VRAĆANJE NA STARO

Božinović objasnio zašto se otvara granica s BiH: ‘Teško je opravdati tu činjenicu...‘

Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije i 8 unosa iz BiH, kaže Božinović
 Bruno Konjevic/Cropix

Samo nekoliko dana nakon što je uvedena ponovna obaveza samoizolacije za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine i Srbije, danas se očekuje odluka kojom oni koji dolaze iz BiH više neće morati u samoizolaciju. Mnogi se pitaju zašto je takva odluka donesena, s obzirom na to da je u BiH broj zaraženih i dalje velik.

- EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH, rekao je ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović za N1.

Dodao je da žarišta u Hrvatskoj nisu neočekivana, ali su pod kontrolom, a većina oboljelih ima blaže kliničke slike.

Upitan hoće li Hrvatska otvoriti granicu s BiH čak i ako se ta zemlja ne nađe na popisu u preporukama Europske unije, Božinović kaže:

- Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice, rekao je za N1.

Prema podacima od jučer, u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini 128 osoba je bilo pozitivno na testiranju od koronavirusa, čime je porastao broj zaraženih u odnosu na nedjelju kada je takvih bilo 108 slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:51