DUŠAN GOJIĆ

Što je Hamlet naspram dirnutih žena zbog ljubavnog pisma?

U predstavi ‘Ljepotica iz Leenane’ punih sam 12 minuta izgovarao jedno ljubavno pismo. Dok sam ga čitao, iz publike sam nekoliko puta čuo šmrcanje dirnutih žena
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Rijetko danas čujemo da je jedan kazališni glumac svom matičnom kazalištu vjeran 33 godine, te da je tom istom kazalištu dao oko 150 uloga. Rade Šerbedžija? Ne. Mustafa Nadarević? Ne. Ivo Gregurević? Ne. Neosporno, velika su to imena s ogromnim brojem uloga, ali postoje i oni koji nisu toliko slavni, no rade kao pčelice i iz sezone u sezonu odrađuju po nekoliko uloga i na desetine predstava.

Dušan Gojić, glumac zagrebačkog HNK, tijekom karijere glumio je valjda sve što se moglo odglumiti. Kako sam kaže, od životinja do maloumnika i careva. No, do danas je ostao medijski neeksponiran, jer javnost uvijek prije zapamti nekog tko je bio Hamlet, Kralj Lear ili Dundo Maroje, no isto tako ih brzo i zaboravi.

Nema gdje nije bio

- Kazalište je umjetnost trenutka i zato neki ostanu zaboravljeni. Međutim, nikada nisam dovodio u pitanje svoju vjernost glumi niti sam ikada bio u nedoumici da li bih se trebao baviti nečim drugim. Glumio sam u velikim predstavama i s nekim od najvećih naših glumaca, a i imao sam bezbroj predivnih trenutaka u karijeri.

Nikada nisam požalio što sam ostao u HNK gdje ću vjerojatno dočekati mirovinu. Postoji neko nepisano pravilo o glumačkoj karijeri da je zadnja stepenica da postaneš glumac nacionalnog kazališta i onda ne tražiš kruha povrh pogače. Naravno da poštujem i cijenim i ostala kazališta, ali HNK je nešto posebno - priča Gojić.

On je jedan od rijetkih koji je odmah nakon Akademije došao u HNK. Doduše, neko vrijeme je još dok je bio student glumio u Gavelli, a Amir Bukvić pozvao ga je da dođe u HNK u kojem se prepoznao i ostao. U to vrijeme se radilo puno više nego danas, fluktuacija po kazalištima bila je mnogo veća, pa je Gojić u prvih deset godina odradio možda i najviše uloga. Teško je pronaći neko veliko glumačko ime s kojim nije surađivao ili veliku hit predstavu u kojoj nije glumio, ali kada ga pitamo koje trenutke izdvaja kao neke od najdražih, odgovor nije baš očekivan.

Trideset puta na bis

- Tijekom karijere gostovao sam i u drugim kazalištima, pa tako i u Maloj sceni. Za predstavu ‘Ljepotica iz Leenane’ sam između ostalog morao pročitati jedno ljubavno pismo. Kada sam ga prvi put dobio, jako me se dojmilo i nisam htio da se u njemu bilo što mijenja. Naučio sam ga napamet i stvarno je bilo predivno pismo.

U predstavi sam ga čitao, odnosno izgovarao punih dvanaest minuta i dok sam ga čitao u potpunoj tišini, iz publike sam nekoliko puta čuo šmrcanje žena u publici koje su bile dirnute. To je recimo nešto što ću uvijek pamtiti, kao i ulogu u predstavi ‘Uho, grlo, nož’ s Božom Oreškovićem u kojoj sam glumio ženu.

Bilo je to zgodno iskustvo i do danas jedina uloga žene koju sam imao. Gojić je imao još veličanstvenih trenutaka koje danas ne viđamo toliko često, poput ovacija nakon “Kiklopa” izvedenog u Beogradu. Gotovo trideset puta publika je glumce vraćala na naklon, a zadnji aplauz potrajao je 25 minuta, zbog čega je Gojić skoro zakasnio na vlak. Ništa manje ga ne oduševljavaju neke male uloge, kao što je bila uloga Spretka u “Sanu ljetne noći” na Dubrovačkim ljetnim igrama.

- To su glumačke poslastice. Manje uloge kojima je poanta da se što više zabavljaš i na kraju pobereš vrhnje.

Kako god zvučala Gojićeva priča, u svakom slučaju je impresivna, jer broj predstava i plejada glumaca s kojima je radio svakako su vrijedni respekta. No, kao i u kazalištu u kojem je doživio najljepše što se tijekom jedne karijere može doživjeti, ni u njegovom privatnom životu ne nedostaje iznenađenja. Sedamnaest godina bio je samohrani otac triju kćeri, a prije dva tjedna, u 56. godini, dobio je još jednu kćer.

- Nije to stvar godina, već volje i želje - ističe Gojić, koji je za razliku od kolega koji svoje životne družice pronalaze uglavnom među glumicama, ljubav pronašao u - operi, pa je Gojić i po tome neobičan.

Prava ljubav na klik

Oženjen je opernom pjevačicom Sofijom Ameli i, kako priča, sve im se dogodilo u godinu dana.

- Sofia je već dugo u HNK i naravno da sam je primijetio već prvog dana kada je došla u naš ansambl. Kao i danas, tako je i već tada bila prava ljepotica. Nisam ništa pokušavao, valjda zato što mi je zaista bila toliko lijepa. Međutim, prije godinu dana smo se nekako počeli dosta družiti, upoznavati i izlaziti. Kliknuli smo se i dogodila nam se prava ljubav, tako da smo u godinu dana počeli vezu, vjenčali se i dobili dijete - zaključuje pomalo kazališnu priču svog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:05