TRAGEDIJA U ŠKABRNJI

Brat našao pušku koju je netko bacio pokraj mosta?

Mala Škabrnjanka trebala je navečer ići na rođendan prijateljici. Isplanirala je što će obući. Prije rođendana brat je došao s puškom. Slučajno je opalila
Zadar, 200210.U selu Skabrnja pokraj Zadra pronadjena je mrtva 15-godisnja djevojka. Uzrok smrt zasad nije poznat. Policijska istraga je u tijeku.Foto: Andrija Lucic / CROPIX
 Andrija Lučić / CROPIX

ZADAR - Dogovarale smo se preko Facebooka što ćemo obući za rođendan koji je taj dan u Škabrnji slavila naša prijateljica iz razreda. Bile smo nervozne zbog rođendana i rekla mi je da namjerava obući bijele hlače i majicu na špaline, a sada je više nema.

Ja u to još ne vjerujem - govorila je u nedjelju kroz suze bliska prijateljica učenice osmog razreda iz Škabrnje K. I. (14) koja je dan prije oko 14 sati pronađena mrtva u automobilu u garaži kuće rođaka u zaseoku Ivkovići. Ona i desetak ostalih prijateljica stradale 14-godišnjakinje okupile su se u nedjelju na klupi ispred mjesne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji, gdje je u jutarnjim satima održana misa za poginulu djevojku.

Plačući i tješeći jedna drugu, školske kolegice 14-godišnjakinje na klupi su se prisjećale prijateljice s kojom su od prvog razreda osnovne škole dijelile đačke brige i prve tinejdžerske probleme.

Njihova je K. I., kažu, namjeravala upisati Ekonomsku školu te je željno očekivala trenutak kada će završiti osnovnu školu i otići u Zadar.

- Malo se brinula jer je je mislila da nema dovoljno bodova za upis pa smo o tome često razgovarale, no ona se u razredu uvijek smijala i bila je uvijek dobro raspoložena. Nije često dolazila u centar mjesta kao mi jer je živjela u Ivkovićima. Tamo je bila jedina djevojka pa je imala muško društvo, a bila je nerazdvojna s bratom. Ta njihova povezanost i bliskost svima su bile pojam - istaknule su 14-godišnjakinje izražavajući nevjericu nad događajem koji je u subotu zavio u crno cijelu Škabrnju.

- Čule smo da su tu pušku pronašli pokraj mosta u Ivkovićima. Tamo se često odbacuje oružje. Nekidan sam i ja, kada mi je pobjegao pas, pronašla u grmlju odbačenu minu i odmah sam pozvala susjeda, koji mi je rekao da to ne diram. Bio je tamo i natpis upozorenja, no često se događa da ga ljudi maknu ili ukradu - rekla je 14-godišnja Škabrnjanka, prisjećajući se trenutka od prije osam godina kada su stradala Škabrnjanka i njezin brat s prijateljima pronašli zaostalu minu.





- Pitali su majku mogu li se igrati, a ona uopće nije znala o čemu je riječ. Tek kada se začula eksplozija, nastala je panika. Ona i brat su tada teško ozlijeđeni i dugo su se oporavljali - ispričala je djevojka iz Škabrnje, čiji su mještani danas i dalje bili u šoku zbog tragičnog događaja koji se, prema informacijama iz policije, dogodio nakon što su se oko 12 sati 14-godišnjakinja, njezin tri godine stariji brat, jedan 17-godišnji prijatelj i 19-godišnji rođak sastali u garaži rođakove kuće.

Tamo je brat stradale Škabrnjanke donio nesastavljenu automatsku pušku za sada neutvrđenog porijekla i vlasnika. Nakon što su je zajedno sastavili, njezin je brat ispalio jedan metak u zrak, odloživši potom pušku na zadnje sjedište Yuga u koji su svi četvero potom sjeli.

Oko 13.55 sati 19-godišnji rođak, koji inače boluje od teške bolesti distrofije mišića, sjedio je na zadnjem sjedištu. Htio je premjestiti pušku, ali je slučajno ispalio streljivo. Hitac je 14-godišnjakinju koja je sjedila do njega pogodilo u glavu i na mjestu je usmrtilo. Vidjevši što se dogodilo, 19-godišnjak je počeo bježati, nakon čega je pozvao susjeda da im pomogne.

Ubrzo su na mjesto nesreće stigle policija i Hitna pomoć, koja je brata i rođaka zbog šoka u kojem su bili odmah odvezla na odjel psihijatrije zadarske Opće bolnice, gdje su zadržani na oporavku. Trenutačno ne mogu komunicirati zbog stanja u kojem se nalaze.

Otac pokojne djevojke zadarski je policajac, kao i njegov brat, otac mladića koji je iz puške ispalio smrtonosni metak. Otac K. I. je u vrijeme tragedije bio na poslu. Slučajno je saznao za smrt svoje kćeri. Načuo je da kolege preko stanice razgovaraju o nesreći u Škabrnji. Crne slutnje su mu se počele motati po glavi. Nažalost, bile su točne.

Protiv rođaka i brata podnijet će se kaznene prijave.

Projektil joj slomio obje noge u igri

Pet godina nakon završetka Domovinskog rata, u studenom 2002. godine tragično stradala 14-godišnjakinja i njezin 17-godišnji brat zajedno s još dvije prijateljice, R. i A. Š., u škabrnjanskom zaseoku Ivkovići stradali su od posljedica detonacije eksplozivne naprave. Pronašli su navodno odbačeni tromblonski trenutni projektil s kojim su se, ne znajući o čemu se radi, počeli igrati. Projektil se aktivirao nakon njihove igre, a u eksploziji su djeca teško ozlijeđena. Četrnaestogodišnjoj Škabrnjanki tada su slomljene obje noge, a njezinu su bratu također teško ozlijeđene noge. Djeca su se igrala blizu ceste koja kroz Škabrnju vodi u Nadin, na istočnom dijelu sela, a blizu kuće prijateljica. Odjednom se začula jaka eksplozija koja je odjeknula cijelom Škabrnjom. Na mjestu eksplozije zatečen je užasan prizor ozlijeđene djece, koju je Hitna pomoć prevezla u Zadar, gdje im se odmah počelo spašavati život. Prošli su nekoliko operacija. Djevojka se tek nedavno oporavila. ( B. S./EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:49