SKALICE

CIJELI SPLITSKI 'MALI BRONX' BRUJI O POČINITELJU MASAKRA KOJI JE IZ TOG KVARTA POTEKAO Malo tko o njemu priča loše: 'Odskakao je od braće'

Filip Zavadlav
 Facebook

Dan nakon što je u jednom od kafića uhićen Filip Zavadlav, 25-godišnjak kojeg se sumnjiči da je u subotu oko 15.30 u centru grada automatskom puškom ubio tri muškarca, na Skalicama, splitskom naselju koje zovu i "mali Bronx", govorilo se samo o njemu.

Svi prolaznici dobro znaju mladog pomorca koji je već dva dana glavna vijest hrvatskih medija zbog neviđenog masakra. I svi odreda ističu kako je bio pristojan, normalan, inteligentan te je odskakao od braće.

Ustanovili su to novinari Dalmatinskog portala koji su obišli tu splitsku četvrt koja je jučer bila poprište velike policijske akcije u kojoj je uhićen i Filipov brat, jer se vjeruje da ima saznanja o slučaju.

- Odskakao je od braće, bio je jedini normalan - rekla je jedna gospođa.

Drugi sugovornik, mladić koji je svjedočio akciji uhićenja, rekao je da žali zbog uništenog života mladića koji se ovo ljeto vratio s broda i nakon toga upao u probleme zbog bratove ovisnosti.

- Reka san mu prošle godine da mu svaka čast šta se maka i krenija svojin putem na brod. Govorija san mu da je uspija i da mu je teže nego nekim drugima jer je ima život s obitelji kakav je ima. Žaj mi je i brata, al' šta nije ima hrabrosti sam ić u okršaj - nastavlja.

Upravo brat je prvi bio u caffe baru Borsalino, a kada je Filip tamo došao hvalio se da je njegov brat "to napravio". Gosti su mu se smijali ne vjerujući, otkriva Dalmatinski portal, no u tom je trenu u kafić banula interventna policija.

- Uletili su i govorili: 'Gasi televizijuuu', a ja san onako kroz zafrkanciju kazao: 'Mogu li samo stišat ton', šta in nije dobro silo. Tija san gledat Liverpool, zato san i doša - prepričava.

Filip je, pričaju sugovornici, često bio izložen maltretiranju, batinama i ucjenama, što spominju kao razlog da ga je "prebacilo". Navode i kako je odrastao u disfunkcionalnoj obitelji gdje je na sebe preuzeo ulogu zaštitnika, a spominjali su i nadzor socijalne skrbi. Osnovnu školu pohađao je na Spinutu, a tamo ga također hvale.

- Toliko plemenit, osjećajan i osjetljiv momak, iznimno inteligentan. Nagrađivan je i na državnom natjecanju. Tako smo bili sritni kad smo čuli da navigaje, da se 'škapula' od lošeg okruženja. Ne možete zamisliti kako se ponaša prema drugoj djeci, s kojom dobrotom - otkrili su sugovornici Dalmatinskog portala.

Ništa od te dobrote nije viđeno u subotu na splitskim ulicama kada je mladić, za kojeg se u međuvremenu otkrilo da je imao niz prijava za razna kaznena djela, likvidirao tri čovjeka čime se svrstao među najgore hrvatske ubojice i zbog čega mu prijeti i do 50 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:40