SLIJETANJE POLJSKOG AUTOBUSA

Božinović održao hitnu presicu ispred varaždinske bolnice: ‘Prva je o nesreći javila putnica iz busa...‘

Božinović nije želio spekulirati o uzrocima nesreće i je li za sve kriv umor vozača

Davor Božinović

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Dvanaest poljskih državljana poginulo je, a 32 je teško ozljeđene prilikom slijetanja autobusa poljskih registarskih tablica s autoceste A4 kod mjesta Brezina, izjavila je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu na izvanrednoj press konferenciji ispred bolnice u Varaždinu.

Od 44 putnika nitko nije prošao bez ozljeda. Prema njezinim riječima, 11 osoba je poginulo na mjestu nesreće, a jedena je osoba preminula u bolnici Rebro u Zagrebu. Teško je reći je li to konačan broj preminulih jer ozlijeđeni su u teškom stanju, a Grba Bujević je naznačila mogućnost da možda ispod autobusa ima preminulih što će se utvrditi kada on bude podignut.

image

Maja Grba Bujević

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prema dosadašnjim informacijama, u autobusu nije bilo djece.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović javnosti je predočio u ovom trenutku poznate podatke o samoj nesreći.

- Poljski autobus s 44 osobe putovao je iz Poljske prema Međugorju te je u 5 sati 20 minuta sletio s autoceste. Prvu informaciju o nesreći hitnim službama dosjavila je ozlijeđena putnica iz autobusa. Odmah su na teren izašle sve hitne službe. Na mjesto nesreće prvi su stigli ophodari Hrvatskih autocesta, a dvadeset minuta nakon dojave o nesreći, na mjestu udesa bile su prve ekipe Hitne medicinske službe. Ukupno je angažirano 16 timova hitne pomoći, a unesrećeni su prevezeni u bolnice u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu, rekao je.

image

Davor Božinović

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Osammnaest putnika je zabrinuto u tri zagrebačke bolnice i to na Rebro, u Dubravu i Vinogradsku. Na mjestu nesreće liječnici I vatrogasci izvlačili su unesrećene te ih prebacivali u vozila hitne pomoći. Par sati nakon nesreće na mjesto udesa stigli su i ministri Božinović i Tomo Medved, a ministar unutarnjih poslova istaknuo je da je premijer Plenković razgovarao s poljskim premijerom i izrazio mu sućut.

Božinović nije želio spekulirati o uzrocima nesreće i je li za sve kriv umor vozača.

Vatrogasci teško podnijeli intervenciju

Nakon što je autobus s hodočasnicima u Međugorje sletio s ceste i udario u betonski zid, na mjesto nesreće u najkraćem su roku stigli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Varaždin i četiri DVD-a, Novog Marofa, Varaždinskih Toplica, Ščepanja i Brezničkog Huma.

Kako je jedan od zapovjednika rekao Jutarnjem, teška je nesreća i za vatrogasce bila šokantan prizor.

- Nikad se u ovom kraju nije dogodila tako teška nesreća pa se dečki nisu imali priliku susresti s tolikim brojem mrtvih. Nitko od nas još nije to doživio, ni profesionalni vatrogasci, a kamoli dragovoljni. Kad na mjestu nesreće ugledate prepolovljeni autobus zabit u betonsku ogradu, a u kojem su prednji redovi sjedišta nabijeni prema otraga, ne možete ih ni raspoznati. Morate se boriti i pokušati sve da izvučete ozlijeđene ljude kako bi im što prije bila pružena hitna medicinska pomoć.Vatrogasci su lavovski odradili svoj posao. (Višnja Gotal)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:06