StoryEditor
NACIONALNI STOŽER

U posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučaja, Božinović objasnio za koga sve otvaramo granice

Na presicu je prvi puta nakon izlaska iz samoizolacije došao i šef HZJZ-a Krunoslav Capak
Krunoslav Capak
 Bruno Konjevic/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 515, objavio je Nacionalni stožer civilne zapštite.

Još je 75 osoba na liječenju, s dva pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.

Na presicu je prvi puta nakon izlaska iz samoizolacije došao i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Govorio je i o žarištima u Đakovu, odnosno Zagrebu, ustvrdivši da su oba žarišta, kao i svi slučajevi iz drugih županija, epidemiološki obrađeni i pod kontrolom.

image
Alemka Markotić
Bruno Konjević/Cropix

'U Zaraznoj bolnici imamo 30 osoba. Jedna je na respiratoru od danas. Radi se o starijoj osobi od 83 godine s komorbiditetima, no ona je stabilno. I drugi su stabilno. Tek jedan pacijent iz bolnice Sveti Ivan ima težu kliničku sliku, ostalo su blagi slučajevi. Jedna osoba je otpuštena u zadnja 24 sata. Pregledan je velik broj osoba i sve držimo pod kontrolom. Srećom, velik broj ljudi može otići doma i sačekati nalaz doma. Većina su s blagim simptomima ili bez simptoma. Situacija je stabilna", rekla je doktorica Alemka Markotić.

Ministar Davor Božinović rekao je da je u tijeku usuglašavanje o prelasku granica. 

'Mi smo u funkciji predsjedatelja te pregovore vodili u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Mi smo donijeli odluku vezanu za privremenu zabranu prelaska granice. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska u zemlju putem aplikacije. Izuzeci su državljani trećih zemalja, zdravstveni djelatnici, stručnjaci za skrb o starijima, prekogranični radnici, diplomati, policajci, putnici u tranzitu te osobe koje putuju zbog turističkih ili poslovnih razloga, zbog školovanja i slični neodgodivi poslovi. Osobe koje nemaju dugotrajni boravak u EU, mogu prije ulaska provjeriti ispunjavaju li uvjete. Svoj ulazak u zemlju mogu najaviti preko aplikacije 'Enter Croatia', rekao je Božinović.

Na pitanje novinara kakvog je smisla imala samoizolacija od pet dana za one koji ulaze iz BiH, Božinović je rekao da je svaka odluka donesena u skladu s epidemiološkim stanjem i strukom.

'Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali iz BiH samo osam uvezenih slučajeva i sedam kontakata. Iz Srbije smo imali daleko više, 22 zaraženih i 37 kontakata. Iz Slovenije smo imali također osam uvezenih slučajeva. Imali smo i manji broj i iz Švedske i Austrije. Ako sve to skupa sagledate, onda je vrlo problematično da građani Srbije mogu doći, a građani BiH ne mogu. Ovaj stožer ima mogućnost da svaki dan revidira odluke', kazao je Božinović i dodao da su svi počeli popuštati mjere i svi imaju nešto veći broj slučajev te je to nešto s čime moramo naučiti živjeti.

image
Davor Božinović
Bruno Konjević/Cropix

Na pitanje je li ovakva odluka donesena zbog birača iz BiH, Božinović je rekao da su od prvog dana sve radili u skladu s preporukama Europske komisije te da državljani članica EU imaju posebnu kategoriju. 

Vezano uz noćne klubove s kojima je povezan velik broj novih slučajeva, Božinović je rekao kako se zasad ne razmatra njihovo zatvaranje, no pojačane su kontrole.

'Sinoć su 44 tima obilazila noćne klubove. Inspekcije su provele nadzor u 245 klubova, kršenje preporuka je zabilježeno u 65, a najviše se odnose na održavanje fizičke distance i prevelik broj posjetitelja. Ja pozivam sve da dobro razmisle o primjeni izdanih preporuka, jer svima bi trebalo biti na prvom mjestu da ne dođe do zatvaranja i da se posao nastavi. Mi smo svi sad u suživotu sa virusom. Virus je tu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 15:31