PROMJENE U HOLDINGU

Tomašević objasnio zašto je smijenio Vukovića i Samodola: ‘Sa svima su teško surađivali...‘

Nesuglasice traju najmanje mjesec dana. U pozadini je vjerojatno bila borba za više kontrole nad upravljanjem Holdingom
Tomislav Tomašević
 Marko Todorov/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak je održao press konferenciju na kojoj je komentirao odlazak predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Nikole Vukovića i člana uprave Ante Samodola iz Holdinga. Zagrebački holding d.o.o. odluku o opozivu donio je na sjednici održanoj danas.

- Vuković i Samodol teško su surađivali s članovima Nadzornog odbora, ali i s Gradom. Ne dovodeći u pitanje njihovo znanje, iako smo se dogovorili oko ciljeva, došlo je do sve teže suradnje, osobito oko koncepcija vođenja. Oni su teško surađivali s novim članovima Uprave, ali i s članovima Nadzornog odbora, a u konačnici i s nama - rekao je Tomašević, no nije želio komentirati jesu li im ruke bile vezane kad je upravljanje Holdingom u pitanju.

image
Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević i Luka Korlaet
Marko Todorov/CROPIX
image
Tomislav Tomašević
Jutarnji List

Smatra i kako nije pogriješio što ih je u lipnju imenovao u Upravu bez javnog natječaja jer je "Holding bio u takvom stanju da je trebao nužnu promjenu cijele Uprave".

- Oni su dali svoj doprinos, ali nismo se uspjeli usuglasiti kako upravljati Holdingom. Uloga Ratka Bajakića? Postoji Nadzorni odbor, postojimo mi. Svi trebamo funkcionirati kao tim - objasnio je zagrebački gradonačelnik.

Potvrdio je i kako je Ivan Novaković novi predsjednik Uprave Holdinga.

image
Luka Korlaet, Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec
Marko Todorov/CROPIX
image
Marko Todorov/CROPIX

- Ostaju tri člana Uprave, a Novaković je imenovan predsjednikom, dalje ćemo raditi na transformaciji Holdinga. Cijeli Nadzorni odbor ima naše povjerenje - rekao je Tomašević.

Izjavio je i kako Vuković te Samodol imaju pravo na otpremninu u iznosu od tri plaće.

Podsjetimo, na već spomenutoj sjednici Skupština trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o. donijela je odluku o promjeni funkcije člana Uprave te je za predsjednika Uprave Društva imenovan Ivan Novaković.

Vuković i Samodol su ekonomski stručnjaci koje je Tomašević direktno imenovao u upravu Holdinga, pod objašnjenjem da se “hitno mora uvesti red”.

Navodno je Ante Samodol, inače bivši šef Hanfe, podnio ostavku još u četvrtak. U petak je onda, kako je Jutarnji prvi doznao, održan tajni noćni sastanak u Gradskoj uprave između Samodola, Vukovića, Tomaševića i njegovih zamjenika na kojem “nikakve odluke nisu donesene”, kako su rekli iz grada. Točnije, Samodol je, čini se, ostao pri svome - da definitivno daje ostavku. U nedjelju je onda i Vuković zatražen da ponudi svoju ostavku, ali je, doznajemo, on tražio od Tomaševića obrazloženje - što je točno krivo radio.

Inače, nesuglasice na relaciji Vuković i Samodol te Tomašević, kako je Jutarnji već pisao, traju najmanje mjesec dana. U pozadini je vjerojatno bila borba za više kontrole nad upravljanjem Holdingom. Tomašević, kako se spekulira, preko nadzornog odbora, točnije svojeg čovjek iznutra Ratka Bajakića, člana NO, pokušavao utjecati na odluke uprave. Istovremeno, Vuković i Samodol nisu bili zadovoljni time što im se "vežu ruke" oko poteza koje smatraju ispravnima.

image
Tomislav Tomašević
Marko Todorov/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:03