‘NEMA LJUTNJE, ALI...‘

Tomašević otkrio glavni razlog propalih pregovora : ‘Imamo tri glavna cilja‘

‘Nazvao sam Grbina i direktno mu priopćio odluku. Nije se naljutio, ali ne bih prepričavao što je netko drugi rekao‘
 Damjan Tadic/Cropix

Čelnik političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević na pressici u društvu stranačkih kolega govorio je o neuspjelim pregovorima s SDP-om o izlasku na lokalne izbore.

- Što se tiče izlaska na izbore, želim naglasiti da smo mi u politiku ušli jer među postojećim političkim opcijama nismo našli onu koja bi se usprotivila Bandiću. Na lokalnim izborima imamo tri cilja. Prvi je maknuti Bandića, drugi je onemogućiti stvaranje većine od strane Bandića I HDZ-a i to vodi trećem, a to je da vođenje grada bude transparentno. Ova odluka je racionalna i najbolji put da se ostvare ciljevi.

- iz SDP-a su rekli da će me podržati ako budemo imali zajedničku listu. Nakon konzultacija s članovima i partnerskim strankama, odlučili smo da je zapravo za ostvarivanje ova tri cilja da ne idemo u veliku koaliciju koja uključuje i SDP. Treba reći da je to više nego fer prema biračima, zbog odnosa snaga u Skupštini i ono što je bitnije jest da je naša procjena bila, potvrdila je i anketa, da možemo do novih birača doći ako ostvarimo ova tri cilja. U slučaju predizborne koalicije ostali bi bez novih birača. Racionalna je odluka da se ide u dva bloka.

Tomašević je potom priznao koji je najvažniji razlog zašto se ne ide u predizbornu koaliciju sa SDP-om.

- Cilj nam je što više birača privući na birališta, a to neće biti moguće ako izlazimo u dva bloka. To je glavni razlog, a za postizbornu suradnju smo, naravno, otvoreni. Ne mislim voditi neku negativnu kampanju protiv oporbe, jer imamo jedan zajednički cilj - maknuti Bandića s vlasti.

Čelnik Možemo! je pojasnio što je htio reći:

- Svaki peti naš birač ne bi podržao veliku predizbornu koaliciju i to je jedan od razloga zašto smo donijeli ovakvu odluku. Nitko se nije svađao. Imali smo razgovore o obliku suradnje koji je prihvatljiv, dogovorili smo i anketu. Dogovorili smo da ćemo podržati svakog kandidata protiv Bandića, nije bilo svađe - poručio je Tomašević i nastavio:

- Ne očekujemo pomoć od infrastrukture SDP-a, ne znam odakle vam to. Nije istina da će od ovakve odluke najviše profitirati Milan Bandić, rekao je odgovarajući na upit novinara.

- Ne vidim nikakvu opciju osim postizborne suradnje. Moramo promijeniti model upravljanja gradom, Ovo je više fer prema biračima, da glasuju za svoje kandidate, a onda u postizbornoj suradnji nema alternative, prema tome smo otvoreni. Mi imamo zajedničkog protivnika, a to je Milan Bandić. Mi možemo biti konkurenti u kampanji, a da nismo neprijatelji, rekao je.

- Doći ćemo u svako naselje, razgovarati s građanima, znam točno što Zagrebu treba, vjerujem da ćemo zato pobijediti, a ne zbog anketa, poručio je.

- Ne mislim se previše baviti negativnom kampanjom prema Bandiću. Imat ćemo pozitivu kampanju, govoriti što možemo konkretno promijeniti u Zagrebu, na to smo fokusirani, radimo na programu, okupljamo tim, rekao je.a

Na upit novinara je rekao da se čuo telefonski sa šefom SDP-a nakon propasti pregovora.

- Nazvao sam Grbina i direktno mu priopćio odluku. Nije se naljutio, ali ne bih prepričavao što je netko drugi rekao. Svima nama kojima je Zagreb na prvom mjestu, nema alternativne poslijeizbornoj suradnji, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:36