Bombaška biografija Pahorova atentatora

LJUBLJANA - Josip Zagajski (59), koji je prošlog petka uhićen u Dobovi, u Sloveniji se tereti za tri kaznena djela, za opću opasnost, napad na službenu osobu i pripremu terorističkog napada, a slovenska i austrijska policija opovrgnuli su da su u Austriji u vlaku uhićena i njegova dva pomagača.



Umirovljenom branitelju Zagajskom, koji je izjavio da je pet bombi namijenio za slovenskog premijera Boruta Pahora, ovo nije bio prvi takav čin. Bacanje ručnih bombi koncem devedestih stajalo ga je punih devet godina provedenih iza rešetaka.



Prije deset godina u srpnju 1999. godine Zagajski je u Njemačkoj aktivirao dvije ručne granate u čijoj je eksploziji ozlijeđena jedna osoba. Zagajski je 21. srpnja te godine doputovao autobusom iz Zagreba u München.  Dva dana kasnije, 23. srpnja 1999. popodne došao je u  do jedne turske turističke agencije u neposrednoj blizini minchenskog glavnog željezničkog kolodvora te je, ne ulazeći unutra i ne obrativši se nikome, kroz otvorena vrata ubacio dvije ručne bombe. U tom trenutku u unutrašnjosti agencije našla su se dva zaposlenika. Usljed eksplozije jedan od njih lakše je ozlijeđen.



Policijska potraga



Zagajski je pješice otišao na kolodvor. Njemačka policija, prema podacima koje su nam priopćili, počela je opsežnu potragu za tada još nepoznatim počiniteljem.



Od očevidaca su dobili opis bombaša. Kontrolirajući sve osobe koje su se zatekle u blizini, a koje su imalo odgovarale dobivenom opisu, policija je istoga dana na željezničkom kolodvoru zaustavila muškarca koji kod sebe nije imao ni osobne iskaznice, ni putovnice niti neki drugi osobni dokument sa slikom.



Motivi napada




TIjekom pretresa potencijalnog osumnjičenika u džepovima njegove jakne pronašli su još dvije ručne bombe. Radilo se o  bombama M 50 i M 52 jugoslavenske izrade.



Naknadnim provjerama minchenska je policija utvrdila da je osumnjičeni muškarac hrvatski državljanin Josip Zagajski, rođen 1949. godine. Od Njemačke policije nismo mogli dobiti podatke o motivima njegova napada. Na Zemaljskom sudu u Münchenu, Zagajskom se sudilo za dvostruki pokušaj ubojstva na štetu dvojice zaposlenika turske agencije. Osim toga, teretilo ga se i za kršenje zakona o oružju i eksplozivnim sredstvima. U listopadu 2000. godine osuđen je na ukupno 13 godina zatvora, a ta je presuda početkom 2001. godine postala pravomoćna. Do ljeta prošle godine, dakle nepunih devet godina, Zagajski je izdržavao kaznu u zatvoru u Njemačkoj.



 
Ekipa za protueksplozivnu zaštitu



 Posebna postrojba hrvatske policije opremljena je najmodernijom opremom. Na slici je specijalist za demontiranje bombi u posebnom zaštitnom odijelu  koje ga štiti od eksplozije. Vrijednost takve opreme prelazi i 50 tisuća eura
.





Policijska opsada na željezničkoj stanici 



Nakon što ga je policajac upitao kuda putuje Zagajski je pokazao bombe a jednu je pokušao aktivirati u kupeu putničkog vlaka. Prisebni slovenski policajac oteo mu je eksplozivnu napravu i spriječio strategiju. Zagajski je kasnije izjavio da je krenuo u Ljubljanu ubiti Boruta Pahora, slovenskog premijera   






Iako nadležni njemački prgani nisu željeli davati podatke u tom pogledu, po svemu sudeći Zagajski je nakon odslužene dvije trećine kazne zatražio i zbog primjerenog ponašanja na izdržavanju kazne, dobio prijevremeni otpust. Pušten je 24. lipnja 2008., odnosno tog je dana deportiran iz Njemačke u Zagreb. Dobio je i zabranu ulaska u Njemačku kao i u sve države schengenskog sustava. Iako Hrvatska i Njemačka imaju zaključen sporazum prema kojem se četiri puta godišnje dostavljaju prijevodi presuda za državljane obiju zemalja osuđenih u obje zemlje, njemačko pravosuđe hrvatskom Ministarstvu pravosuđa nije dostavilo presudu protiv Zagajskog. Zašto i koji je razlog neobjavještavanja nismo uspjeli doznati.



Pretres stana



Podatak o zabrani ulaska u zemlje EU bio je u informacijskom sustavu pa ga je zbog toga slovenska granična policija skinula s vlaka u petak 13. srpnja u oko 19 sati u Dobovi i odvela u postaju.



Ondje je Zagajski u 18.53 izvadio bombu i osigurač, ali ga je 30-godišnji policajac Aleš Cesar spriječio u njezinu aktiviranju, svladao ga uz pomoć kolega, a kod njega su nađene još četiri bombe.



Slovenskoj policiji rekao je da je želio sačekati premijera Pahora kada bude prolazio kod zgrade parlamenta i na njega baciti bombe. Također je tvrdio da se u vlaku nalazi još nekoliko njegovih prijatelja naoružanih ručnim bombama. Ta je izjava izazvala opću mobilizaciju slovenske policije. Vlak iz Zagreba u Ljubljani su dočekali specijalci i pirotehničari, a tijekom dvosatne pretrage putnika i vagona nikavo oružje ili eksploziv nisu pronađeni. Ni prilikom pretrage njegova stana u Zagrebu nije pronađeno oružje.



Bombe za Pahora




U utorak je slovenski premijer Borut Pahor četvorici policajaca koji su sudjelovali u svladavanju Zagajskog predao odličja za hrabrost i novčane nagrade od 400 eura.



Policajac Cesar će u istražnom postupku koji se u Ljubljani vodi protiv Zagajskog biti “krunski svjedok” tako da mu je bilo zabranjeno odgovoriti na pitanje je li Zagajski rekao: “Ove bombe su za Pahora!”. No, kako smo neslužbeno doznali upravo je tim riječima obrazložio svoj razlog putovanja u Sloveniju. Slovenski premijer zbog tog je incidenta, za koji nam je rekao da ga smatra izoliranim, bio na vezi sa slovenskim predsjednikom, ali nije bilo potreba sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost. No, bilo je pojačano osiguranje premijera i parlamenta.



Kako je čovjek koji je već bio osuđivan, koji je imao psihičkih problema i naoružan sa četiri bombe napustio Hrvatsku i prošao hrvastku graničnu kontrolu.



Josip Zagajski, inače je vukovarski branitelj, koji je tijekom rata bio teško ranjen, a usto je bio zarobljen i odveden u logor Stajićevo.



Nakon oslobađanja više je puta bio na psihijatrijskom liječenju, o čemu su govorili njegov polubrat i rodbina. Međutim, njegovu bolest nadležne službe očito nisu shvaćale dovoljno ozbiljno pa mu nisu pružile ni adekvatano liječenje. Ništa novo.



 

Strah od bombe



Hrvatska policija ispred zgrade u kojoj živi Zagajski. Njegov stan su pretražili posebnim uređajima za otkrivanje eksploziva i posebno treniranim psima 

Stan kod Mercatora





Zagajski je kupio stan u zgradi gdje je smješten i veliki slovenski supermarket Mercator. Policija je stan odmah pretražila. 





Dušan Miljuš;Željko Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:35