DODO POKLANJA PREGLEDE OD 30.000 KN

‘Zaboravite nelagodu, pregled prostate spašava život. Mnogi ga muškarci izbjegavaju, ali to traje samo nekoliko sekundi, a može otkriti karcinom na vrijeme, kad su izgledi za izlječenje gotovo 100 posto’

Portal Dodo (Dobri doktori) u sklopu kampanje Movember, Mjeseca borbe protiv raka prostate, daruje preglede u vrijednosti od 30 tisuća kuna, a dr. Fabio Božac, specijalist urolog u riječkoj Poliklinici Medico, objašnjava zašto bi od petog desetljeća života svake godine trebalo obaviti pregled od kojega toliki muškarci zaziru
 Davor Žunić/CROPIX

Prostata ili takozvana kestenjača (veličine je i oblika kestena) muška je spolna žlijezda, smještena u dnu mokraćnog mjehura i dio je mokraćne cijevi, a u aktivno doba muškaraca ima važnu ulogu u reprodukciji jer njezin sekret omogućuje hranjenje spermija. Međutim, u kasnijoj dobi ona nema nikakvu funkciju i muškarcima samo smeta te, prije ili kasnije, dolazi do neke od bolesti prostate.

Prema riječima doktora Fabija Bošca, specijalista urologa u riječkoj poliklinici Medico, grubo rečeno, bolesti prostate dijele se na tri skupine - prva su upalne bolesti koje se liječe antibioticima, druga je benigna hiperplazija ili takozvani adenom prostate, i treća, najznačajnija skupina, su maligne bolesti, odnosno karcinom prostate.

Više načina liječenja

- Kod benignih i malignih bolesti postoji više načina liječenja. Na temelju samih tegoba koje nastaju zbog promjena prostate ne može se zaključiti o kojoj se bolesti radi. Tegobe su podjednake i za benignu promjenu i kod karcinoma; uglavnom dolazi do pogoršanja kvalitete mokrenja. To je noćno mokrenje koje zovemo nikturija, zatim slabiji mlaz, dolazi i do prekidanja mlaza, do raspršivanja mlaza, a u ekstremnim slučajevima može doći do kompletne blokade mokraće. Povremeno bude i krvi u mokraći. Naravno, svako učestalo mokrenje nije povezano s prostatom, ali u starijoj životnoj dobi uglavnom ukazuje na određene promjene na prostati. Osim toga, maligna bolest prostate ne mora davati nikakve tegobe, tako da je i kod jedne i kod druge skupine muškaraca potrebno učiniti određenu obradu. Obrada pacijenta koji ima smetnje pri mokrenju počinje, naravno, razgovorom s urologom. Slijedi klinički pregled koji obuhvaća i pregled prostate prstom kroz debelo crijevo, obično se učini i ultrazvuk te nalaz krvi PSA, odnosno prostata specifični antigen. Na temelju ta tri pregleda urolog već može usmjeriti obradu prema jednom ili drugom entitetu - govori doktor Fabio Božac.

Dijagnoza maligne bolesti prostate postavlja se, kaže, na temelju biopsije.

- Biopsija znači uzeti materijal, u ovom slučaju tkivo prostate, na analizu - ističe doktor Božac, dodajući kako se to radi ultrazvučnom rektalnom sondom na koju se montira nastavak i igla te se uzimaju uzorci lijevog i desnog režnja koji se šalju na analizu patohistologu. Na temelju nalaza liječnik se s pacijentom dogovara o izboru terapije.

Važna je prevencija

Iako su benigne bolesti prostate češće od malignih, učestalost karcinoma povećava se sa životnom dobi. Upravo zbog toga je prevencija vrlo važna.

- Prije 45. do 50. godine života rijetke su bolesti prostate. Recimo i to da ljudi u osmom desetljeću života imaju 80-postotnu vjerojatnost karcinoma. Kod mlađe dobne skupine to je više izuzetak nego pravilo - ističe doktor Božac.

Sama činjenica da karcinom ne mora nužno u početku pokazivati simptome koji bi upućivali na probleme s prostatom, pravodobni pregledi imaju presudnu ulogu pri otkrivanju bolesti u ranoj fazi, što je dobra pretpostavka za uspješno liječenje.

- U obiteljima gdje već postoji netko tko je imao karcinom prostate, puno je veća učestalost, odnosno izgledi da će se pojaviti kod nekog bližeg srodnika. Preporuka uroloških škola je da se s preventivnim pregledima, bez obzira na to ima li netko tegobe ili ne, počne negdje oko 40. godine u obitelji u kojoj je netko već imao takav karcinom. U muškaraca koji nemaju takvih srodnika preporučuju se pregledi od 45. godine života na dalje. Preporučena učestalost pregleda kod obje skupine je jednom godišnje. Preventivni pregled kod urologa obuhvaća obično PSA i pregled prostate prstom. Normalna vrijednost PSA kreće se do 4 mikrograma po litri, međutim, sam PSA ne isključuje mogućnost da već postoji maligna bolest prostate.

Naravno, što je PSA niži, to su veći izgledi da je bolest u okvirima prostate - kaže doktor Božac.

Muški spolni hormon

Prema njegovim riječima, karcinom prostate u poodmakloj fazi daje promjene prvo na kostima kralježnice, a zatim i na drugim organima.

- To vrijedi za slučajeve kada se zanemaruje, odnosno kada se ne otkrije na vrijeme. Za sada se ne zna niti jedan način da je karcinom prostate moguće spriječiti. Prevencija je doći na vrijeme. Naravno da je zdrav život bitan za očuvanje zdravlja, ali još uvijek nije povezana niti jedna namirnica koja sprečava karcinom prostate. Ukoliko se ovaj karcinom otkrije i otkloni na vrijeme, u početnim fazama bolesti, izgledi za izlječenje su gotovo 100 posto - ističe doktor Fabio Božac.

Svjesnost muškaraca o ovom problemu u današnje vrijeme sve je veća.

- Danas su informacije dostupne na različite načine, i muškarci vrlo vjerojatno znaju kako postoji opasnost da smo svi, s obzirom na to da bolest ovisi o muškom spolnom hormonu, potencijalni bolesnici. Ima jedna stvar koja muškarce na neki način “koči” u odlasku na pregled, a to je upravo taj digitorektalni pregled, odnosno pregled prostate prstom kroz debelo crijevo. Zbog toga muškarci najčešće nalaze razlog da ne odu urologu. Mogu im poručiti da to jest nelagodno, ali ako se na vrijeme pronađe bolest, kasnije to nosi puno više benefita od te početne nelagode. Moram napomenuti da cijeli urološki pregled traje nekih 20-ak minuta, a od toga svega nekoliko sekundi otpada na digitorektalni pregled. Čest je i slučaj da se muškarci toliko ne boje samog pregleda, već onoga što će nakon pregleda eventualno doznati - kaže liječnik.

Izbor terapije

Ukoliko nalaz pokaže da je prisutna maligna bolest, slijedi izbor terapije koji, ovisno o fazi bolesti, može biti samo praćenje pacijenta, zatim i radikalno liječenje koje daje i najbolje rezultate i najbolju prognozu glede kasnije kvalitete života - ono uključuje kirurško odstranjenje prostate, sjemenih mjehurića i zdjeličnih limfnih čvorova. Nešto lošiju prognozu daje radikalno zračenje, gdje se ozrači zona prostate. To su metode koje su najkvalitetnije i gotovo da jamče izlječenje, a prognoze, naravno, ovise o stadiju bolesti. Postoji i medikamentozno liječenje, gdje se pacijentu daju antiandrogeni, uz kiruršku ili kemijsku kastraciju, međutim, to služi samo za kontroliranje bolesti koja ostaje tamo, ali se pokušava spriječiti njena progresija.

Kod bolesti prostate, jedan od najvećih strahova za muškarce je i gubitak seksualne moći.

- Naravno da svaka manipulacija, kad je u pitanju liječenje i benignih i malignih bolesti prostate, može utjecati na spolnu moć muškarca. No, što je bolest ranije otkrivena to se može učinkovitije izliječiti pa su kasnije posljedice manje. Na žalost, jamstva nema. Najčešće komplikacije radikalne operacije i radikalnog zračenja su upravo inkontinencija i impotencija. To ovisi o onome što će se pronaći kada se pristupi na prostatu, koliko je bolest uzela maha, ali i o tome kakva je potencija bila prije toga. Mnogo stvari na to utječe. Kod liječenja benigne bolesti prostate nisu, pak, tolike smetnje glede seksualne moći - kaže doktor Božac.

Izgledi za bolesti prostate u 40-im godinama su oko 40%, u 50-ima 50%, a u 80-ima su praktički 100%, što znači da je posjet urologu ono što svakog muškarca u životu čeka. Zbog toga, dr. Fabio Božac poručuje - dođite na vrijeme, jer to osigurava bolju kvalitetu života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 20:10