KRALJICA PRIJEVARA

Baka Slavica: Ostavljali su mi stanove jer su me voljeli

Slavica Polančec (77) uhićena je prije 15-ak dana kada je došla u policiju u Petrinjskoj promijeniti dokumente

ZAGREB - Moja je jedina mana što sam sposobna od jednog dinara napraviti dva. Znam gospodariti. Nikome nisam napravila zlo. Samo sam pokušavala pomoći ljudima, a mene su tužili za sve.

Za sve što sam naslijedila i prodala, dobila sam kaznenu prijavu. Ako sam za nešto kriva, neka me osude, ali pravedno. Mene ne zanima nikakva korist. Ja imam dosta - tvrdi 77-godišnja Slavica Polančec koja je nedavno bila uhićena i kazneno prijavljena zbog pokušaja prodaje tuđeg stana.

To je 61. kaznena prijava koja je podnesena protiv nje, a sve se uglavnom odnose na prijevare i krivotvorenja isprava vezane za “trgovinu” nekretninama.

Nudi stanove na internetu

U posljednjem slučaju tužiteljstvo tereti Slavicu Polančec da je na temelju krivotvorenog prijevoda punomoći preko jedne zagrebačke agencije za nekretnine pokušala prodati stan u Krajiškoj ulici, čiji vlasnik živi u inozemstvu.

Njegova je obitelj slučajno doznala da je prodaja stana oglašena i na internetu te je slučaj u srpnju prijavljen policiji. Ispostavilo se da je agenciju angažirala stara policijska znanica Slavica Polančec.

No, gospođu u godinama policija gotovo dva mjeseca nije uspjela pronaći. Tek je prije 15-ak dana, kada je osumnjičena Slavica Polančec došla u policiju u Petrinjskoj ulici promijeniti dokumente, uhićena i privedena istražnom sucu. Iako je tužiteljstvo tražilo da je zadrže u pritvoru, nadležna istražna sutkinja pustila ju je da se brani sa slobode.

Koliko gospođa Polančec može biti uvjerljiva u svom nastupu, i sami smo se uvjerili dok smo razgovarali u njezinu stanu u Ilici. Pristup je bio vrlo blizak, odmah je otvorila dušu.

‘Agencija me lažno tereti’

Ispričala je svoju životnu priču, a na kraju smo završili u 90-ima kada su, kako je pričala na rubu plača, počeli njezini problemi.

- Za one vlasti, koja je bila puno gora, nikad nisam imala problema, nego ih imam sada. Za sve su krivi Hercegovci. Jeste i vi Hercegovac? S njima su 1996. počeli moji problemi. Htjeli su me i ubiti, kada su mi došli u kuću predstavivši se kao policajci.

Već su ubili šest, sedam starijih gospođa koje su živjele same da bi se dokopali njihovih nekretnina - ustvrdila je Slavica Polančec te dodala da s prodajom “posljednjeg” stana u Krajiškoj nema nikakve veze.

Tvrdi da je toj agenciji za nekretnine dala punomoć za prodaju svog stana u Ilici te da o stanu u Krajiškoj ništa ne zna, kao ni zašto je vlasnica agencije lažno tereti.

Dok je pred nama otvarala poštu i iz kuverte vadila najnoviji optužni prijedlog kojim je tužiteljstvo tereti za krivotvorenje ugovora kojim nakon smrti vlasnice dobiva stan na Pantovčaku, Slavica Polančec mirno nam je pričala kako su sve optužbe protiv nje promašene i neistinite.

Pojma nema o prijavama

- Prodavala sam prije stečene nekretnine, samo ono što sam naslijedila. Vidite samo što mi je sve ostavio ovaj gospodin, s njim sam bila u dugogodišnjoj vezi - istaknula je Slavica Polančec pokazujući nam rješenja o nasljeđivanju.

Ali ipak imate 60 kaznenih prijava?

- Koliko?

Da budem precizan, 61.

- 61? Za što?

Pa, sve su vezane za malverzacije nekretninama, oporukama, krivotvorenjem.

- Ne znam. Za svašta su oni mene prijavljivali.

Zašto bi netko baš protiv vas podnio toliko prijava?

- Ne znam. Valjda im smetam i žele moju imovinu. Znate, nikad nisam osuđena za bilo što.

Znam da je puno toga i otišlo u zastaru, ali ipak imate jednu osuđujuću presudu.

- Osuđujuću? Ne znam za to...

Doduše, još nepravomoćnu, onu za krivotvorenje isprava, uvjetnu...

- Uvjetnu? Ah, uvjetnu, to nije ništa. To se ne računa.

Protiv vas i Kreše Matića podignut je optužni prijedlog zbog pokušaja prodaje gradskih stanova i za vas je predložena kazna od devet godina zatvora.

- Devet godina? Pa, neka traže 150 godina. Ja nikoga nisam prevarila.

Optuženi ste da ste u desetak slučajeva uzeli od zainteresiranih kupaca i više od 100.000 kuna predujma za stanove koji su vlasništvo Grada Zagreba.

- Nisam primila ni kune.

Ali tužiteljstvo to tvrdi na temelju prikupljenih dokaza.

- Kakvih dokaza? Ja ništa nisam uzela. I mene su prevarili.

35.000 kuna predujma za stan u Zvonimirovoj i 35.000 kuna za stan u Ulici Hrvoja Macanovića od istog kupca...

- Njemu je sve vraćeno.

90.000 kuna od...

- I ona je dobila povrat.

Vi ste vratili novac?

- Ne. Gradsko stambeno.

Zašto Gradsko stambeno? Pa, nitko od tih ljudi nije uplatio predujam na račun Gradskog stambenog.

- Ne. Novac su preuzimale dvije kurirke od gospođe koja se predstavljala kao Jasna Drnić-Vranić iz gradskog ureda. Ta prevarantica, Jagoda Blum. One su odnosile novac uz potvrde o povratu.

Zašto bi onda Grad vraćao novac koji su dobile prevarantice?

- Ne znam. Ja sam samo željela pomoći dok nisam shvatila da su me samo upotrijebili i navukli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:57