POMOĆ ZA BEGOVIĆE

Volonteri se probili do zabačenog sela i dostavili tople obroke: ‘Znaš, imali smo 13 krava...‘

Volonteri iz Ivanić Grada dostavili su tople obroke u selo. A stigle su i prve pošiljke cigle za obnovu
 Damir Krajac/Cropix

Mnogima od nas potpuno je apstraktna misao da se topli obrok ne pojede danima. No, za Stanka Begovića iz sela Begovića kraj Petrinje, u brdima gdje signal mobitela rijetko stiže a internet je znanstvena fantastika, to je svakodnevica.

Ima 85 godina, odavno je udovac, i sve do 29. prosinca razmišljao je, kaže, kako naći neku dobru udovicu, da mu nešto skuha, možda malo pospremi, a on bi je zauzvrat napajao domaćim kravljim mlijekom i svježim banijskim zrakom.

A onda se sve, doslovno, srušilo u trenu.

Ostali bez blaga

Starac je gotovo gluh, pomažu mu slušni aparatići, no zna prepoznati emociju. Silno se, tako, razveselio kad su u njegovo selo Begovići, smješteno na obroncima ponad Petrinje, stigli volonteri Hotela Sport iz Ivanić Grada. Direktorica Danijela za sve je osigurala porcije svježe pripremljene tjestenine s ukusnim umakom.

image
Damir Krajač/Cropix

- Hvala vam, djeco moja - zajecao je starac pozivajući nas u svoju trošnu kuću koja je nakon potresa postala neuseljiva.

Imate li kruha, pitaju volonteri.

- Imam nešto malo, dijete - skromno odgovara starac, a kad ulazimo u kuću, vidimo da je to što "ima" danima star, suhi kruh.

Do njega se ne dolazi cestom nego kaljužom, popucalim asfaltom koji je u potresu uništen kao da ga nije ni bilo, a odmah kraj te trošne kućice još je veća katastrofa. Tu je do prije samo koji dan bilo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vukajlija. Diljem Banije prodavali su mlijeko, sireve i fino vrhnje.

image
Damir Krajac/Cropix

- Znaš, imali smo trinaest krava. Ali, sada više ništa od toga - vuče nas za rukav 15-godišnja Aleksandra pokazujući nam ruševine nekadašnje staje u kojoj je od trinaest, jedna krava izgubila život pod ruševinama. Ostale su budzašto rasprodali, kažu. Tinejdžerica koja je odrasla u ovom selu vodi nas uokolo. Kazuje, nije ovako bilo ni u ratu.

image
Damir Krajač/Cropix

- Ma odakle ti znaš kako je bilo u ratu - pitamo je.

- Ne znam, ali vidim po svojim roditeljima, vidim da su jako zabrinuti i da nije dobro - uzvraća. Predobro se sjeća kobnog potresa. Bila je sama u kući s bakom Zorkom, roditelji su, kako kaže, "otišli zaraditi koju kunu".

image
Damir Krajac/Cropix

- Baka je pala na pod pokraj vrata, nije mogla ustati, a ni ja nisam mogla izaći. Malo po malo, uspjela sam je izvući. Sada smo dobili kamp-kućicu, baka je tamo, a mi smo često u malenoj vikend-kući, susjedi su rekli da je slobodno koristimo jer je ostala čitava - govori hrabra djevojka.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Štala je posve srušena. U vrijeme našeg posjeta kamion iskrcava ciglu kraj njihove kuće.

Traži se i topla riječ

- Ali, što ćemo samo s ciglom? Treba nam željeza, treba nam raznog građevinskog materijala. Kuće su srušene, neuseljive... - govore nam u Begovićima.

image
Damir Krajac/Cropix

Potreba je mnogo, a mogućnosti malo. Ipak, kažu, zahvalni su svakome tko ih posjeti, bez obzira što im (ili ništa) donio.

- Sada nam je svima najvažnija topla riječ. Dok smo svi živi, ostalo ćemo lako - ispraćaju nas iz sela u kojem gotovo da nema neoštećene kuće.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:13