BACIO DJECU S BALKONA

BIVŠA DJELATNICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB OTKRILA NAM JE NEPOZNATE DETALJE O OBITELJI S PAGA 'Nažalost, bilo je razloga da budu pod našim nadzorom...'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić predložila je danas da se smijeni ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru koji je nadležan za Pag.

- Na prvim preliminarnim izvidima upravnog nadzora uočeni su teški propusti u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar - rekla je ministrica i dodala da će zahtijevati da se preispita odgovornost ravnateljice Centra Vesne Burčul.

Murganić je rekla da će se upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru sastati već u ponedjeljak te da će se nakon nalaza izvida doznati tko je zakazao u praćenju i nadzoru obitelji s Paga koja je dugo bila u sustavu socijalne skrbi.

- Osim upravnog nadzora, provodi se i nadzor o nadležnosti Komore socijalnih radnika. Sustav nije adekvatno skrbio o ovoj obitelji. Zbog toga poduzimamo mjere prema odgovornima i djelovat ćemo prema drugima u tom lancu odgovornosti. Skrbi o toj obitelji nije se pristupilo sveobuhvatno. Trebalo se voditi računa o kompetencijama obitelji da skrbi o djeci - pojasnila je ministrica. Ministrica Murganić rekla je da djecu pogođenu tragedijom treba zbrinuti te da se ona trebaju oporaviti i fizički i psihički.

- Treba ih smjestiti zajedno u adekvatnu zamjensku obitelj i pokrenuti postupak procjene je li majka kompetentna brinuti se o djeci - dodala je.

Nekoliko sati prije nego što je ministrica Murganić najavila njezinu smjenu ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul stalno je ponavljala kako u navedenoj obitelji nisu uočili nepravilnosti zbog kojih bi djeca bila izdvojena. Ogorčena je na tvrdnje po medijima da nisu dovoljno učinili kao centar kako bi se tragedija eventualno spriječila.

- Ni u jednom trenutku, ponavljam, nije bilo indicija da su djeca zanemarivana. Piše se da su u školi uočili da je curica neuredna. A zašto o tome nisu izvijestili centar? Susjedi i prijatelji te obitelji također govore kako roditelji nisu adekvatno odgajali djecu. Zašto nas i oni na to nisu upozorili ako su znali, odnosno vidjeli? - rekla je ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul i ponovila “da je bilo nepravilnosti, uočili bismo ih”.

Međutim, nakon što je ministrica Murganić najavila njezinu smjenu, ravnateljica je rekla da je spremna prihvatiti odluku nadzora u vezi s odgovornošću za rad centra, ali o kvalifikaciji ‘teških propusta’ dalo bi se razgovarati.

- Sada sam kraj svoje djece i želim misliti samo na njih i njihovo zdravlje. Ostalo me ne zanima - rekla nam je majka četvero maloljetne djece koju je otac bacio s balkona obiteljske kuće na Pagu.

Ljutita majka referirala se na neke medije koji su ušli u kuću bez njezina znanja i snimili uvjete u kojima obitelj živi. Objavljene fotografije sugeriraju da su djeca živjela u nehigijenskim uvjetima, no majka sve to demantira i tvrdi da ih nije zanemarivala.

No da je obitelj s razlogom godinama bila pod nadzorom socijalne službe potvrdila nam je bivša djelatnica Centra za socijalnu skrb u Pagu koja je do odlaska u mirovinu 2014. obilazila obitelj.

- Ja sam pratila tu obitelj, a nastavila je moja kolegica. Nažalost, bilo je razloga da budu pod našim nadzorom i centar je u tom smislu dosta napravio. Bilo bi puno gore da nije, a stalno su bili pod našom paskom - rekla nam je.

Opovrgnula je medijske napise da je najstarija kći, koju majka ima iz prvog braka, izuzeta iz obitelji zbog zanemarivanja, odnosno da je bježala od kuće kao što neki tvrde.

- Ta je djevojka odrastala u uvjetima koji nisu bili idealni, ali smo je na koncu morali izmjestiti iz obitelji zbog narušenih odnosa s očuhom. Ona je zapravo tražila da ode iz kuće - rekla nam je bivša socijalna radnica ističući da je otac bio brižan prema svojoj djeci. - Ne znam što se dogodilo. Kad sam čula, ostala sam zaprepaštena. Ja sam ih godinama vodila i takvo nešto nisam mogla nikada pretpostaviti. Takav postupak oca ne može nitko predvidjeti - kaže naša sugovornica i naglašava da je žena bila ovisna o svom suprugu na više načina.

- Majka je bila pod njegovim utjecajem. On je jedini radio, a ona je bila bez škole, ovisila je o njemu materijalno i socijalno, ovisila je o njemu u svakom pogledu. Nije imala puno manevarskog prostora, on joj je diktirao život - rekla nam je i dodala da su djeca prilikom obilaska obitelji (do početka 2014.), a tada ih je bilo troje, bila uredna i čista te da nije bilo tragova zapuštenosti.

Liječnici čvrsto vjeruju da će se 7-godišnja djevojčica oporaviti

Unatoč činjenici da se sedmogodišnja djevojčica i dalje bori za život, liječnički konzilij KBC-a Zagreb čvrsto vjeruje u njezin oporavak. Zbog velikog interesa javnosti za ovaj nezapamćen monstruozni zločin, ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i njegov pomoćnik za kvalitetu prim. dr. Milivoj Novak pobliže su objasnili stanje djevojčice koja je iz zadarske bolnice prevezena u KBC na Rebru.

- Ona je politraumatizirana, ima teške ozljede, ali je njezino stanje posljednjih 14 sati stabilno i time smo jako, jako zadovoljni - rekao je prim. dr. Novak koji smatra nepotrebnim iznositi konkretne detalje kliničke slike, ali je rekao da je najveći problem ozljeda glave.

- Djevojčica je i dalje sedirana te se nalazi na aparatu za disanje, ali reagira na podražaje. Očekujemo da će kritična faza trajati još koji dan, a bude li oporavak išao glatko, mogla bi za nekoliko dana biti premještena s intenzivne skrbi. Ovog trenutka mi smo njome zadovoljni - rekao je prim. dr. Novak i dodao da je ovo primjer kako se kritično bolesno dijete u ovoj državi mora i može zbrinuti.

Iako djevojčica ima teške prijelome kostiju lica, zbog težine drugih ozljeda liječnici to ne smatraju primarnim problemom. Ipak su naglasili da će biti nužno, nakon što dijete bude izvan životne opasnosti, odnosno kad više ne bude na odjelu intenzivne skrbi, sanirati ozljede lica. Na pitanje hoće li se potpuno oporaviti, liječnici su rekli da je u ovom trenutku to vrlo teško reći. (Ivana Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:56