NA PRVOJ CRTI

Ukrajinski vojnici snimljeni u rovovima: ‘S Putinom se može razgovarati jedino preko oružja‘

Zbog pojačanih ruskih prijetnji reagirale su članice G7, ali za vojnike u rovovima situacija je ista od početka sukoba

Ukrajinski mladići godinama sazrijevaju u rovovima Donjecke oblasti

 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia

Ukrajinski vojnici pripremaju se na još jednu zimu u blatnim i hladnim rovovima Donjecke oblasti. Svakih nekoliko mjeseci eskaliraju tenzije s ruske ili ukrajinske strane, no ono što vojnici iz tih rovova zaključuju je jedno - situacija je za njih potpuno jednaka od početka sukoba 2014. godine.

Jedan od vojnika, 25-godišnji Mihaylo, kazao je kako "su u nekim područjima granatiranja slabija, no ljudi i dalje ginu, a problemi i dalje postoje." Vojnik se nada da će diplomatski napori napokon uroditi plodom, jer "osam godina u istim rovovima sazrijevaju ukrajinski mladići."

Njegov 27-godišnji kolega Oleksandr ne vjeruje u diplomatsko rješenje, ali mu se i dalje nada. "S Putinom se može razgovarati jedino preko oružja. On priča jedino jezik pušaka. Ali, ponavljam, kad bi diplomatsko rješenje rezultiralo mirnim razrješenjem sukoba, uz povratak naših teritorija, odmah bih ga podržao", kazao je vojnik.

Sličnog je mišljenja i njegov mnogo iskusniji, 53-godišnji imenjak i kolega. "Samo želimo da ovom ratu dođe kraj. Ako to naši saveznici i partneri mogu omogućiti, ali tako da nam vrate naše teritorije - Krim i Donbas, bili bismo sretni. Nikome nismo prijetnja. Miroljubiva smo država", kazao je Oleksandr.

Na skupu zemalja članica G7 ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss kazala je kako je stav članica prema ruskoj agresiji isti. "Stav je članica G7 vrlo jasan. Posljedice ruskog upada u Ukrajinu bile bi velike i Rusija bi platila visoku cijenu takve akcije."

Ipak, američki je predsjednik Joe Biden jasno dao do znanja da američke vojne trupe neće spašavati Ukrajinu, pa su vojnici u rovovima i dalje u hladnoći i - strahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:24