GODINU DANA KASNIJE

Kako se danas liječi Amerika?

US President Barack Obama delivers remarks at the Congressional Picnic on the South Lawn of the White House in Washington, DC, September 17, 2014. AFP PHOTO / Jim WATSON
 JIM WATSON/AFP / AFP ImageForum

Prvu obljetnicu uvođenja univerzalnog zdravstvenog sustava Medicare u Sjedinjenim Američkim Državama rijetko tko će obilježiti. Političari iz redova Obaminih demokrata izbjegavaju temu skupog i kompliciranog sustava čije prednosti još nisu u toj mjeri vidljive da bi se moglo naći dovoljno argumenata u prilog reformi. Republikanci su, pak, tijekom nedavnih izbora, na polovici mandata, na kojima su ostvarili trijumfalnu pobjedu i upravljačku većinu u Senatu, žestoko kritizirali reformu. U do sada najskupljoj predizbornoj kampanji u povijesti neki su kandidati išli tako daleko da su sustav usporedili sa zakonima o robovlasništvu iz 19. stoljeća.

- Ovo je najopasniji zakon ikada usvojen! - inzistirao je jedan (republikanski) kandidat.

S takvim negativnim stajalištem o reformi, koju lokalci najčešće zovu prema njezinu tvorcu, Obamacare, složila bi se većina dama i gospode koje sam jednog jutra sredinom ovoga tjedna promatrala dok su doručkovali u Regency baru u prestižnom sjeveroistočnom dijelu Manhattana, na Park Aveniji. Ovo je ultimativni “power breakfast” (doručak moći, op. a.), na kojem se svatko tko je netko u svijetu političkog, medijskog i poslovnog života New Yorka izjašnjava i odmjerava uz najskuplju kajganu i palačinke s borovnicama u gradu. Za taj tip građanstva Obamacare je uvredljiv i nametljiv, dijelom i zato što se petlja u njihovo pravo izbora. No, kako će mi toga jutra u Regency baru reći moj sugovornik Jon Selib - za taj tip građanstva Obamacare nije ni stvaran.

- Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, Harry Truman, Richard Nixon, John F. Kennedy, Bill Clinton - to je lista američkih predsjednika koji su pokušali utemeljiti univerzalni zdravstveni sustav i nije im uspjelo - objasnio je Jon Selib.

- U slučajevima nekih od njih problem je bio neprijateljski nastrojen parlament, a kad je riječ o Clintonu, cijela je stvar pogrešno vođena te se pretvorila u političku katastrofu. Barack Obama učinio je ono što se desetljećima činilo nemogućim. Obamacare možda nije savršen sustav, ali fundamentalno mijenja oblik u kojem je organiziran zdravstveni sustav u Sjedinjenim Američkim Državama. To ga čini jednim od najvažnijih zakona u modernoj američkoj državi i simbolom jedne od rijetkih promjena koju suvremena vlada može unijeti u svakodnevne živote građana - ustvrdio je on.

Jon Selib pripada skupini najupućenijih stručnjaka za Obamacare. Donedavno desna ruka senatora Maxa Baucusa, ključne osobe u donošenju zdravstvene reforme u Sjedinjenim Američkim Državama, Selib je pripadao najužem timu predsjednika Baracka Obame koji su stvorili Affordable Care Act, u slobodnom prijevodu Zakon o dostupnoj njezi, poznatiji kao Obamacare.

Način na koji je funkcionirao (i dijelom danas funkcionira) sustav javnog zdravstva u SAD-u nekome iz Hrvatske, tko je odrastao, uza sve nesavršenosti, na pogodnostima HZZO-a, na trenutke može zvučati poput znanstvene fantastike. Ili Ujedinjenog Kraljevstva, čije generacije i generacije od Drugoga svjetskog rata uživaju u nacionalnom zdravstvenom sustavu NHS, predmetu stalnih kritika, ali i ponosa, kako je pokazala ceremonija otvorenja Olimpijskih igara u Londonu, gotovo u potpunosti posvećena javnom zdravstvu. Takva oda dijelu međunarodne publike mora da se činila ekscentričnom. Ne i za pedesetak milijuna Amerikanaca koji nisu imali zdravstveno osiguranje i s tom mišlju se budili svakoga dana ili tijekom svake manje ili više ozbiljne bolesti s kojom se njihova obitelj suočavala. Odgovor na njihove patnje, pomalo apsurdne s obzirom na činjenicu da žive u najmoćnijoj ekonomiji svijeta, došao je u obliku Obamacarea.

- Mi jednostavno nismo imali tu sretnu slučajnost da se uvede univerzalni zdravstveni sustav, kao što ga je Winston Churchill tijekom Drugoga svjetskog rata uveo u Britaniji. Način na koji je SAD organizirao svoje zdravstvo bio je kompliciran, neefikasan i skup - rekao je Selib. U takvom sustavu bolnice su gomilale gubitke zbog hitnih slučajeva koje su bile prisiljene primiti, a svoje usluge nikada nisu mogle naplatiti. Kako bi se balansirale, nerijetko su naplaćivale preuveličane iznose za jednostavne zahvate, što ih je pokrivalo osiguranje kompanija, dakako na štetu poslodavaca, pacijenta i poreznih obveznika. Dio stanovništva bio je, pak, potpuno izoliran od sustava zdravstvene njege. Jedini koji su uvijek profitirali bili su osiguravajuća društva - ustvrdio je Selib.

Unatoč tome, bilo je i mnogo zadovoljnih - čak 82 posto Amerikanaca, ako je suditi prema nedavnoj anketi agencije Gallup, bilo je zadovoljno načinom na koji je američko zdravstvo bilo organizirano prije Obamine reforme. Većina dobro i solidno stojećih građana svoja zdravstvena osiguranja imala je organizirana u paketu s ugovorom poslodavca - što je bila skupa, ali uglavnom efikasna opcija.

- Tko je zadovoljan svojim osiguranjem, može ga zadržati - rekao je Obama kako bi smanjio stupanj nezadovoljstva spomenute skupine građana. Ipak, prema novom zakonu, njihovi prije odabrani paketi zdravstvenog osiguranja nisu odgovarali zakonskim okvirima te ih je web stranica Helathcare org., svojevrsni online referent preko koje se rješavala obavezna prijava u univerzalni sustav, uputila na mnogo jeftiniji (cinici napominju - lošiji) Medicare.

Dr. Jeffrey A. Singer, utemeljitelj klinike Valley Surgical Clinic, žestok je kritičar novog sustava i njegove posljedice i mane objašnjava na primjeru svojih dviju pacijentica: - Nedavno sam primio pacijenticu oboljelu od raka dojke. Trebala je mazektomiju. Nažalost, nismo joj mogli organizirati trenutnu rekonstrukciju jer je u okolici bio samo jedan kirurg u njezinu Medicaid osiguranju. Ona će na kraju ući u proceduru koja joj je potrebna, ali će na nju morati čekati barem devet mjeseci. Uzmimo i primjer moje druge pacijentice koja je u moju kliniku došla bez osiguranja. Pregledao sam je, učinio magnetsku rezonancu i za nekoliko dana bili smo sigurni da je pacijentica zdrava. Da je bila dio Medicare osiguranja, cijela bi procedura bila mnogo sporija. Pitanje je bi li joj magnetska rezonanca uopće bila dostupna ili, ako bi i bila, koliko bi dugo na nju, u neizvjesnosti i strahu, čekala. To je danas slučaj milijuna Amerikanaca koji su nasilu istjerani s privatnog tržišta osiguranja u Medicaid, koji je, najblaže rečeno, drugorazredan - prokomentirao je dr. Singer.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:23