VELIKA KRIZA U BRAZILU

Zdravstveni sustav na rubu kolapsa, kompletni vojni vrh zbog predsjednika Bolsonara podnio ostavku!

Ovo je prvi put da su zapovjednici kopnene vojske, mornarice i zračnih snaga istovremeno dali ostavku zbog neslaganja s predsjednikom
Jair Bolsonaro (L) i zapovjednik kopnene vojske Edson Pujol (arhivska fotografija)
 Sergio Lima

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro suočava se s najvećom krizom otkako je na vlasti nakon što je kompletan vojni vrh dao ostavku uslijed najvećeg broja smrtnih slučajeva vezanih uz koronavirus u toj državi, piše BBC.

Vojni zapovjednici dali su ostavku bez presedana kao reakciju na pokušaje Bolsonara da preuzme kontrolu nad vojskom.

Ministar obrane prije ostavke sukobio se s Bolsonarom oko lojalnosti vojnih snaga koje su tu, kako je kazao, 'da poštuju Ustav, a ne da daju osobnu podršku predsjedniku'.

Predsjednikov ugled u javnosti potpuno se srozao zbog lošeg nošenja s covid krizom. U Brazilu je od korone umrlo 314.000 ljudi, a dnevni rekord od 3780 smrtnih slučajeva zabilježen je u utorak. Dosad je zabilježeno više od 12.5 milijuna slučajeva zaraze.

Desničar Bolsonaro, koji je na vlast došao prije dvije godine, konstantno se protivi mjerama i zatvaranju jer bi, tvrdi, gospodarska šteta bila puno gora od posljedica koje ostavlja koronavirus sam po sebi.

Ovo je prvi put u povijesti Brazila da su zapovjednici kopnene vojske, mornarice i zračnih snaga istovremeno dali ostavku zbog neslaganja s predsjednikom.

image
Jair Bolsonaro, Antonio Carlos Moretti Bermudez, Ilques Barbosa Junior i Edson Leal Pujol
Sergio Lima/AFP

General Edson Leal Pujol, admiral Ilques Barbosa i brigadir Antonio Carlos Bermudez odstupili su u utorak, dan nakon što je ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo bio prisiljen otići s funkcije zbog teških optužbi da zbog loših odnosa s Kinom, Indijom i SAD-om Brazilu nedostaje cjepiva protiv koronavirusa.

Zasad se u Brazilu koriste dva cjepiva, AstraZenecino i kineski CoronaVac, a odobrena je uporaba Pfizerovog cjepiva, te su naručene doze Johnson & Johnsona i Sputnjika V. Bolnice su na rubu kolapsa, a sve više susjednih zemalja strahuje da bi Brazil kao žarište zaraze mogao postati globalna prijetnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:13