KRAĐA GODINE

'BIO JE OMILJEN U DRUŠTVU, FIN I UGLAĐEN' Cijela Vrlika bruji o voditelju poslovnice banke koji je iz sefa ukrao 11 milijuna kuna i pobjegao u BiH

 
Vrlika, ilustracija policije
 Tom Dubravec / Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Kako je Slobodna Dalmacija jučer otkrila, voditelj poslovnice banke u Vrlici nestao je s najmanje 11 milijuna kuna koje je uzeo iz bankovnog sefa. Krađa je otkrivena u ponedjeljak ujutro kada nije došao na posao, a pobjegao je preko granice u BiH.

Podsjetimo, nakon što se voditelj poslovnice S.D. (59) nije pojavio na radnome mjestu u 8 sati, a nisu ga uspjeli naći ni stupiti u kontakt s njim, njegovi kolege su se zabrinuli. Nastala je uzbuna jer je voditelj imao ključ od sefa i nisu znali što se moglo dogoditi s njim, je li napadnut ili otet. Radi se o banci koja ima podružnicu u Sinju, pod koju spada i poslovnica u Vrlici.

Kada su konačno otvorili sef, utvrdilo se da je prazan. U njemu je nedostajao pozamašan iznos, oko 11 milijuna kuna domaćeg i stranog novca u raznim apoenima. U akciju su odmah krenuli inspektori PU splitsko-dalmatinske.

Pronevjera, a ne krađa

- Zaprimljena je prijava odgovorne osobe da iz poslovnice banke nedostaje novac. Na mjestu događaja obavljen je očevid i prema za sada prikupljenim informacijama radi se o kaznenom djelu pronevjere.

Za počiniteljem se traga, kriminalističko istraživanje je u tijeku, a radi se o većoj količini novca - doznajemo od Sanje Nazlić iz PU splitsko-dalmatinske.

Radi se o kaznenom djelu pronevjere, a ne krađi ili utaji jer se radi o odgovornoj osobi.

Naime, navedeno kazeno djelo počini onaj tko protupravno prisvoji novac, vrijednosne papire ili druge pokretne stvari koje su mu povjerene u službi ili uopće na radu.

Prema prvim informacijama, S.D. je ispraznio sef najvjerojatnije u petak, a kako banka ne radi subotom i nedjeljom, sebi je dao dovoljno vremena za bijeg prije otkrivanja krađe. Vjerojatno je pobjegao u susjednu državu, a je li odatle produžio dalje, utvrdit će policija. Neslužbeno doznajemo kako je dio novca ostavio jednom članu obitelji koji ga je predao policiji.

Vijest da je S.D. nestao proširila se Vrlikom u ponedjeljak navečer vrlo tiho. U utorak se šapat pretvorio u graju.
Sami Vrličani ne upotrebljavaju inicijale jer znaju tko je voditelj banke u njihovu gradu, inače poštovani i ugledni član zajednice.

U raspravama Vrličani pokušavaju dobiti odgovore na pitanja kako je moguće da je on “jamio” novac jer baš nikome nije poznato da je do sada imao takve sklonosti.

Ovaj 60-godišnji ekonomski tehničar gotovo cijeli radni vijek proveo je na istim poslovima, u istoj poslovnici, kao njezin voditelj, samo što su se mijenjali nazivi banke.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 126. brigade, u postrojbi njezinih izviđača, pa je u toj ulozi u vrijeme velikosrpske okupacije u više navrata dolazio u Vrliku.

Nevolje u lovu

Uvažavalo ga se, ljudima je kao šef bankarske poslovnice izlazio ususret pa bi se moglo reći da je bio i omiljen među građanima.

Volio je život, imao je široki krug prijatelja, materijalno je bio situiran, neki danas vele kako su imali dojam da je živio iznad realnih mogućnosti.

Posljednjih godina imao je ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Poznavatelji i prijatelji kažu da mu je lov bio najveća ljubav i strast. Zbog sudjelovanja u nekim incidentima u lovu bio je izložen intervenciji policije, a iz istih razloga bio je i sudski procesuiran.

U vrličkim kafićima u utorak je bio jedina tema. Nagađa se je li nestali iznos 11 milijuna kuna ili možda i veći, ima li S.D. dvostruko državljanstvo...

Ako je taj novac uzeo iz trezora, Vrličani se pitaju kako je moguće da se toliki iznos mogao držati u trezoru jedne male poslovnice.

Vjerojatnije je, tvrde pojedinci koji se u raspravama predstavljaju bankarskim ekspertima, da je nestali novac usmjeravan prema posebnom računu koji je potom ispražnjen, možda i u susjednoj BiH, gdje je, navodno, poslije napuštanja Vrlike našao utočište. Upućeni vele da je u BiH ušao već u petak poslijepodne na graničnom prijelazu Vinjani Donji.

Inače, među brojnim prijateljima koje je S.D. ugošćavao u svojoj obiteljskoj kući u Vrlici bili su i neki iz BiH. Nikome u Vrlici nije jasno što je mogao biti “okidač” ovakvog njegova postupka. Nagađa se da bi to moglo biti najavljeno zatvaranje vrličke poslovnice te banke. Na vratima poslovnice već duže vrijeme bila je istaknuta obavijest da se trajno zatvara 15. studenoga.

Vraćen ‘sitniš’

Ako spominjani iznos od 11 milijuna kuna nije nestao jednokratno, već, možda, tijekom dužeg razdoblja, a što se zbog aljkavosti sustava moglo prikrivati, prilikom sravnjivanja stanja pri zatvaranju poslovnice nestanak novca sigurno bi bio otkriven. A toga je, nagađaju u utorak Vrličani, bio svjestan i voditelj poslovnice.

Još se priča da je S.D. prije nestanka jednom članu svoje obitelji dao veći novčani iznos. Navodno se, tvrde najbolje upućeni, radi o 20 tisuća eura i 175 tisuća kuna. Taj je novac član obitelji, vele, već u ponedjeljak predao policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:18