STIŽU NOVI DETALJI

Banožić nije bio pod utjecajem alkohola? ‘Premijer je obavijestio obitelj, a kad će sam shvatiti...‘

Plenković je Banožića, koji je skrivio nesreću sa smrtnim ishodom, razriješio dužnosti

Ministar Banožić sudjelovao je u prometnoj nesreći

 Cropix/

NOVO 20:15 - Iako službeno još uvijek nisu poznati nalazi krvi i urina Marija Banožića, RTL neslužbeno doznaje da nije bio pod utjecajem alkohola.


20:15 - Šef saborskog odbora za obranu: Jakop je apsolutno čovjek koji može ispuniti sve ono što se traži od ministra obrane

O stanju u resoru obrane nakon smjene Banožića u RTLu danas govorio je šef saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.

Prvo je upitan je li očekivao ovakav potez premijera Plenkovića? "Prije svega, dozvolite mi da izrazim sućut obitelji poginulog Gorana Šarića, njegovoj supruzi i njegovoj djeci. Također, želim ministru brz oporavak i da prođe bez ozbiljnijih zdravstvenih posljedica. Moram reći da, očekivao sam potez premijera Plenkovića i mislim da je to dobar potez. Zdravko Jakop je apsolutno čovjek koji može ispuniti sve ono što se traži za ministra obrane i mislim da je dobro da je tako reagirao. Uostalom, mislim da premijer i nije imao nekog prevelikog izbora s obzirom na zdravstveno stanje, nažalost, ministra Banožića."

Koliko dobro poznaje Zdravka Jakopa, državnog tajnika koji će zamijeniti Marija Banožića?

"Pa poznajem ga kroz posao. Osim toga, znam da je čovjek sudjelovao u Domovinskom ratu, da je teško ranjen 93. u zaleđu Skradina. Znam da se nakon toga čovjek školovao. Osim toga, pokazao se kao kvalitetan suradnik kroz cijelo ovo vrijeme i ja za njega mogu imati samo riječi hvale", rekao je Vidović.


19:40 Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić otkrio je više detalja o razrješenju Marija Banožića s mjesta ministra obrane.

"Iako kritičari često Andreju Plenkoviću predbacuju da sporo donosi odluke, nakon što su činjenice utvrđene nikakve dileme nije bilo. Pritom Mario Banožić odlazi u okolnostima u kakvima niti jedan ministar nije otišao. Da sam može birati, vjerojatno bi otišao zbog bilo čega drugog, a ne zbog ovakve tragične nesreće", rekao je.

"U hrvatskoj politici postojali su i postoje mnogi prekršitelji prometnih propisa, a ova tragedija samo pokazuje koliko je nužno držati se pravila", dodao je.

Prema neslužbenim informacijama koje je dobio Dnevnik Nove TV, premijer je Banožićevu obitelj obavijestio da će on biti razriješen, a ministar branitelja Tomo Medved trebao je s njim razgovarati, ali je pitanje kada će bivši ministar biti u stanju shvatiti što se dogodilo.

"Što se tiče koalicijskih partnera, oni nisu imali tu što za dodati. U ovakvim situacijama je jasno što se događa i zašto se ovakva odluka donijela", zaključio je Krešić.


18:15 - Zdravko Jakop je imenovan na čelo Ministarstva obrane nakon što je u subotnjoj nesreći u Vinkovcima Mario Banožić skrivio nesreću u kojem je smrtno stradao vozač kombija.

- Vlada je komunicirala s obiteljima, ja se nisam čuo. Ja sam dugo vremena bio u Ministarstvu obrane kao pomoćnik, sada u drugom mandatu državni tajnik tako da imam namjeru osigurati kontinuitet za dobrobit Oružanih snaga i djelatnika Ministarstva obrane, rekao je za 24 sata Zdravko Jakop, dojučerašnji državni tajnik Ministarstva obrane, a od danas zamjenik Marija Banožića.


17:47 U cik zore, na cesti kod Vinkovaca, ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u stravičnoj prometnoj nesreći u kojoj je poginuo vozač drugog vozila. Po prvim i zasad neslužbenim informacijama ministar je vozio privatno, a ne službeno vozilo, te je u svom terencu bio sam. Navodno se uputio u lov kojeg je strastveno volio.

Zbog te svoje strasti često je bio meta poruge pa i brutalnog ismijavanja predsjednika države Zorana Milanovića.

Više pročitajte OVDJE.


17:32 Ministar obrane Mario Banožić pošao je iz Vinkovaca na svoju omiljenu razbibrigu, pucati u životinje. Četrdesetogodišnji Goran Šarić, građevinar, privatnik, s druge strane, krenuo je iz Privlake na posao. Šarić je očito bio vrijedan jer je bila subota, početak vikenda, vrijeme kad se svi volimo dugo rastezati u postelji. Vjerojatno je i on želio ostati pod toplim jorganom, u pidžami sa suprugom i svoje dvije kćerkice, ali morao je, eto, raditi da prehrani obitelj, piše u svom komentaru kolumnisat Jutarnjeg lista Ante Tomić.

Cijeli komentar pročitajte OVDJE.


16:51 Bull bar, čelični prednji branik koji na terence često stavljaju lovci i koji im služi kao zaštita od naleta na divlje životinje, za lakše probijanje kroz šumu, te vitlo, obično su standardna oprema njihovih vozila.

I upravo je taj bull bar na prednjem dijelu, smatra dipl. ing. Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila i plovila, spasio život ministru Banožiću, ali i bio poguban za vozača kombija.

Više pročitajte OVDJE.


16:32 Nakon što je predsjednik Vlade, Andrej Plenković danas razriješio ministra obrane Maria Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba, njegove ovlasti preuzima državni tajnik Zdravko Jakop.

O tome tko je čovjek koji je zamijenio Banožića više pročitajte OVDJE.


15:54 S obzirom na dosadašnje službene policijske informacije o okolnostima nesreće u kojem je ministar obrane Mario Banožić ozlijeđen, a smrtno je stradao četrdesetogodišnji vozač kombija, prilično je izgledno da bi se ministar nakon oporavka mogao suočiti s kaznenom odgovornošću.

O tome kolika mu kazna prijeti, više pročitajte OVDJE.


15:45 Premijer Andrej Plenković je na izvanrednoj konferenciji potvrdio da je ministra obrane Marija Banožića razriješio dužnosti. Više pročitajte ovdje.


15:00 Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Biljana Luburić dala je izjavu o prometnoj nesreći s poginulom osobom u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić.

Rekla je da je Banožić pretjecao teretno vozilo, a prethodno se nije uvjerio da to može učiniti s obzirom na vremenske uvjete i stanje na cesti. Došlo je do direktnog sudara s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera. Sve ostale okolnosti nesreće se utvrđuju, obavljeno je premilimanrno vještačenje i slijedi daljnja istraga nakon koje će se znati i kvalifikacija ove nesreće. Ministar je ispitan na prisutnost alkohola, ali zasad nema službenih rezultata tog ispitivanja.

U ovom trenutku Luburić nije mogla reći kojom brzinom je vozio ministar Banožić.


14:20 Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek rekao je da je ministar Banožić na intenzivnoj i da mu u ovom trenutku nije ugrožen život. "Pri svijesti je, ali ne potpuno. Ima ozljede mozga, prsnog koša, trbuha, ekstremiteta", rekao je. Kaže i kako ga vjerojatno neće prevoziti u bolnicu u Zagreb te da nema znakove unutarnjeg krvarenja.

"On se trenutno ne sjeća događaja. Njegovo stanje svijesti nije potpuno stanje svijesti. Ne sjeća se nesreće, ali to je uobičajeno u ovakvom stanju. Ako stanje ostane ovako kako je, ne bi trebalo biti trajnih posljedica", rekli su iz bolnice.


12:23 Ravnatelj Opće bolnice Vinkovci Krunoslav Spočić dao je izjavu o zdravstvenom stanju ministra Marija Banožića.

- U našu bolnicu je zaprimljen gospodin Mario Banožić nakon prometne nesreće. Nakon primarne obrade i zbrinjavanja utvrđeno je da se radi o težim tjelesnim ozljedama, koje u ovom trenutku nisu bile opasne po život. A zbog potrebe za neurokirurškim nadzorom i opservacijom prebačen je u KBC Osijek. Imao je teže tjelesne ozljede, tipa nagnječenje mozga, ali cijelo vrijeme je gospodin Banožić bio pri svijesti, u kontaktu, ali su teške tjelesne ozljede, kazao je dr. sc. Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci. Upitan o tome je li vozač kombija preminuo na mjestu, rekao je samo kako je jedina osoba koja je dovedena u bolnicu ministar Banožić.


11:56 - Policija obavlja očevid na mjestu nesreće.

Fotoreporteri CROPIX-a su na terenu...


11:14 - Kako smo neslužbeno doznali, vozač kombija koji je poginuo u jutrošnjoj prometnoj nesreći kod Vinkovaca je 40-godišnjak iz Privlake. Riječ je o vlasniku obrta za građevinske radove, koji je vjerojatno išao na neko gradilište prema Vinkovcima. Iza njega su ostali supruga i dvoje maloljetne djece.


10:50 - Fotoreporter Cropixa snimio je fotografije s mjesta nesreće.

image

Policijski očevid

Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix
image
Ivan Peric/Cropix

10:46 "Ministar je nakon nesreće dovezen u našu bolnicu. Poslije primarnog zbrinjavanja i dijagnostike utvrđeno je da se radi o težim ozljedama, ali one u ovom trenutku nisu opasne po život. No zbog potrebnog neurokirurškog nadzora, jer mi nemamo neurokirurgiju, prevezen je u KBC Osijek", saznajemo od ravnatelje OB Vinkovci, dr. Krunoslava Šporčića.


10:25 Prema neslužbenim informacijama koje doznaje Jutarnji list, ministar Banožić je prebačen u KBC Osijek zbog težine ozljeda, a kako doznajemo ima kontuzije u predjelu glave, ozljede prsnog koša i prijelom noge. Najozbiljnije su mu ozljede glave. Na trenutke je kontaktibilan, a na trenutke nije. U automobilu je bio sam. Prema preliminarnim i neslužbenim podacima, kod Banožića nije utvrđena alkohola, a navodno je bio na putu u lov.


10:22 - 24 sata piše da je ministar Banožić vozio svoj osobni automobil džip. Do nesreće je došlo kada je pretjecao kamion pa se sudario s kombijem, a na cesti je bila gusta magla.


10:17 - Nakon vijesti o prometnoj nesreći u kojoj je jutros kod Vinkovaca poginula jedna osoba, a u kojoj je sudjelovao i ministar obrane Mario Banožić, portali Novosti.hr i Vinkulja.hr objavili su i fotografije s mjesta nesreće.

Fotografije pogledajte OVDJE.


10:15 - Ministar obrane Mario Banožić, koji je jutros sudjelovao u prometnoj nesreći kod Vinkovaca u kojoj je jedna osoba poginula, zbog težine ozljeda bit će prebačen u osječki KBC, potvrđeno je iz vinkovačke bolnice u kojoj je Banožić nakon nesreće hospitaliziran.

Iz bolnice nisu precizirali kakve je ozlijede zadobio ministar Banožić već tek da se radi o težim ozljedama te da će tijekom dana iz Vinkovaca biti prevezen na daljnje liječenje u KBC Osijek.

Prometna nesreća dogodila se na izlazu iz Vinkovaca, a uz ministra koji je bio u osobnom automobilu u nesreći je sudjelovao i vozač kombi vozila, koji je smrtno stradao. Banožić je nakon nesreće prevezen u vinkovačku bolnicu gdje mu je pružena pomoć.

U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Vukovara.


Vozač kombija poginuo je u subotu ujutro u teškoj prometnoj nesreći u Vinkovcima u kojoj je s osobnim automobilom sudjelovao i ministar obrane Mario Banožić te je tom prigodom ozlijeđen, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Nesreća se dogodila na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji, a u njoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić s osobnim vozilom te vozač kombija.

Vozač kombi vozila u prometnoj nesreći je smrtno stradao.

Liječnička pomoć ministru obrane zbog zadobivenih ozljeda pružena je u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Doznajemo da je ministar prebačen u bolnicu u Osijeku. Nije životno ugrožen, ali i ima teške ozljede.

U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Iz vinkovačke policije potvrdili su da je došlo do nesreće, no više informacija dat će tek nakon očevida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:47