KRAĐE U ZAGREBU

Oprez, bande prevaranata haraju Zagrebom! Žrtve odabiru preko imenika, onda kreće ‘moljakanje...‘

Policija podsjeća da nitko po kućama ne provjerava ničiji novac te da treba biti sumnjičav prema onima koji žele ući u naš dom

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ako je suditi po valu prijava policiji, metropolu su preplavili lažni djelatnici raznih zanimanja – od policajaca i bankara pa do medicinskih djelatnika, te onih zaposlenih u HEP-u, Plinari itd. A zapravo se svi oni bave samo jednim poslom – prevarama na kućnom pragu na štetu starijih sugrađana.

Samo jučerašnja zarada im je dosegla, zahvaljujući tuđoj naivnosti, stotinjak tisuća kuna. Neke žrtve odabiru preko starih telefonskih imenika koji su se nalazili po javnim govornicama, a neke i tako što ih slijede od bankomata do njihovih domova znajući da imaju kod sebe novac pa ih usput zapričaju, pokušaju im se dodvoriti...

Pa se tako u razmaku od svega četiri i pol sata u ponedjeljak na meti varalica našlo četvero umirovljenica starih između 77 i 88 godina. Prevarantska banda ih je, pritom, uvjerila da je "njihov novac nesiguran, krivotvoren i sl. te da ga moraju odnijeti na provjeru". Harali su na potezu od Maksimira i Peščenice pa sve do Novog Zagreba i to u pola bijela dana. Bez srama i straha.

Bez nekoliko desetaka tisuća kuna ostala je 79-godišnjakinja s kojom su prvo prevaranti stupili u telefonski kontakt. Pritom su joj servirali laž da moraju provjeriti novčanice koje ima kod kuće, a i euro se uvodi, pa će joj doći na kućni prag po novac. Naivna umirovljenica im je povjerovala te im predala novac koji su si prevaranti trajno prisvojili.

Ni sat vremena kasnije, na udaru prevaranata našla se i 87-godišnjakinja u Remetinečkom gaju. I opet prema istom scenariju, tobože službena osoba provjerava novčanice koje odnosi sa sobom. U tom je slučaju gospođa ostala bez nešto više od 5000 kuna. Identična besramnost i oko 14 sati u Ulici Gospočak na račun 77-godišnjakinje koju su olakšali, na osnovu tobože krivotvorenih novčanica, za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Najvećeg plijena su se domogli, očito pred kraj radnog vremena, u novozagrebačkom Sopotu u Kovačevićevoj ulici gdje su od 88-godišnjakinje odnijeli životnu ušteđevinu "tešku" preko 50 tisuća kuna.

Policija zbog pojave ovakve vrste svakodnevno podsjeća da nitko po kućama ne provjerava ničiji novac te da treba biti svjestan kako prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito te bez suosjećanja pokušavaju oštetiti odabranu žrtvu.

- Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara. Ukoliko se susretnete s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne činite to, bez prethodne provjere o kome se radi. Takve osobe spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe samo iskorištavajući lakovjernost potencijalnih žrtava – apeliraju iz PU zagrebačke moleći građane da budu oprezni s nepoznatim gostima pa čak i s onima koji ih prethodno nazovu kako bi "najavili" svoj dolazak.

- Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično). Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku – ističu još iz policije. Dodaju pritom i da je bitno zapamtiti izgled osobe, zapisati registarsku oznaku i ne dirati stvari koje je dirao počinitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:12