IZNIJELI ZAHTJEVE

Ugostitelji su pred slomom: Ministru Mariću predlažu dva modela za očuvanje radnih mjesta, jedan je nepopularan

Ugostitelji hitno traže ili nižu stopu PDV-a ili uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka
Petar Lovrić, Dražen Boban, Vedran Jakominić. Jelena Tabak, Dražen Biljan, Joso Smolić
 

Ugostiteljski sektor je nadomak sloma zbog čega su njegovi predstavnici, poduprti sindikatima, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca ministru financija Zdravku Mariću predložili dva modela dugoročnog očuvanja radnih mjesta: jedan nepopularni, a to je smanjenje stope PDV-a za artikle bezalkoholnih pića, vina, pive i napitaka u ugostiteljstvu, ili drugu koja podrazumijeva rasterećenje porezne presije plaća u ugostiteljstvu, a državni proračun, tvrde ugostitelji, ne košta ništa.

image
Petar Lovrić, Dražen Boban, Vedran Jakominić. Jelena Tabak, Dražen Biljan, Joso Smolić

Riječ je o inicijativi Nacionalne udruge ugostitelja na čelu s Jelenom Tabak koja je ministru Mariću 28. lipnja poslala primjer eksperimentalnog modela oporezivanja plaća u ugostiteljstvu po kojem bi trošak rada bio izuzet od naplate poreza na dodanu vrijednost, ali tu razliku ne bi zadržavali ugostitelji već bi se ona preusmjerila u izdatke za mirovinske i zdravstvene doprinose radnika.

- Benefiti za cijeli sektor bi bili iznimni jer bi omogućavali veće plaće našim djelatnicima, da ne spominjemo da bismo time spriječili njihov odlazak u inozemstvo, kazala je Tabak.

Predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić dodao je kako je takva sudbina zasad zadesila preko 21 posto radne snage u ugostiteljstvu Hrvatske.

image
Petar Lovrić, Dražen Boban, Vedran Jakominić. Jelena Tabak, Dražen Biljan, Joso Smolić

- Ugostitelji u Hrvatskoj plaćaju najveći porez u Europi jer pored 25 posto PDV-a plaćaju još i 3 posto poreza na potrošnju, čime smo u potpunosti nekonkurentni. A ovdje još nismo ubrojali niti parafiskalne namete i ostale naknade kao što su ZAMP i slično. Naš je prijedlog da se rad prizna kao trošak i novac preusmjeri u mirovinski i zdravstveni sustav, čime proračun ne bi bio oštećen niti lipe, a sektor bi prodisao, kazao je Jakominić.

Dražen Biljan, zagrebački ugostitelj i član Udruge podsjetio je na nelogičnost činjenice da su caffe barovi praktično jedini u zemlji kojima je i dalje zabranjen rad u unutarnjim prostorima zbog čega dobar dio sektora, oni koji nemaju terase, još uvijek nisu otvorili svoja vrata.

- Osim toga, svi oni koji imaju pad od recimo 50 posto prometa izuzeti su i od mjera očuvanja radnih mjesta zbog čega naše tvrtke trenutno posluju kao zombiji, kazao je Biljan.

image
Petar Lovrić, Dražen Boban, Vedran Jakominić. Jelena Tabak, Dražen Biljan, Joso Smolić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:37