PRETRESI U TIJEKU

Akcija policije i europskog tužitelja zbog ugovora vrijednog 178 milijuna kuna, doznajemo tko je na meti istražitelja

Na meti istražitelja su tri osobe, a kako doznajemo, vezani su uz varaždinsko komunalno poduzeće Varkom

Pretres kuće Željka Bunića

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U Varaždinu je u tijeku nova akcija policije i Ureda europskog javnog tužitelja. Na meti istražitelja su tri osobe, a kako doznajemo, vezani su uz varaždinsko komunalno poduzeće Varkom i njihov projekt pročistača otpadnih voda.

Sporan je ugovor o dogradnji pročistača otpadnih voda koji je Varkom sklopio s tvrtkom GK grupa i z Varaždina. Ugovor je vrijedan oko 180 milijuna kuna plus PDV, a trebao je biti sufinanciran sredstvima iz EU fondova.

Kako doznajemo, na udaru europskog tužiteljstva našao se Željko Bunić iz Varkoma, predsjednik uprave GK grupe Robert Gotić i još jedan poduzetnik.

image

Pretres kuće Željka Bunića

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pretres kuće Željka Bunića

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Pretres kuće Željka Bunića

Zeljko Hajdinjak/Cropix

O uhićenjima se oglasio i Ured europskog javnog tužitelja, iz kojeg su poručili sljedeće:

- Danas, 14. srpnja, tri su osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi korištenja EU fondova. U vezi s tim, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, trenutno provodi hitne dokazne radnje.

Navedene radnje odnose se na tri osobe zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178.000.000 kuna (23,7 milijuna eura).

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćili su.

Ravnateljstvo policije ranije je izvijestilo da je u tijeku provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava. Osim varaždinske, spominju se zagrebačka, istarska i vukovarsko-srijemska.

Policija od jutra pretražuje domove i druge prostorije osumnjičenih koji će potom biti odvedeni na ispitivanje u Ured europskog javnog tužitelja. Zatraže li tužitelji potom za uhićene određivanje istražnog zatvora o tome će odlučivati sudac istrage.

Bosilj: ‘Europski istražitelji dobit će sve podatke i dokumentaciju‘

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj izjavio je u četvrtak da je za uhićenja trojice Varaždinaca zbog navodne zlouporabe europskog novca doznao iz medija te je najavio da će učiniti sve kako bi europski istražitelji dobili potrebne podatke i dokumentaciju.

Ne ulazeći u pravni aspekt tog slučaja, Bosilj je rekao kako je sada jasno da je model upravljanja gradom koji se primjenjivao do njegova dolaska na čelo grada doživio poraz.

Ustvrdio je da se od tog trenutka grad i sve ustanove i tvrtke u većinskom ili djelomičnom gradskom vlasništvu vode na potpuno transparentan način.

Bosilj je za Hinu rekao kako će usprkos nedostatku informacija u ovom trenutku napraviti sve da europski istražitelji dobiju potrebne podatke i dokumentaciju koju zatraže u istrazi.

Ured europskog javnog tužitelja u četvrtak je potvrdio da su tri osobe uhićene zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano uz dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročišćavača otpadnih voda u Varaždinu.

Prema neslužbenim informacijama među uhićenima su bivši gradski vijećnik i varaždinski poduzetnik Robert Gotić te bivši direktor varaždinske komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić koji je bio vijećnik nezavisne liste Ivana Čehoka.

Trojac je pod istragom zbog projekta dogradnje pročistača otpadnih voda vrijednog 30 milijuna eura koji je trebao biti financiran sredstvima EU fondova. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:21