EKSKLUZIVNI INTERVJU

'BANDIĆ ĆE VJEROJATNO PROĆI KAO SANADER' SDP-ovkandidat za dogradonačelnika Rađenović

'Zagrebu treba oštar zaokret i zato je za sve najbolje da dr. Rajko Ostojić postane gradonačelnik'
 Nenad Dugi/CROPIX

Pobijedi li SDP-ov kandidat Rajko Ostojić na izborima za gradonačelnika Zagreba, najbliži će mu suradnik biti saborski zastupnik te stranke Igor Rađenović. Na mjestu dogradonačelnika najvjerojatnije će se baviti pitanjima financija i gospodarstva.

Zašto ste pristali biti dogradonačelnik? Koji su vaši motivi?

Već desetak godina prisutan sam u gradskoj politici kroz rad u Gradskoj skupštini, imam i šestogodišnje iskustvo rada u Holdingu. U SDP-u sam 20 godina, dobar dio političkog puta obilježile su mi zagrebačke gradske teme. Ulazim u izbore jer je očigledno da treba mijenjati način upravljanja gradskom upravom. Zagrebu treba oštar zaokret. Zagreb je bitan, a najbolje za Zagreb je da Rajko Ostojić sa svojim timom postane gradonačelnik.

Zašto ste toliko dugo čekali s predstavljanjem tima?

Izbori su tek raspisani, ovaj vikend kreće prikupljanje potpisa. Već dugo sam u Ostojićevu timu, a SDP-ova prednost oduvijek je bio timski rad. U zagrebačkom timu svatko je imao svoju ulogu, zajednički smo iznjedrili Strategiju 2020 i Platformu za Zagreb. Procijenili smo da ovih dana s našim dogradonačelničkim kadidaturama izađemo i službeno.

Zna li se unaprijed koja bi vam dogradonačelnička zaduženja bila? Financijaš ste po struci.

Zahvaljujući mom habitusu, moja dogradonačelnička zaduženja u svakom slučaju bit će usmjerana na financije i gospodarstvo. Neke preliminarne razgovore o tome smo obavili, ali, naravno, završne raspodjele slijede tek ‘kad zec bude na ražnju’.

Je li vaša kandidatura za dogradonačelnika zapravo marketinški trik? Nastoji vas se promovirati kao borca protiv korupcije, koji je prije pet godina prokazao kriminal u Zagrebačkim cestama.

Vjerujem da sam svojim znanjem, kvalitetom i iskustvom zaslužio funkciju koju mi je ponudio dr. Ostojić. Imidž borca protiv korupcije, i to baš u gradu Zagrebu, ne može mi štetiti, zar ne?

Je li malo izlizana ta teza? Prošlo je pet godina, a vaši će kritičari reći da od tada i ne pamte neki vaš osobit doprinos u Zagrebu.

Bit ću sretan kad budemo živjeli u zemlji u kojoj korupcija neće biti važna tema jer je neće biti. Teško mi je govoriti o samome sebi; nažalost, u sveopćoj estradizaciji političke scene, katkad se ne primijeti dobar i kvalitetan rad. Primjerice, posljednjih godinu dana u Saboru, neskromno rečeno, moje pametnije diskusije nisu završile u medijima, neke malo bliže estradnom dijelu jesu. Tema je vrlo široka, politika je u javnosti omražen posao, a nije dobro da je tako.

Što hitno treba mijenjati u Zagrebu? Osim, što ćete mi sigurno reći, gradonačelnika Bandića.

Treba mijenjati stihijski način upravljanja. Upravljanje milijunskim gradom je odgovoran posao, a ne režirano trčanje pred kamerama u pratnji brojne svite koja pažljivo bilježi svaku misao i želju gradonačelnika. Mutni se, pak, poslovi dogovaraju iza debelo zatvorenih vrata, primjera je napretek…

Želite reći da gradonačelnik Bandić zapravo vlada autokratski?

On je, građevinskim riječnikom, i projektant, i izvođač radova, i nadzorni inženjer. Cijenu plaćaju građani, a cijene u Zagrebu znatno su više od onih koje bi trebale biti kad bi se gradom upravljalo pošteno i odgovorno.

Što mislite o njemu osobno?

Ne mogu mu osporiti silnu radnu energiju i politički instinkt. No, njegovo neodgovorno upravljanje gradom u posljednje četiri godine, što mu je, istini za volju, jednim dijelom omogućio i loš zakon, uskoro će utjecati i na njegovu percepciju u javnosti. Posljedice neodgovornih populističkih odluka i postupaka kad-tad izaći će na vidjelo. Vjerojatno će se dogoditi nešto slično kao i s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

Ali ne možete poreći da je Bandić došao iz SDP-a i da je SDP velikim dijelom odgovoran za to?

Nismo bili dovoljno odlučni. Ali treba se sjetiti da je na listi za Gradsku skupštinu on bio zadnji na popisu. Bila je to jasna poruka.

Bez obzira na to, ne možete reći da tada niste igrali na sigurno. Pa bio vam je kandidat za gradonačelnika.

Nakon nekog vremena, vjerujem da više nitko ne može reći da je to bila dobra odluka GO SDP-a.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:33