VARALICE S ISKRICE

Otvorila je račun na Iskrici, predstavila se kao doktorica Ivana i krenula u ‘napad‘: ‘Dao sam joj svu ušteđevinu!‘

Bračni par, inače zaposlen u Konzumu, prevario je muškarca preko Iskrice za 8000 eura. Nakon istrage optuženi su za prijevaru

Ilustrativna fotografija

 Profimedia

Djelatnica Konzuma N. G. (39) odlučila se malo "razonoditi" otvorivši profil na Iskrici. Nazvala se Ivanom i stavila fotografiju druge mlađe ženske osobe. Na tu njezinu ponudu u virtualnom svijetu brzo je "pao" D. P. s kojim se dopisivala. Među njima se stvorila emocionalna povezanost, a neki će reći i da se zaljubio. I vrlo brzo ona mu se odlučila "povjeriti". Rekla mu je da boluje od karcinoma, da joj je potrebno liječenje u inozemstvu i da joj treba 200 eura za neki cvjetni prah.

Da trgovkinja "peca" na Iskrici i traži suosjećajne živuće bankomate, znao je njezin suprug Z. G. (47). I ne samo da je znao, nego se i osobno susretao s D. P.-om tijekom četiri mjeseca, s 2019. na 2020. godinu, kako bi od njega preuzeo novac za navodno liječenje 39-godišnjakinje. Optužena mu se predstavila kao Ivana Matić i rekla da je doktorica Hitne u Heinzelovoj. Dopisivali su se i dogovarali susret, ali isti nikako da se dogodi.

- U međuvremenu mi je napisala da se razboljela, da ima karcinom jetre i da postoji pripravak na bazi pčela za jačanje imuniteta koji jedna osoba nabavlja. Ja sam u to povjerovao, a ona mi je dala broj od Z.G. kojemu sam trebao dati novac za lijek, a on je pak taj lijek nosio na kolodvor dati vozaču koji je išao za München i tamo je taj lijek trebao preuzeti njezin brat. Povratno sam bio dobio informaciju od osobe koja se predstavila kao otac Mate da je to stiglo. U sve sam to povjerovao jer sam joj silno želio pomoći. Jednom sam se našao sa Z. G. ispred njegova stana u centru Zagreba. Bio je jako uvjerljiv i nikad nisam posumnjao da lijek ne postoji. S Ivanom sam komunicirao telefonski, a jednom i preko videa, ali slika je bila mutna - prisjetio se prevareni muškarac negirajući da je osumnjičenom kupovao poklone. Samo mu je, napominje, donosio novac za Ivanin lijek.

Loptica sumnje bačena je kad je oštećenikov brat išao provjeriti je li ta doktorica sa zagrebačke Hitne doista na liječenju.

- Brat je išao provjeravati nalazi li se na liječenju u Turskoj kako je tvrdila jer nas je izigrala rekavši da će doći avionom, a nikakvog aviona niti nje nije bilo. Čekali smo je uzalud. Dao sam joj oko 60.000 kuna. Dio je bio moj novac, a dio mojih roditelja. Vjerovao sam da je ona bolesna žena - pojasnio je oštećeni D. P.

image

Ilustrativna fotografija

Tomislav Kristo/CROPIX

Oštećenikova majka s gorčinom se prisjeća trenutaka koje joj je prošao sin kad je spoznao da je nasamaren.

- Sin mi je rekao da je upoznao neku Ivanu koja je doktorica na Hitnoj u Heinzelovoj. Pokazao mi je njezinu fotografiju. Kasnije sam primijetila da je nešto utučen pa mi je kazao da se Ivana razboljela, da je operirana na Rebru i da treba na liječenje u München jer ondje žive njezini. On joj je dao novac, a to sam saznala kad je potrošio svu svoju ušteđevinu od 35.000 kuna i od mene tražio još za taj neki lijek koji je Ivana trošila u ampulama. Navodno su trebale četiri doze i svaka je koštala 1600 kuna. Na kraju sam mu ja dala novac od svoje otpremnine, nekih 50.0000 kuna jer mi je rekao da su se njezini zadužili, on je silno plakao, a ja sam svjedočila jednom njihovom telefonskom razgovoru. Njezin ton glasa bio je umoran i čak smo tobože s njezinim ocem komunicirali - rekla je majka oštećenog mladića prisjetivši se kako im je Ivana u jednom trenutku tvrdila da je na liječenju u Turskoj. Čekali su je na aerodromu, ali uzalud. Na kraju im je lagala da je avion bio preusmjeren.

- Sin je ispočetka bio zaljubljen i bilo mu je žao jer je jedna takva mlada osoba teško bolesna. Nasjeli smo na njezinu priču. A preko prijatelja koji radi u Ministarstvu poljoprivrede vezano za cvjetni prah doznali smo da mu je cijena 200 kuna. Dakle sve je to bila prevara - zaključila je majka nasamarenog mladića.

Prokazani bračni par odbacuje svaki vid krivnje.

- Krajem 2018. napravila sam profil na Iskrici te sam s D. P. razmijenila broj telefona. Komunicirali smo putem WhatsAppa. Ja od njega nisam tražila ništa, nego sam mu rekla da me ostavi na miru. Kad je to čuo moj muž, uzeo mi je mobitel i počeo slati SMS-ove u moje ime navodeći da sam bolesna i uzimao je od njega novac. Nije bilo u redu to što sam stavila lažnu fotografiju, ali ta je osoba i meni slala lažno. Taj čovjek je od mog muža kupovao neki prah za imunitet i ja od toga nisam imala nikakve koristi - branila se na policiji posrnula djelatnica Konzuma. Na ispitivanju u tužiteljstvu otkrila je pak da se njezinim mobitelom koristio i suprug koji je imao pristup šifri na Iskrici.

- Moj muž se s tim čovjekom dopisivao i on mu je onda davao neki novac. O tome nisam znala ništa sve dok policija nije došla do nas po prijavi te osobe. On meni nije ništa o tome rekao i ne znam zašto sad mene u to uvlači i tvrdi da sam ja komunicirala s tom osobom. Samo mi je rekao da se radi o 30.000 kuna - zaključila je optužena.

Njezin suprug Z. G. naveo je pak da se njegova družica s oštećenim nikad nije vidjela te da su bili prijatelji na Iskrici.

- Rekao sam joj da smo u braku i pitao je kakve ona koristi ima od toga, na što mi je rekla da će vidjeti. D. P. se mojoj ženi ponudio da joj pomogne pa sam mu prodao cvjetni prah za 4500 kuna. I sveukupno se radilo o 30.000 kuna od kojih smo živjeli. Moja žena se tom čovjeku predstavila kao Ivana - rekao je policijskim istražiteljima Z. G. No u tužiteljstvu na ispitivanju to je poznanstvo sa žrtvom sveo na višu razinu.

- Nisam kriv. Imao sam više profila na društvenim mrežama pa sam tako i upoznao D. P. Dopisivali smo se i počeli družiti, a bio sam i kod njega doma. Kupovao mi je odjeću, davao nešto novca i sveukupno je to moglo doseći 30.000 kuna. Početkom 2020. s njim sam prekinuo komunikaciju na što se on uvrijedio i prijavio me. A što se tiče onoga ranije, što sam rekao u policiji, to sam rekao u strahu jer me policajac prisilio na to, no nisam to nikome prijavljivao. I mislim da me D. P. prijavio jer je znao stvari iz moje prošlosti, da sam osuđen jer sam prevario punca - uvjeravao je tužitelje Z. G. naglašavajući kako njegova suoptužena ni u čemu nije sudjelovala.

Na kraju je protiv bračnog para, zaposlenika Konzuma, pokrenuta istraga koja je prošli mjesec rezultirala podizanjem optužnice koju je koprivničko tužiteljstvo dostavilo zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:05