ŠEF SUVERENISTA

Zekanović: ‘Izmjestite trasu dalekovoda u šibenskom naselju Dubrava, građani su zabrinuti‘

Dalekovodi mogu stvoriti elektromagnetsko zračenje i prouzročiti kancerogena oboljenja, upozorava predsjednik Hrvatskih suverenista
Hrvoje Zekanović
 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović zatražio je u utorak da se dalje od obiteljskih kuća izmjesti predviđena trasa dalekovoda u šibenskom prigradskom naselju Dubravi jer zbog elektromagnetskog zračenja postoji opasnost od malignih oboljenja.

"Dalekovodi prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji mogu stvoriti elektromagnetsko zračenje i prouzročiti kancerogena oboljenja. O tome nažalost nitko ne govori, a na te činjenice su se oglušili i zakonodavci, kao i oni koji donose odluke i prostorno-planskoj dokumentaciji", rekao je na konferenciji za novinare Zekanović.

Tvrdi da mu se zbog gradnje dalekovoda u šibenskoj Dubravi javljaju nezadovoljni građani.

"Stanovnici Dubrave, njih 380, potpisalo je peticiju kojom traže da se trasa dalekovoda koja prolazi nedaleko kuća i preko poljoprivrednog zemljišta mještana izmjesti na novu lokaciju", naglasio je.

Zekanović je uoči javne rasprave 25. ožujka upozorio da se u javnom prostoru barata s nekim netočnim činjenicama u vezi s gradnjom dalekovoda na dionici Bilice-Boraja.

"Naime, šibensko-kninski župan Goran Pauk izjavio je da je Grad donio dozvolu za izgradnju dalekovoda. Međutim, to nije točno, jer tu dozvolu nije donio Grad, nego nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a sve uz blagoslov Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Prilikom donošenja te odluke bile su konzultirane lokalna i regionalna samouprava, ali gradonačelnik Šibenika Željko Burić i župan Goran Pauk napravili su jedno veliko ništa. Oni su blagoslovili lokacijsku dozvolu od strane ministarstva", istaknuo je Zekanović.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je lokacijsku dozvolu za gradnju dalekovoda u studenome 2016. godine.

"Prvi, glavni i odgovorni u cijeloj hijerarhiji je premijer Andrej Plenković, odnosno njegovi resorni ministri. Jednako odgovorni su gradonačelnik Burić koji se uopće ne očituje po ovom pitanju te župan Pauk, koji očito nije upoznat s procedurom donošenja odluka. Ovu odluku blagoslovit će Šibensko-kninska županija kroz donošenje prostornog plana, a nakon toga i Grad Šibenik na isti način", tvrdi Zekanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 19:30