NEUGODNO IZNENAĐENJE

Uzbuna na Floridi: Nezapamćeni pomor morskih krava, stopa smrtnosti tri je puta veća od očekivane

Morski biolozi uputili su upozorenje o neočekivano visokom broju smrti velikog morskog sisavca
Broj uginulih morskih krava u vodama Floride trostruko je veći od očekivanog
 Eva Marie Uzcategui/Afp/Profimedia

U prva četiri mjeseca ove godine u vodama koje okružuju Floridu uginule su 674 morske krave, odnosno više od deset posto ukupne populacije te vrste u spomenutoj američkoj saveznoj državi. Broj je neugodno iznenadio morske znanstvenike iz tog područja, koji su uputili upozorenje kroz tzv. Unusual Mortality Event propisan smjernicama Akta zaštite morskih sisavaca.

Samo za usporedbu, na tom je području u cijeloj prošloj godini uginulo 637 jedinki morskih krava, poznatih i kao sirene ili lamantini.

Znanstvenici su zabrinuti zbog broja ugibanja, a izvršni direktor udruge za spašavanje lamantina Patrick Rose kazao je da "ovo nije velik postotak, no stopa smrtnosti životinja trostruko je veća od očekivane."

Ranije spomenuto upozorenje omogućuje oslobađanje novca iz Fonda za zaštitu morskih sisavaca. Od 1991. godine ono je izdano 71 put.

Jedan od razloga smrti morskih krava je zima hladnija od prosjeka, zbog koje je bilo manje morske trave. Ona je temelj prehrane lamantina, koji su biljožderi. Porijeklom su iz Afrike, a njihovi su srodnici slonovi i pećinari.

Trideset posto jedinki uginulo je u laguni rijeke Indian, koja se prostire na 250 kilometara. Zimi se sirene skupljaju u vodama koje su vezane za elektrane, jer je ondje temperatura viša. No i hrane je ondje manje, pa su znanstvenici sretni što se temperatura podiže, jer to životinjama omogućava da se premjeste u "bogatije" vode.

Nadaju se kako će im fond pomoći s rješenjem za iduću zimu, kako se situacija ne bi ponovila ili pogoršala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:09