BRUNO MANCUSO

BIVŠI TALIJANSKI SENATOR KOJI JE PREŽIVIO TROVANJE NA JEDRENJAKU Opisao kako su doktori budili djecu iz kome: 'Dječačić je ponavljao samo jednu riječ'

Eugenio Vinci (lijevo), jedrenjak Atlantia (desno)
 Privatni album, Maja Jurović / CROPIX

Lijes s tragično preminulim sicilijanskim menadžerom Eugenijom Vincijem (57), koji se kod otoka Hvara ugušio ugljičnim monoksidom zbog nestručno postavljenog agregata u strojarnici jedrenjaka Atlantia, u ponedjeljak će iz Hrvatske biti prebačen na posljednji počinak u mjestašce Sant'Agata di Militello. Potvrdio je to gradonačelnik tog mjesta kraj Messine Bruno Mancuso, koji je zajedno s ostalih šest osoba preživio trovanje na brodu mladog omiškog brodara Zorana B. (23). Pritom je Mancuso opisao vrlo emotivine trenutke od petka iz splitskog KBC-a koji su uslijedili vrlo brzo nakon što su liječnici dvoje teško otrovane Vincijeve djece, počeli buditi iz inducirane kome.

- Mlađe dijete kad je otvorilo oči, ponavljalo je 'Mama, mama'. Preplavile su nas sve emocije kad smo to čuli. Tračak nade i veselja. Oba djeteta dobro reagiraju, dišu samostalno. Prepoznali su mamu. Imamo vjere u njihovo izlječenje i pozitivni smo po tom pitanju svi redom. Zapravo to je jedina pozitiva u cijeloj ovoj tuzi od putovanja po Hrvatskoj. U ponedjeljak navečer sanduk s Vincijem stiže kući - ispričao je Bruno Mancuso, bivši talijanski senator i trenutni gradonačelnik sicilijanskog mjestašca dodavši da je u Split stigao Vincijev šogor, inače ugledni lokalni djelatnik policije zajedno s drugom rodbinom kako bi shrvanoj menadžerovoj supruzi pomogli s papirologijom jer njezina najvažnija okupacija trenutno su djeca.

Mancuso ne prestaje s agonijom vrtjeti minute horora koje su uslijedile nakon buđenja u potpalublju koje je poharao ugljični monoksid. I sam je bio omamljen i jedva se kretao, no otkrio je kako je očiti okidač za užas bila njegova molba po povratku na brod s večere u gradu Hvaru, da vlasnik Zoran B. i kapetan broda Jerko M. upale im klimu jer je bilo prevruče.

- Taj naš zahtjev bio je očito okidač jer su za prvu ruku upalili agregat sa zračnim hlađenjem. Odlučili su nam udovoljiti. No, tek kad smo završili u bolnici smo doznali da nije bio adekvatan. Hrvatska nam je i dalje u srcu. Zahvalan sam svim službama koje su postupale i pomogle. Zahvaljujući brzom reagiranju institucija, dignut je helikopter koji je djecu s broda prevezao u Split gdje su, pak, doktori učinili sve, a i dalje čine sve što mogu - zaključio je Mancuso koji se tijekom subote sa suprugom vraća na Siciliju.

U međuvremenu je, podsjetimo, u četvrtak navečer tzv. jedrenjak smrti vraćen vlasnicima po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, no dokle god Atlantia ne bude i vraćena u prvobitno stanje jer ugradnja neovlaštene opreme automatski znači suspenziju plovidbene isprave, svako njezino korištenje biti će veliki udarac po džepu 23-godišnjeg vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:05