ALEKSANDAR BOGDANOVIĆ

BITKA ZA ŽIVOT OMILJENOG OSJEČKOG GLUMCA I NEKADAŠNJEG TRENERA NOVAKA ĐOKOVIĆA Terencem ga na zebri pokosio mladi vozač i pobjegao

 
Aleksandar Bogdanović, arhivska fotografija
 Vlado Kos / CROPIX

Aleksandar Bogdanović (45), glumac HNK u Osijeku zadobio je teške tjelesne ozljede opasne po život nakon što je na njega sinoć oko 22 i 30 sati u Osijeku na pješačkom prijelazu u Ulici kneza Trpimira naletio automobil kojim je upravljao 22-godišnji vozač bez vozačke dozvole. Nesretni glumac najteže ozljede zadobio je u predjelu glave, zbog čega se, prema našim informacijama, nalazi u KBC-u Osijek u stanju inducirane kome, pa je stanje još uvijek prilično neizvjesno.

- Bili smo u bolnici do 3 sata ujutro. Liječnici su učinili sve što je bilo u njihovoj moći i početno iznimno teško stanje uspjeli stabilizirati, pa s te strane možemo reći da je sretna okolnost što je došao u ruke odličnih doktora. Sada je sve na Aci i njegovoj mentalnoj i fizičkoj snazi, koja je iznimno velika, pa svi vjerujemo i molimo se da izbori i ovu bitku - rekao nam je zabrinuti Bogdanovićev prijatelj i kum, također glumac HNK u Osijeku, Miroslav Čabraja, iskazavši nadu da će Bogdanoviću pomoći i njegovo sportsko tijelo s obzirom da je fizički iznimno aktivan.

Bogdanović, koji je u Osijeku, ne samo u HNK, iznimno omiljen lik, baš se vraćao kući iz kazališta gdje je netom prije odigrao još jednu svoju ulogu, ovaj put u predstavi „Kabaret Beckett“. Čabraja nam je rekao kako je praktički kompletna ekipa nakon predstave ostala u kazalištu na piću i ugodnom druženju, a Bogdanović im je rekao da će to ovaj put preskočiti i pošao je svome domu, gdje su ga čekali supruga i sin Ian-Lav.

Prelazio je pješački prijelaz kod Vijenca Ivana Meštrovića, gdje inače i živi, kada je na njega naletio terenac kojim je upravljao 22-godišnjak i koji je nakon udara u čovjeka pobjegao s mjesta s nesreće ne pruživši pomoć ozlijeđenome i ne obavijestivši o tome policiju. No, policija ga je vrlo brzo pronašla u Zagrebačkoj ulici u Osijeku i uhitila oko 23,30 te privela u postaju, što nam je potvrdio i glasnogovornik PU osječko-baranjske Zoran Kon, dodavši i kako je očevid na mjestu nesreće obavio zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Osijeku.

Bogdanović je rođen u Osijeku 17.6.1974. godine, a Akademiju umjetnosti završio je u Novom Sadu. Već je godinama jedan od zaštitnih znakova dramskog ansambla HNK Osijeka čiji je član od 2011., kada se nakon 20 godina i vratio u rodni grad.

Zanimljivo, izuzmemo li Milana Štrljića, transfer Aleksandra Bogdanovića iz Narodnog pozorišta Zrenjanin u HNK Osijek, bio je prvi transfer nekog glumca iz Srbije u Hrvatsku. Iskazao se u ulogama Čičikova u „Mrtvim dušama“, za koju je dobio i nagrada za glavnu ulogu na Festivalu vojvođanskih pozorišta 2009., kao i nagrada za glavnu ulogu viteza Oliver Urban na Marulićevim danima 2011. Bio je nominiran i za Nagradu hrvatskoga glumišta za sporednu mušku ulogu Levina u „Ani Karenjinoj“ 2014., te za glavnu mušku ulogu Georga u „Tko se boji V.Woolf“ INK Pula...

Osim na kazališnim daskama, Bogdanović se iskazao i u filmovima i serijama. Između ostalih, glumio je u 'Larinom izboru', 'Počivali u miru', objema sezonama 'Novina'...

Iz prvog braka ima kćeri Miju i Unu. Bogdanović je u djetinjstvu bio i jedan od najboljih tenisača pionira u Hrvatskoj, a kasnije je u Srbiji bio i teniski trener mlađim uzrasnim kategorijama, pa je tako jedno kraće vrijeme trenirao i Novaka Đokovića te Anu Ivanović, tada još kao djecu. Kasnije se još jednom susreo s Novakom 2003., kada se Bogdanović nakratko ostavio glume i počeo raditi kao teniski trener u Umagu, pa je i tamo radio s Đokovićem tijekom njegovog prvog nastupa na našem najjačem teniskom turniru, gdje je također pomagao i Marinu Čiliću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:21