PROTEGINO CARSTVO

Akcija Bankomat zaustavila gradnju Protegine vile u Cavtatu

 vjekoslav Skledar/CROPIX

DUBROVNIK - Akcija Bankomat zaustavila je gradnju vile bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke, Josipa Protege u Cavtatu, gradiću u najjužnijoj hrvatskoj Općini Konavle.

Na prekrasnoj lokaciji iznad cavtatske Špilje Šipun, u zelenilu, upravo su završeni iskopi za dvojnu obiteljsku kuću, a prema svemu sudeći, u toj fazi „gradnje“ mogla bi dogledno vrijeme i ostati. Početkom 2008. godine zemljište na kojemu je, prema prostorno-planskim dokumentima omogućena gradnja dviju stambenih jedinica s prizemljem i katom, prodala su dvojica Cavtaćana javnosti nepoznatoj Sanji Nikolić iz Zagreba, preciznije, tvrtki Rat d.o.o. koju ona nedugo potom osniva i registrira na dubrovačkom Trgovačkom sudu.

Javnosti bi dotična zacijelo ostala i dalje nepoznata da se nije počelo odmotavati klupko oko prvookrivljenog u akciji Bankomat, bivšeg direktora HPB-a, Josipa Protege, njezina supruga. Kad se počelo razotkrivati sve Protegino bogatstvo, javnost je saznala i za kuću u Cavtatu o kojoj je aktualnoj konavoskoj vlasti oporba krajem prošle godine postavljala pitanja, budući za tu lokaciju još nije donesen Urbanistički plan uređenja. Odgovor je bio da Općina nije nadležna provjeravati građevinske dozvole i graditelje jer je to posao Građevinske inspekcije.

Nakon što u svibnju 2009. uvjeti građenja dviju stambenih kuća postaju pravomoćni, počinje se s radovima. Splitska tvrtka Aeqitus angažirana je za početak iskopa, dok je za nadzor nad radovima zadužen zagrebački IGH. Druga supruga Josipa Protege, Sanja Nikolić kći je poznatog metkovskog javnog bilježnika koji je navodno u odličnim vezama s Lukom Bebićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02