MANJAK OSOBLJA

Nakon ukidanja pandemijskih mjera njemačkim hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radnika

brojni sezonski radnici iz inozemstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije su otišli u Austriju i Švicarsku
 Jonas Guttler/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
brojni sezonski radnici iz inozemstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije su otišli u Austriju i Švicarsku

Udruga njemačkih ugostitelja požalila se u ponedjeljak na manjak osoblja nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto manje ljudi nego prije pandemije.

"Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja", rekla je Ingrid Hartges, direktorica Dehoge, krovne udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja.

Najviše nedostaju kuhari, sezonski radnici iz inozemstva i studenti.

Hartges je objasnila kako je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tijekom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

"Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su naprimjer u logističku branšu koja je doživjela procvat tijekom pandemije", rekla je Hartges u razgovoru za medijsku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 10:35