NESREĆA KOD KRIŽEVACA

Turski menadžer: ‘Zvučalo je kao eksplozija. Istrčao sam van i vidio smrskane vagone. Jezivo‘

Turski radnici koji su radili treću smjenu, prvi su priskočili u pomoć strojovođama vlakova, koji su se rano jutros sudarili
Nesreća kod Križevaca
 Željko Hajdinjak/cropix

- Spavao sam kad me oko pet sati ujutro probudio snažan prasak. Zvučalo je strašno, kao eksplozija. Istrčao sam van i vidio smrskane vagone uz prugu. Jezivi prizor - rekao je za Jutarnji Mehmet Yilmaz, glavni turski menadžer tvrtke koja u Hrvatskoj gradi prugu na dionici Križevci – Koprivnica.

Turski radnici koji su radili treću smjenu, prvi su priskočili u pomoć strojovođama vlakova, koji su se rano jutros sudarili na pružnom prijelazu Majurec kod Križevaca.

Kamp s 300 radnika iz cijele Turske, stacioniran je uz samu prugu, u Lemešu, iznad njega se vijore hrvatska i turska zastava.

Mehmet Yilmaz tu je osam mjeseci kako bi odradio logistiku, a radovi su počeli prije tri mjeseca.

Nesreća se dogodila u 4.40 sati, služba 112 primila je prvi poziv u 4.54.

Vlakovi su se kretala istim kolosijekom. Do sudara je došlo kad je vlak HŽ Carga zbog kvara stao, a vlak zagrebačkog prijevoznika Ena transport svom se silinom zaletio u njega.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

O jačini udarca kojom je jedan teretni vlak pogodio drugi, govori podatak da je teretni vlak koji ga je pogodio, gurao vlak HŽ Carga još više od 150 metara.

Pri udaru je smrskao šest željezničkih vagona pred sobom.

Strojovođa vlaka u naletu imao je veliku sreću, jer njegova lokomotiva smrskana leži uz prugu.

Sreća u nesreći je da ni jedan od vlakova nije prevozio opasan ili zapaljivi teret.

Službene informacije o broju vagona nije bilo, neslužbeno ih je 40-ak. Teretni vlak HŽ Carga bio je znatno manje natovaren, vlak prijevoznika Ena, iz Rijeke je vukao velike kontejnere, navodno natovarene teškim teretom, željezom.

- U nesreći koja se dogodila u 4.40 sati, pri kojoj je jedan teretni vlak naletio na drugi, lakše su ozlijeđena dvojica strojovođa. Ozlijede nisu težeg karaktera i tijekom dana će biti pušteni. Šteta je samo materijalna, tek se treba utvrditi kolika – rekao nam je

Uviđaj je u tijeku, pruga će na ovoj dionici, kao i pružni prijelaz, ostati zatvorena najmanje sljedećih 48 sati.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:46