NOVA VRSTA TUŽBI POHARALA SVIJET

‘Tužimo svoje doktore za milijunske iznose jer su nam dopustili da se rodimo!’

ZAGREB - Mali Bryan Santana čezne za tim da se igra s igračkama i okolo jurca s ostalom djecom. Nažalost, trogodišnji Bryan rođen je bez obje ruke i samo s jednom nogom te je dosad tužno gledao kako se ostala djeca veselo zabavljaju.

No, sud u Palm Beachu Gardenu na Floridi nedavno je dosudio 4,5 milijuna dolara odštete Bryanovim roditeljima, Ani Mejiji i Rodolfu Santanu, kako bi mališanu kupili protetičke udove te osigurali medicinske usluge koje će mu omogućiti da vodi normalan život.

Više od 600 tužbi

- Nemam riječi. To će promijeniti život moga sina - rekla je očiju punih suza mama Ana Mejia nakon što je sud donio odluku o isplati milijunske odštete. Prethodno je porota zaključila da su ginekologinja Marie Morel i tehničarka zadužena za ultrazvuk u klinici u Palm Beachu Gardenu krive jer nisu Anu Mejiju upozorile da će se njezin sin roditi s teškim deformacijama.

- Definitivno, da sam znala da ću roditi takvo dijete, ja bih pobacila - rekla je Mejia na sudu.

- Kada je Bryan rođen, bili smo neopisivo sretni. No, kada sam spoznala da nema ruke i jednu nogu, nisam mogla vjerovati. Moj sin. Željela sam umrijeti - svjedočila je Ana Mejia koja je zajedno sa suprugom tražila devet milijuna dolara odštete kako bi se Bryanu mogao omogućiti normalan život.

Sud je naposljetku dosudio polovicu tražene odštete za “wrongful birth” (neželjeno rođenje) koja bi Bryanu trebala osigurati potrebnu medicinsku skrb tijekom sedamdesetak godina.

Termin “wrongful birth” označava sve parnice u kojima roditelji tuže liječnike i klinike jer ih tijekom trudnoće nisu upozorili da će se njihovo dijete roditi s nekim deformitetom.

Florida je jedna od 25 američkih saveznih država koja omogućava roditeljima da podignu “wrongful birth” parnicu, a slični procesi vođeni su i u Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji.

U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan takav slučaj. Ipak, po broju takvih parnica prednjači Izrael gdje se zamjećuje i trend “wrongful life” tužbi.

Drugim riječima, djeca s urođenim deformacijama i genetskim poremećajima tuže liječnike i medicinske ustanove jer su im omogućili da dođu na svijet hendikepirani. Zauzvrat traže visoke novčane naknade kako bi djelomično mogli kompenzirati patnje kojima se suočavaju tijekom života. Poznati britanski popularno-znanstveni časopis New Scientist procjenjuje da je od 1987. godine do danas u Izraelu podignuto čak 600 “wrongful life” tužbi.

Incestuozni brakovi

- To su brojke koje podastiru liječnici, a ja moram priznati da to ne mogu verificirati. Moguće je da preuveličavaju brojke kako bi istaknuli kako je to u Izraelu velik problem. Ja sam nedavno provjeravao sve objavljene slučajeve i nisam ih mogao izbrojati više od 50.

No, moguće je da ima onih koji nisu objavljeni, a brojka od 600 slučajeva mogla bi sadržavati i izgubljene parnice - rekao mi Asaf Posner, poznati odvjetnik iz Jeruzalema, specijaliziran za slučajeve liječničke pogreške ili nesavjesnog liječenja. Posner je posljednjih godina dobio niz slučajeva “wrongful birth” u kojima je u prosjeku odšteta iznosila oko 4,5 milijuna šekela (oko 900.000 eura).

Svaki roditelj želi imati zdravo dijete, a današnja medicina, zahvaljujući izvanrednom razvoju prenatalne skrbi, to uvelike i omogućava. Dok je 80-ih godina vrhunski standard u prenatalnoj dijagnostici bio ultrazvuk, devedesetih je počela era genetskih testova.

Danas tehnika preimplantacijske genetske dijagnostike (PGD) omogućava da se embrij, nekoliko dana nakon umjetne oplodnje, podvrgne testiranju na više od 60 nasljednih bolesti. I ne samo to: PGD omogućava čak izbor i spol djeteta. Genetsko testiranje posebno je razvijeno u Izraelu.

- Ovdje je razvijen cijeli jedan sustav koji potiču novac i zahtjevi za savršenom bebom. Svatko nešto kupuje: roditelji, liječnici i laboratoriji. Roditelji žele zdravu djecu, a liječnici ih ohrabruju na testiranje. No, neki se genetski testovi pojavljuju prerano na tržištu. Mislim da genetsko testiranje ima golemi blagotvorni učinak, ali se ponekad prekomjerno koristi ili se zlorabi - rekla je za New Scientist dr. Carmel Shalev, bioetičarka sa Sveučilišta Haifa.

Popularnost genetskih testova u Izraelu posljedica je i činjenice da su različiti genetski poremećaji poput Downova sindoma, gluhoće i cistične fibroze (neizlječiva bolest koja pogađa dišne putove, gušteraču, znojne žlijezde i reproduktivni sustav) u toj zemlji česti zbog visokog postotka brakova među krvnim srodnicima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:21