PROSVJED UGOSTITELJA

Zatvoreni lokali u Zagrebu: ‘Dovraga, dajte da prodišemo, čak 30 tisuća ljudi će izgubiti posao‘

Traže obustavu plaćanja PDV-a do ožujka 2021., preferencijalnu stopu PDV-a na hranu, uključujući kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića
Ugostitelji prosvjeduju
 Bruno Konjevic/Cropix

Prosvjedna akcija "2 do 12" danas je na sat vremena zaustavila rad više od 2.500 ugostiteljskih objekata u Zagrebu.

Akciju je organizirala Nezavisna udruga ugostitelja kako bi ukazala na težak položaj u kojem su se kafići, barovi i restorani našli uslijed pandemije koronavirusa.

Zatvaramo danas kako bi ostali otvoreni sutra, slogan je akcije koja je započela u 11:58 i trajala do 12:58. Za to vrijeme gosti su mogli sjediti na terasama kafića, no nitko ih nije usluživao niti su izdavani računi.

Ugostitelji traže obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu PDV-a na hranu, uključujući kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića te kredite za likvidnost i investicije.

Video: Tomislav Kukec

- Poražavajuća je činjenica što će od 65.000 zaposlenih - 30.000 radnika izgubiti posao. Apeliramo na smanjenje PDV-a i kredite HAMAG BICRO-a, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. Dodao je da su ugostitelji podržali i prosvjed i zahtjeve koje su na Markovu trgu iznijeli i frizeri.

Poručuje kako trenutno s Vladom nemaju dijalog te da još uvijek nisu imali sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem.

- Čekamo da uspostavimo kontakt s njim. U sklopu akcije u Zagrebu je rad obustavilo 2500 objekata, otkrio je Medak.

image
Ugostitelji prosvjeduju
Bruno Konjevic/Cropix

- Gospodo u Vladi, dovraga, smanjite te poreze, dajte nam da prodišemo. Smanjite poreze i i vi ćete u konačnici profitirati, poručio je predsjednik udruge "Glas poduzetnika" Hrvoje Bujas.

U najavi prosvjeda stajala je poruka:

‘ZATVARAMO DANAS KAKO BISMO OSTALI OTVORENI SUTRA!‘

- Čak 80% ugostitelja u narednom će periodu biti prisiljeno otkazati ugovor nekim svojim djelatnicima – zato djelujemo danas kako bismo sačuvali primanja za 60.000 ljudi! U četvrtak, 8. listopada, na sat vremena zatvaramo ugostiteljske objekte, kako bismo ovim tihim prosvjedom ukazali da vrijeme za spas gospodarstva istječe. Od odgovornih institucija naše države ne tražimo besplatan novac već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice za konsolidaciju poslovanja i zadržavanje našeg najvrjednijeg resursa – ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 11:04