‘OSUĐEN BEZ POROTE‘

U Dubrovniku skup podrške policijskom šefu koji je navodno seksualno uznemiravao žene

Disciplinski sud sutra će odlučivati o sudbini aktualnog rukovoditelja Postaje granične policije Gruda Matka Klarića
 Tonci Plazibat/Cropix

"Osuđen bez porote", "Ministre, otvorite oči", "Danas Matko, sutra mi", samo su neki od transparenata koje je više od stotinu okupljenih danas nosilo u rukama ispred Vile Palme u znak podrške rukovoditelju PGP Gruda Matku Klariću u slučaju navodnog seksualnog uznemiravanja djelatnica PGP Gruda koji posljednjih dana diže veliku prašinu. Na prosvjed su stigli i Klarićeva majka Nada i brat Goran, a i zapalili su lumine ispred spomenika, javlja Dubrovački vjesnik.

Prosvjed su osiguravale i policijske snage.

- Policijska uprava nije zaprimila prijavu prosvjeda, ali nam je putem javnih objava poznato da će se isti održati, sukladno čemu smo poduzeli mjere kako bi ovaj prosvjed prošao u što mirnijem tonu i uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Nije poznato hoće li se i kakve mjere poduzeti protiv osoba koje su u zatvorenoj grupi potpore Klariću objavile pa povukle fotografiju osobe koja je navodno sumnjičila Klarića za seksualno uznemiravanje.

- Policijska uprava ima saznanja o mogućem dijeljenju putem društvenih mreža fotografije jedne od osoba koja je prijavila rukovoditelja PGP Gruda i možemo potvrditi da se te informacije još od sinoć provjeravaju, u sklopu čega se razgovaralo sa sve četiri djelatnice koje su negirale da su imale bilo kakve neugodnosti s tim u vezi - odgovorili su iz PU.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix

Na svom Facebook profilu konavoski načelnik Božo Lasić objavio je poruku potpore rukovoditelju Postaje granične policije Gruda Matku Klariću kojega se tereti za seksualno zlostavljanje četiriju službenica policije. U izrazima podrške Lasića je podupro kolega iz Župe dubrovačke, načelnik Silvio Nardelli.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Kao načelnici dviju najjužnijih hrvatskih općina, osjećamo se pozvani reagirati na napise o mogućim nedjelima načelnika Postaje granične policije Gruda, gospodina Matka Klarića jer je suradnja s policijom dio našega svakodnevnog rada.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Iz svoga iskustva možemo svjedočiti da je Matko Klarić kao načelnik PGP Gruda postizao odlične rezultate u svom radu, a značajan je njegov doprinos u Vijeću za prevenciju kriminaliteta.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Podsjećamo na to da je u Republici Hrvatskoj presumpcija nevinosti jedno od temeljnih zakonskih načela i ovakav medijski linč sigurno neće doprinijeti rješenju pitanja je li Klarić kriv. Stoga se, ne ulazeći u predmet istrage i istinitost navoda koji mu se stavljaju na teret, protivimo medijskom linču jer za sada nema službene potvrde krivnje ili osude za ono za što ga se optužuje. Ako mu se dokaže krivnja, morat će snositi posljedice.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Međutim, dok se to ne dokaže, a poštujući slobodu medija, apeliramo u ime svakoga slobodnog čovjeka u Republici Hrvatskoj, Konavlima i Župi dubrovačkoj na poštovanje ljudskoga dostojanstva, navode načelnici Konavala i Župe dubrovačke Božo Lasić i Silvio Nardelli.

Podsjetimo, disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova RH sutra će odlučivati o sudbini aktualnog rukovoditelja Postaje granične policije Gruda Matka Klarića kojega se tereti za seksualno uznemiravanje četiriju policijskih službenica i diskriminatorno ponašanje prema službenicima u više navrata. Potvrde li se navodi o povredi službene dužnosti, izgledna je Klarićeva suspenzija, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:01