravljanje sredstvima koja su stizala od “posla”, a glavni joj je zadatak bio oprati “prljav” novac. Taj je posao preuzela 2015. godine nakon što je uhićena Blanca Senobia Madrid Benjumea, “La Flaca”, mršavica, Otonielova partnerica.

Nećak Harlison Úsuga je bio zadužen da skrbi o rutama kojima se droga transportirala iz Središnje Amerike i održavao je veze s meksičkim kartelima. I on je uhićen 2015.

U srpnju ove godine kolumbijske su snage zaplijenile 5,4 tona kokaina koji je pripadao Otonielu. Uhićenje je nastavak uspješnog niza operacija. I vrhunac, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 18:28