SPORNA DRUŽENJA

Afera USB: Uskok ispitao suprugu Zdravka Mamića i bivšu djevojku Zorana Mamića

Sudac Vekić snimljen je na privatnim druženjima s trojicom okrivljenika o čijim je predmetima odlučivao
Zvonko Vekić, Zdravko Mamić i Drago Tadić
 Jutarnji List

Ispitivanjem supruge Zdravka Mamića, Marine, u četvrtak te jučerašnjim ispitivanjem bivše djevojke Zorana Mamića, nastavljaju se svakodnevni izvidi u USKOK-u povodom prijave Zdravka Mamića za podmićivanje sudaca osječkoga Županijskoga suda.

Premda je prema podacima koje je objavio USKOK ispitivanju Mamićevih navoda pristupljeno isti dan kada su zaprimili USB i to kao slučaju s velikim prioritetom, javni Mamićev istup u kojemu je rekao sve o svojoj pet mjeseci staroj prijavi te objava njegova iskaza u medijima USKOK-u su, kako doznajemo, samo nabili nepotreban presing u slučaju u kojemu su već do tada intenzivno radili te im otežali istragu. Što su obje svjedokinje rekle, naravno, nije poznato, no nije teško zaključiti na koju su okolnost ispitivane.

Druženje u Dubaiju

Naime, prema Mamićevima tvrdnjama, Marina Mamić je bila prisutna u najmanje dvije situacije kada se on privatno družio sa sucima. Najprije se radi o proslavi godišnjice braka odvjetnika Veljka Miljevića u vikendici Željka Dolačkoga pokraj Velike Gorice na kojoj su se prema Mamićevim tvrdnjama pojavili i suci Vekić i Krušlin. Druga situacija je doček Nove 2018. u Dubaiju za koji Mamić tvrdi da ga je financirao i za suca Vekića i njegovu prijateljicu Natašu.

Naime, Mamić tvrdi da je u Dubaiju bila prisutna i njegova supruga i da su se svi zajedno družili. Na okolnost puta u Dubai ispitana je i bivša djevojka Zorana Mamića koja je s njim bila u vezi u to vrijeme, i koja je navodno također bila prisutna kada je Zdravko Mamić odveo Vekića i Natašu na utakmicu kluba kojeg je u to vrijeme trenirao njegov brat Zoran, te ih upoznao sa šeikom, vlasnikom kluba.

Očigledno je dakle da USKOK pokušava iskazima svjedoka fiksirati svaku od Mamićevih tvrdnji izrečenu na 80-minutnoj snimci. Također, navodno je Mamić i nakon objave snimke preko svojih odvjetnika USKOK-u nastavio dostavljati nove i nove dokaze kako bi potkrijepio svoje tvrdnje iz snimke, no tu informaciju nismo mogli provjeriti jer nitko od involviranih o tome nije želio ništa reći.

Inače, suci Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, koje je osuđeni Zdravko Mamić optužio za uzimanje mita, predali su predsjedniku suda Zvonku Vrbanu svoja očitovanja o Mamićevim navodima, a on ih je skupa s očitovanjem koje je i sam napisao, jer je Mamić i u odnosu na njega "nabacio" da je kupio mjesto predsjednika suda, poslao ministru pravosuđa Ivanu Malenici i predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi.

DSV na potezu

- U ponedjeljak ću sva očitovanja poslati i Državnom sudbenom vijeću, a tome ću priložiti i prijedlog za pokretanje stegovnog postupka protiv sudaca Vekića i Krušlina zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačkoj dužnosti - rekao je Vrban. Stegovni postupak odlučio je pokrenuti nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi da se Vekić družio s Mamićem u vrijeme dok je odlučivao o potvrđivanju druge optužnice protiv njega i ostalih osumnjičenih za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama.

Krušlin je snimljen u Dinamovu plavom salonu dok je, ako je vjerovati Mamiću koji ne nudi konkretan dokaz da je to bilo baš u to vrijeme, sudio Mamiću i ostalima u prvom kaznenom postupku u kojem su i osuđeni za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, te im je i oduzeta sva poznata imovina koju imaju u RH.

Zanimljivo je da je video s proslave rođendana u jednoj vikendici, koji je Mamić također priložio kao dokaz za svoje tvrdnje, otkrio kako se na toj proslavi uz suca Vekića nalazio i nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Đakova Goran Soldo. Portal Telegram navodi da je Vekić u jednom postupku koji je protiv Solde pokrenula đakovačka gradska komunalna tvrtka Univerzal sudjelovao u donošenju sudske odluke.

Soldo je do 2017. bio predsjednik NO Univerzala i savjetnik direktora tvrtke Mile Kaselja. Konkretan predmet odnosio se na tužbu Univerzala protiv Solde, Kaselja i još jedne osobe zbog sumnje da su preplatili dva robotska čistača. No, provođenje dokaznih radnji u tom postupku odbijeno je odlukom suca istrage Županijskog suda u Osijeku, na što se Univerzal žalio, a onda je žalbeno vijeće kojim je predsjedao sudac Mario Kovač, a članovi bili suci Vlasta Šimenić-Kovač i Vekić, odbilo žalbu Univerzala. Soldo, koji na osječkom Županijskom sudu ima još jedan kazneni postupak, izjavio je, inače, da ne poznaje suca Vekića te dodao kako je tužba protiv njega bila rezultat političkog progona.

Osudio Tadića

Zanimljivo je i da je Vekić sudio u jednom predmetu u kojem je bio optužen Drago Tadić. Riječ je o osječkom poduzetniku, bivšem vlasniku Osijek-Koteksa, a kojega Mamić također često spominje u svom optužujućem iskazu protiv sudaca kao osobu koja se družila s Vekićem i njime, pa tako i na onoj famoznoj proslavi godišnjice braka Mamićeva odvjetnika, a na kojoj je i nastala fotografija na kojoj se vide Mamić, Tadić i Vekić.

Vekić je, dakle, bio predsjednik sudskog vijeća koje je u rujnu 2014. u tzv. aferi šljunak osudilo Tadića na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro. Aferu je pokrenuo poduzetnik Ramiz Pandžić, koji je javno otkrio kako je kao vlasnik prijevozničke tvrtke morao Tadiću plaćati tri kune po isporučenom kubiku šljunka za izgradnju autoceste Slavonika, koju je gradio Osijek-Koteks, a što je bio uvjet za sklapanje posla.

Što će se dogoditi ako Mamić na ispitivanju ne ponovi optužbe?

Dok je Mamićeva izjava na audiosnimci, na kojoj kaže da je daje pod punom "materijalnom odgovornošću", u javnosti stvorila dojam da je riječ o nečemu što se više ne može povući, moguće je da se radi o "nevaljalom" pravnom dokumentu.

Naime, svi ispuštaju iz vida da u cijelom ovom slučaju Mamić još uvijek nije službeno ispitan, a što će svakako trebati biti, i to u formi osumnjičenika jer na snimci sam priznaje nekoliko kaznenih djela davanja mita i traži da USKOK to istraži.

Mamićevo ispitivanje može se putem međunarodne pravne pomoći relativno lako provesti videolinkom iz BiH, a tako je već jednom i saslušan u postupku protiv informatičara Franje Varge. No, postoji i razlog zašto ga USKOK odmah na početku ovih izvida nije ispitao.

Naime, u trenutku kada bi ga ispitali, morali bi odmah otvoriti službenu istragu protiv Mamića i prozvanih sudaca te svim osumnjičenicima dostaviti sve dokaze koje u tom trenutku imaju, bez da su provjerili išta od Mamićevih navoda iz snimke. Na ovaj način USKOK si je dao vremena za provjere, no i dalje su ostavili otvoreno pitanje hoće li Mamić na službenom ispitivanju ponoviti sve ove navode iz snimke. (Marin Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:53