ŠEF CIVILNE ZAŠTITE

Trut o nadzoru provođenja mjera: ‘Najveća pažnja je stavljena na ugostiteljske objekte i dućane‘

Najveća kršenja mjera su u vidu prepunjenosti objekata i nenošenja maski
Damir Trut
 Marko Todorov/Cropix

U emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija gostovali su jutros ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i Maruša Stamać iz udruge Glas poduzetnika, a pričalo se o kršenju mjera te možemo li pred Uskrs očekivati strože epidemiološke mjere. Ovo je bio prvi Trutov medijski istup nakon dugžeg razdoblja.

U uvodnom dijelu Trut je govorio o nadzoru mjera i inspekcijskom nadzoru tijekom vikenda.

- Od određenog otvaranja je izvršeno 60.800 nadzora, to je jedna dosta velika brojka, sagledano je 685 nepravilnosti. Usmeno su izdana 723 upozorenja, temeljem kojih su vlasnici lokala ili objekata odmah to ispravili, dodao je.

Trut je dodao da je utvrđen 341 prekršaj, izdano je 89 prekršajnih naloga, ostale su pisana upozorenja i policija je provela postupak za 6 kaznenih djela.

- Svakodnevno imamo oko 1.000-1.200 nadzora, nastojimo sagledati sve aktivnosti na terenu. Nastoji se stvoriti ozračje gdje oni koji su odgovorni za određene lokalitete i aktivnosti, poštivaju te preporuke, dodao je.

Što se tiče nepravilnosti, najveća pažnja je stavljena na ugostiteljske objekte i dućane, a najveća kršenja mjera su u vidu prepunjenosti objekata i nenošenja maski.

Osvrnuo se na sastanak s udrugom ugostitelja, Trut kaže da oni sami traže da inspekcija izlazi na teren i upozorava one koji krše propise, jer time olakšavaju rad.

- Sve ovisi kako mi kao društvo funkcioniramo i poštujemo mjere koje su propisane, a one su stručne, iste kao i u drugim zemlja. većina sugrađana ih poštuje, dodao je.

Dio ugostitelja nije otvorio terase, čak njih 50%, Stamać je rekla da su procijenili da im se to ne isplati jer uz sve mjere ne bi imali dovoljan broj stolova da pokriju troškove rada.

- Većina ovi koji su otvorili poštuju mjere, oni su za to da inspektori rade svoj posao jer ako se brojevi povećaju, doći će do ponovnog zatvaranja, a to nikome nije u interesu, dodala je.

U Istri su brojke dobre, Kozlevac je rekao da je sustav od početka dobro organiziran, imaju ekipu koja zna upravljati krizom, a mjere se donose proaktivno.

- Ne trčimo za problemom, mjere donosimo preventivno i to se pokazalo ispravnim, dodao je.

S druge strane, bez sinergije s građanima, dodao je, bez njihove suradnje i poštivanja mjera, ne bi bilo rezultata. Mjere su, rekao je, postupno popuštali, što se pokazalo dobrim.

- Ključno je da kada primijetimo simptome, da se javimo liječniku, tako zaustavljamo kretanje virusa, dodao je.

Sve se analizira, rekao je Trut, da bi se mogle donijeti dobre i kvalitetne odluke. Objasnio je da iz sustava školstva dolazi veći broj zaraženih, zato je donesena odluka o online nastavi. Inspektora koji idu u nadzor, dodao je, ima oko 120.

Osvrnuo se na ulogu COVID redara, rekao je da je njihova uloga upozoravati one koji trebaju nešto mijenjati, a ako to ne učine, prijavljuju ih inspektorima koji izdaju kazne.

Stamać je rekla kako je konobarima i ugostiteljima teško pratiti što se sve događa za kojim stolom, a tu je i osobna odgovornost građana koji često ne reagiraju na zamolbe vlasnika ugostiteljskih objekata.

Ugostitelji predlažu da im država u tome pomogne, Trut je rekao da je ideja o COVID redarima došla iz ugostiteljskih krugova, to je bila jedna od mjera koje su se primjenjivale da se ti objekti mogu otvoriti.

Kozlevac se osvrnuo na pripreme za dolazak gostiju za Uskrs i za turističku sezonu.

- Pripremamo se kao da će biti sve normalno, a bit će kako će biti, rekao je.

Dodao je da su razgovarali s turističkim sektorom, zajedno koordiniraju i dogovaraju sve mehanizme koje trebaju osigurati da turisti dođu.

Očekuje da, obzirom na prošlogodišnje iskustvo, na isti način spremno dočekaju goste već za Uskrs.

- Svima nama je, na prvom mjestu, zdravlje ljudi. Na drugom mjestu je gospodarstvo, ništa manje bitno (...) Sve mjere koje donosimo proaktivno su da što prije stvorimo mogućnost (...) da što prije počnemo raditi. Ako još jednu turističku sezonu propustimo ili ne odradimo dobro, ne piše nam se dobro, dodao je.

Što se tiče planova za aktivaciju zagrebačke Arene, Trut je rekao da se prati sve što se događa, prema tome se planira nekoliko koraka unaprijed.

- Brojke su ozbiljne, u ovom trenutku nisu alarmantne, ali su ozbiljne, dodao je.

Arena u punom kapacitetu, dodao je Trut, može profunkcionirati u roku od 24 do 48 sati. Ona je sada u stanju mirovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 05:41