NEPRAVOMOĆNO

BRAT UBIJENOG VINKA ŽULJEVIĆA KLICE DOBIO UVJETNU KAZNU Osuđen zbog prijetnje smrću i premlaćivanja supruge: 'Znam s kim izlaziš, izmasakrirat ću te!'

 
lijevo: Tomislav Žuljević u sudnici; u krugu: Miranda Žuljević, fotografirana u policiji u Heinzelovoj gdje ju je sporne večeri iskrcao taksist
 Bruno Konjević / CROPIX, privatni album

Zbog prijetnji smrću i nanošenja ozljeda te zbog posjedovanja Micro Uzija, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje osuđen Tomislav Žuljević (46), brat ubijenog Vinka Žuljevića Klice. Ujedno mu je sudac Nenad Lukić naložio plaćanje 1000 kuna paušalnih troškova, a oružje oduzeto od njega će po pravomoćnosti presude biti uništeno.

Podsjetimo, Tomislav Žuljević priznao je odgovornost zbog posjedovanja oružja za kojeg je tvrdio da ga je naslijedio od pokojnog brata, dok je krivnju za druga dva kaznena djela na zagrebačkoj Branimirovoj ulici od srpnja 2016. odbacio.

- Supruzi prijetio nisam. Niti je bilo ikakvog fizičkog obračuna. Kobne večeri oko 23 sata supruga Miranda je doputovala u Zagreb i otišao sam po nju na Autobusni kolodvor. Kod mene je trebala prespavati i ujutro otići s našim sinom za Šibenik. Na putu prema mom stanu u Sesvetama smo razgovarali. No, izbila je svađa jer sam joj rekao da sam predao zahtjev za razvod i da ne želim davati onoliko veliki iznos alimentacije koji dajem. Na to je naglo podigla ručnu kočnicu. Auto je naglo stao, a ona je udarila glavom u prednji dio kontrolne ploče i izletjela iz auta. Ja sam se, pak, odvezao kući - prisjetio se u sudnici Tomislav Žuljević, koji se nije pojavio na objavi presude.

Napomenuo je i kako “isključivo on hrani dijete od svoje invalidske mirovine jer djetetova majka ni onda, a ni danas, ne radi”: - Zašto ste na prvom ispitivanju u Državnom odvjetništvu rekli da ste oružje kupili par mjeseci prije događaja, a sad ste u svojoj obrani na sudu rekli da ste ga naslijedili od pokojnog brata? - zanimalo je tužitelja, na što mu je Žuljević odgovorio: - Ne sjećam se.

Početkom godine, pak, u sudnici je Miranda Žuljević dramatično opisivala okolnosti koje su se kobne noći, po njezinom dolasku u Zagreb, događale.

- Bilo je i gore nego što je navedeno u optužnici. I ne, nije to bilo prvi put da diže ruku na mene. Tog 2. srpnja 2016. oko 23 sata doputovala sam autobusom u Zagreb. Sa suprugom Tomislavom sam se dogovorila da dođem po naše zajedničko dijete, koje je tada imalo osam godina, pa me pokupio na kolodvoru. U autu, međutim, djeteta nije bilo, nego je bio samo muž s kojim sada više od deset godina ne živim zajedno. On je bio loše volje, osjetila sam tenzije. Pitala sam ga gdje mi je sin, na što je odgovorio da je kod brata Ivana. Počeo mi je prijetiti da zna s kim se ja viđam i s kim izlazim, da će on meni pokazati tko je. Govorio mi je: 'Izmasakrirat ću te. Izbušit ću te'. Dok smo se vozili prema Sesvetama, hvatao me za leđa, a ja sam se otimala. Automatski sam u vožnji od straha povukla ručnu da zakočim. On je usporavao i stali smo uz cestu. Ja se nisam odvajala od ručne jer nisam znala što me čeka. Tada je krenuo fizički obračun. Šakama i dlanovima nekih desetak puta me udario u lice, a potom i glavom u glavu najmanje tri puta. Bila sam sva krvava i dezorijentirana od straha i adrenalina. Pokušavala sam na sve moguće načine rukama i nogama izaći iz auta, ali nisam uspijevala. A onda je izvadio pištolj koji je držao ispod sjedala - prisjetila se noći početkom srpnja 2016. godine 34-godišnja Miranda Žuljević.

Okrivljeni Žuljević iskaz svoje partnerice ne smatra istinitim jer je po njemu kontradiktoran sam po sebi. A osim što je na početku suđenja sucu negirao krivnju, dajući 'generalije', Žuljević je otkrio da je po zanimanju prometni tehničar s 5500 kuna ratne vojne mirovine, da posjeduje Škodu staru deset godina i da mu je bračno stanje: slobodan. Upravo ta riječ 'slobodan' u Mirandi je probudila lavinu gnjeva te je to na ročištu odmah i demantirala, tvrdeći tad da su oni i dalje službeno u braku!

- Dvaput sam dosad podnosila tužbu za razvod, ali nikako da to istjeram do kraja s obzirom na moje stanje i na snagu obitelji Žuljević. Živim u stresu, a psihičko i fizičko nasilje doživljavam od početka. Bila sam neupućena - pojasnila je optuženikova partnerica. Čuvši to, sudac ju je upitao znači li to da je pod prijetnjom sklopila brak, na što je odgovorila: 'Može se tako reći, a to znaju svi prijatelji i rodbina'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:35