TRI DANA ZA RAZMIŠLJANJE

AFERA PLANINSKA Vrhovni sud danas počinje razmatrati žalbe na presudu bivšem premijeru Sanaderu

 Marko Todorov / CROPIX

Na Vrhovnom sudu RH danas počinje sjednica žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih optuženih u aferi Planinska. Za sjednicu su predviđena tri dana.

Vrhovni sud razmatrat će žalbe podnesene protiv prvostupanjske presude kojom je Županijski sud u Zagrebu Sanadera oglasio krivim te mu izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i pol godine.

Nepravomoćnom presudom Sanader je po USKOK-ovoj optužnici proglašen krivim da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po cijeni znatno višoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, a Sanader je od Fiolića dobio "proviziju" od 17 milijuna kuna.

Upravo je Fiolić priznao da je uz Sanaderovu pomoć prodao zgradu temeljem lažnog elaborata, te je rekao da je odnio Sanaderu 10 milijuna kuna i milijun eura u njegovu kuću u Kozarčevoj. Nekadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković također je iznio priznanje te je prije početka suđenja osuđen temeljem nagodbe s USKOK-om na godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Kaznenih postupkom obuhvaćen je i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog biroa, kojega je USKK teretio za pomaganje u zloupotrebi zbog izrade prenapuhane procjene vrijednosti nekretnine.

Prvostupanjskom presudom Mlinarević i Fiolić osuđeni su na po godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro. Ujedno je Sanaderu naložen vraćanje primljenog novca, 17 milijuna kuna, a spomenutu razliku u cijeni od 15 milijuna kuna u državni bi proračun solidarno trebali nadoknaditi Sanader, Fiolić i njegove dvije tvrtke. Tim je tvrtkama izrečena i novčana kazna od ukupno 120.000 kuna.

Sanader i Mlinarević od početka poriču krivnju te su njihove žalbe usmjerene na ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje. S druge strane žalbu je podnio i USKOK koji traži povećanje kazni za ovu dvojicu optuženika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:13