KAŽNJENI ČELNIK OPĆINE RUGVICA

Ivan Remenar: Ne razumijem zašto se borimo protiv Ikee - pa nitko više ne kupuje domaći namještaj

 Neja Markičević/CROPIX

Ivana Remenara, općinskog načelnika Rugvice, prošli je tjedan saborsko Povjerenstvo kaznilo sa 10.000 kuna kazne jer se nalazi u sukobu interesa zato što je, kako tvrde, još 2008. godine obećao da će podržati gradnju Ikeinog centra u Rugvici te im je navodno unaprijed obećao izmjenu prostornog plana i tako im pogodovao. Načelnik općine tvrdi da iza napada na njega stoje drvna industrija i lokalni HDZ, te neprijateljska klima za ulaganja.

Možete li nam komentirati kaznu koju vam je izreklo saborsko Povjerenstvo?

- Riječ je o optužbi bez ikakve osnove jer prostorne planove donosi Općinsko vijeće, a ne ja kao načelnik općine, tako da takva optužba ne stoji.

Poslovni interes

Imate li ideju tko je protiv vas podigao takvu prijavu i koji su mu motivi?

- I ranije je bilo negativnih priča i podmetanja vezano uz dolazak ove švedske kompanije u Rugvicu. Po mom mišljenju i saznanju, jednim dijelom riječ je o poslovnom interesu. Taj poslovni interes je usmjeren protiv Ikeina dolaska, a mislim da cijela stvar dolazi od dijela trgovaca, tj. uvoznika namještaja.

U njihove ime, odnosno ime te njihove udruge, nastupa izvjesna gospođa Andrea Gazdek koja je i prije podnosila kaznene prijave te pisala pisma na razne adrese, a sve s ciljem da se spriječi Ikein dolazak. S druge strane, ovakve optužbe bi mogao plasirati i lokalni HDZ koji je u predizbornoj kampanji za lokalne izbore koristio dio argumentacije poznate iz prijave gospođe Gazdek.

Što je problematično u donošenju prostornog plana i zbog čega se stalno događa nešto negativno vezano uz Ikeinu investiciju u Rugvici?

- Ikea je odabrala lokaciju u Rugvici za gradnju svog centra. Uputili su nam pismo namjere 9. rujna 2008. godine, a Poglavarstvo je odgovorilo po svim točkama Ikeina upita. Što se tiče prostornog plana, postoji evidencija postupaka izrade, donošenja i izmjena prostornog plana.

Općina je i prije Ikeina pisma namjere donijela odluku da se ide u izmjene i dopune prostornog plana iz više razloga, prije svega zato što smo postali dinamično područje zanimljivo investitorima. Sve smo radili po zakonu, a cijela procedura izmjene prostornih planova zbog mnogo zakona i administracije traje jako dugo i cijeli je postupka kompliciran. Poštovali smo sve procedure i nismo se kretali izvan zakona.

Nisam obećao ništa

Nije točno da sam Ikei išta obećao, nego smo u odgovoru na pismo namjere naveli da će se zemljište koje im je potrebno prenamijeniti ili neće prenamijeniti u skladu s procedurama i uz poštovanje svih propisa. To nije niti prva niti zadnja procedura izmjene prostornih planova, a ako je to sukob interesa, onda bi valjda trebalo kazniti sve one koji su ikad mijenjali prostorne planove.

A što je loše u tome da ste tako velikom investitoru i obećali da ćete mu olakšati ulaganje?

- Apsurdno je da se sada mene tereti za nešto što ja uopće ne mogu napraviti jer plan donosi Vijeće. Nije mi jasno da se kod nas u Hrvatskoj nastoji opstruirati svaka investicija, investicija je ionako malo i ulagači teško dolaze do nas.

Hoćete li platiti 10.000 kuna kazne?

- Za mene je to mnogo novca. Prvo ću vidjeti rješenje, a nakon toga i koji pravni lijek mogu koristiti.

Nedavno smo bili u Inđiji, u jednoj od najbolji mjesta za ulaganje u regiji. Njihov gradonačelnik nam je rekao da on sve čini da dovede ulagače i pogoduje im u svemu što može. Koliko su kod nas općinski čelnici samostalni u tom poslu?

- Uopće nismo samostalni jer je kod nas previše administracije, previše propisa, a evo ispada i da mi ne bismo smjeli niti razgovarati s nekim od ulagača jer vas odmah proglase korumpiranim i optužuju da ste uzeli proviziju i da radite za njihov interes.

65 eura po kvadratu

Kad netko hoće ulagati, normalno bi bilo da općinski čelnici učine sve da mu olakšaju proceduru i da ulagači budu zadovoljni.

Po kojoj je cijeni Ikea kupovala zemlju od ljudi?

- Prema onome kako tvrde u toj tvrtki, plaćali su 65 eura po četvornom metru. To je u ono vrijeme bila dobra cijena, a sada je to cijena o kojoj se samo može sanjati. Moja obitelji niti itko od rodbine na tom području nije imao niti kvadrat zemlje. Ikea je zemlju kupila od 90 vlasnika zemljišta, a to što je to platila 25 milijuna eura potvrđuje da ima ozbiljan interes da ulaže u Hrvatsku.

Koliko će Ikea, ako otvori centar u Rukvici, povećati općinski proračun, zaposlenost i rast gospodarsta?

- Dosadašnja priča rezultirala je s više od šest milijuna kuna prihoda od poreza na promet nekretnina. To je gotovo 70 posto vrijednosti našeg proračuna za 2011. godinu. To je mnogo novca, a sljedeći će se trošiti namjenski. Kada dođe do gradnje, Ikea će morati platiti komunalne doprinose, a taj će se novac utrošiti u komunalnu infrastrukturu. Uz to, dolazit će i drugi doprinosi i drugi novac.

A zbog gradnje će se uposliti građevinska industrija, a uz Ikea će sigurno doći i drugi ulagači. Sve će to povećati zaposlenost, dohodak stanovništva i razvoj općine. Primjerice, mi sada u općini imamo tvrtku sa 50 zaposlenih koja se bavi iskapanje pijeska i šljunka, i ona je pred stečajem. Kada bi počela gradnja, oni bi se sigurno uposlili, odnosno Ikea bi materijal za gradnju kupovala od njih. Ta tvrtka plaća i naknadu za iskorištavanje, a sve bi to donijelo novac u općinski proračun.

Jedini sastanak

Biste li vi kao općinski načelnik mogli doći do nekog ministra i od njega zatražiti da olakaša ulazak investitorima?

- To je kod nas jako teško jer nemamo takve ovlasti. U Ministarstvu gospodarstva je održan samo jedan sastanak krajem 2008. koji je organizirala državna tajnica Tamara Obradović. Cilj je bio da se okupe ljudi iz raznih ministarstava i tvrtki kako bi se vidjelo što se može napraviti da se ubrzaju procedure i da Ikea što prije dođe i uloži novac u Hrvatskoj.

To je bio jedini takav sastanak. Nakon što je USKOK temeljem prijave krenuo istražiti mene i sve druge koji su bili vezana za ovaj posao, ispalo je da smo mi neka zločinačka organizacija i nakon toga više nije bilo nikakvih sastanaka s ljudima iz Ministarstva.

Spomenuli ste da vas optužuje i lokalni HDZ. Kako to komentirati kad ste vi član HSS-a, a vaša stranka je na vlasti s HDZ-om?

- Bilo bi mudro da prešutim odgovor na ovo pitanje, no više ne želim šutjeti. Svi smo svjedoci previranja u Hrvatskoj. Nije mi više jasno što se događa u državi i ne znam tko više vodi igru. Stvorena je atmosfera kao u Jugoslaviji 1948. godine. Ako se nekome niste sviđali, taj bi vas prijavio da ste u društvu veličali Staljina i odmah biste završili na Golom otoku.

Svakodnevno smo svjedoci privođenja ministara, direktora, a više nikome nije jasno što se to događa. Postavljam si pitanje tko i kuda vodi ovu zemlju, bez obzira na to što je moja stranka u ovoj nesretnoj koaliciji.

Kod nas svi pričaju o provizijama, a sve je to jako teško dokazati. Jeste li vi možda dobili proviziju od Ikee?

- Proviziju nisam tražio, ni dobio, niti mi je obećana. Možda je i u tome problem zbog čega se opstruira Ikein dolazak. Možda je upravo provizija treći element koji bi trebalo uključiti. Nije isključeno da je Ikea izbjegla ono naše “a gdje sam tu ja?”, pa sada neko hoće izvući neku korist i stalno se pokušava nešto učiniti da se uspori početak gradnje i rada tog centra.

Nemamo kapaciteta

Što bi po vašem mišljenju trebalo učiniti da se strana ulaganja privuku u zemlju?

- Općine u Hrvatskoj nemaju znanja ni kapaciteta da same privuku ulagače. U državi bi se tim poslom trebali baviti stručnjaci koji bi trebali imati dobar pregled globalne ekonomske situacije. Smatram da se moraju naći zakonska rješenja koja će sve ubrzati.

Ikea planira otvarati i centre u Srbiji, može li nam se dogoditi da odustane od Rugvice i ode u Srbiju?

- To bi bilo poražavajuće za nas. Meni nije jasno zbog čega naša drvna industrija pruža takav otpor Ikeinu dolasku. Pa mi smo pustili sve europske trgovce, a naša je mala trgovina potpuno uništena i nitko nije dizao glas protiv toga. Smatram da naša drvna industrija nije niti prepoznata izvan Hrvatske, a i naši građani više kupuju strani nego domaći namještaj. Mislim da bi neke tvrtke mogle imati više koristi kad bi surađivale i proizvodile za Ikeu, nego što imaju od sadašnje prodaje i izvoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:37