NASAMARILA DESETKE LJUDI

Otkrivena vrhunska prevarantica: Krivotvorila Bajićeve potpise, predstavljala se kao savjetnica premijera

Zagrepčanka M. Č. govorila je i da je dr. ekonomije, šefica Državne agencije za osiguranje, suradnica HGK i HOK-a

Općinski kazneni sud u Zagrebu 10. veljače 2012. donio je presudu kojom se Mirna Čelar (46) iz Zagreba zbog više prevara uvjetno osuđuje na 23 mjeseca zatvora. Po presudi, kazna neće biti izvršena ako u pet godina ne počini novo djelo, te uz dodatni uvjet da u četiri godine nadoknadi štetu osobama koje je prevarila.

‘Sređivala’ štete

- To nije jedina presuda protiv Mirne Čelar zbog prevara i lažnog predstavljanja, niti su djela zbog kojih je osuđena jedina koja je počinila. Ona to radi godinama, a znam da to radi i sada, bez obzira na uvjetnu osudu i kaznu zatvora koja joj prijeti. U srpnju mi se pohvalila da je savjetnica premijera Milanovića te da može pomoći mojim prijateljima u sređivanju poslova, ishođenju dozvola... Na žalost, povjerovao sam joj, i ja sam bio naivna žrtva njene prevare.

Na sreću, uspio sam nadoknaditi dio štete, a do mene je došla pozivajući se na to da se znamo iz školskih dana te tvrdeći da je ravnateljica Državne agencije za osiguranja i savjetnica premijera Milanovića. Ubrzo sam ustanovio da nije ništa od toga. Kako sam vidio da nesmetano radi, jer uživa nečiju zaštitu ili je naš sustav nedjelotvoran, krenuo sam u istragu. Nije mi dugo trebalo i moj dosje s dokazima prevara, krivotvorina i lažnih potvrda na ime Mirne Čelar ili Mirne Marjanović (to joj je djevojačko prezime), postao je prepun - kaže R. C. iz Siska (podaci poznati redakciji).

U presudi Općinskog kaznenog suda stoji kako se Zagrepčaninu D. Z. lažno predstavila kao visokopozicionirana zaposlenica Croatia osiguranja te suradnica Odvjetničke komore i Hrvatske gospodarske komore . Tvrdila je da mu je u postupku zbog prometne nesreće dosuđen premali iznos te da mu ona može srediti veću odštetu.

Uzela je D.Z.-u 14.500 kuna i dala mu lažno izvješće prema kojem mu CO treba platiti 600 tisuća kuna. J. P.-u iz Zagreba također se predstavila kao dužnosnica CO-a, tvrdeći da mu može osigurati kupnju dionica brodogradilišta Uljanik, Kraljevica, 3. maj i Luke Ploče po povlaštenim uvjetima. Predao joj je 75.000 kuna da mu kupi dionice. Vjerovao joj je jer mu je susjeda. Sada je očajan, sud je dobio, novac nije i ne vjeruje da će ga dobiti.

‘Kupovala’ dionice

Prevarila je i bračni par, kojima je rekla da im može kupiti povlaštene dionice Luke Ploče. Povjerovali su joj jer se predstavila kao sutkinja Vrhovnog suda, suradnica Hrvatske gospodarske komore i konzultant Vlade, koja radi na velikim projektima. Dali su joj 132 tisuće kuna.

Mirna Čelar varala je ljude predstavljajući se doktoricom ekonomije, savjetnicom premijera, sutkinjom Vrhovnog suda, direktoricom nepostojeće Državne agencije za osiguranje, suradnicom Hrvatske gospodarske komore. Njeno pozivanje na HGK ponukalo je glavnog tajnika da joj 25. travnja uputi pismo upozorenja, u kojem od nje traži da prekine sa zlouporabom imena i ugleda te institucije.

Bajićeva izjava

Kako bi dodatno impresionirala žrtve, Mirna Čelar osigurala si je ‘izjavu’ DORH-a, koju je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić: ‘Na osnovu zahtjeva postavljenog od Središnjeg ureda državnog revizora, a u predmetu sigurnosne provjere licencirane revizorice dr. Mirne Marjanović, rođene 26. ožujka 1966. u Vukovaru, a u svrhu imenovanja iste na mjesto suca stalnog arbitražnog suda EU u Strasbouru, a u predmetu pomorskog osiguranja, uvidom u registar kaznenih prijava utvrđuje se da se protiv iste ne vodi niti jedan kazneni postupak’.

Naravno, Bajićeva izjava i potpis krivotvoreni su. S gospođom Čelar nismo se uspjeli čuti. Kada smo zvali broj mobitela s kojeg je poslala poruku prijatelju u kojoj ga izvješćuje da je postala savjetnica premijera, ženski glas rekao je: ‘Tko ste vi, koga trebate’. Predstavili smo se i rekli da trebamo gospođu Čelar, rekla je: ‘Ništa o tome, ovdje Rajković’ i prekinula. Poslije se više nije javljala.

Često posuđuje skupe aute, ali rent-a-caru ništa ne plaća

Sugovornici iz više rent-a-car kuća u Zagrebu potvrdili su još jednu čestu praksu Mirne Čelar. Voli se voziti u skupim automobilima i ništa ne plaćati za njih. Prema uhodanom receptu, unajmi auto lažno se predstavljajući kao državna dužnosnica. Ponekad zaboravi vratiti auto i ne odaziva se na pozive vlasnika, a ponekad vrati auto, govoreći da se račun pošalje na razne državne ili Vladine agencije. U jednom slučaju čak su joj morali oteti auto blokiravši ga na parkiralištu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:18